Kozak Yaylası'nda kurumaya başlayan çam fıstıklarında ümit ışığı

Bergama Ticaret Odası (BERTO), Ege Bölgesi'nin gözbebeği tarım ürünleri olan fıstık ve zeytinin ağaçlarında görülen...

Bergama Ticaret Odası (BERTO), Ege Bölgesi'nin gözbebeği tarım ürünleri olan fıstık ve zeytinin ağaçlarında görülen kuruma ve verim kaybını yakın markaja aldı. Geçen aylarda Süleyman Demirel Üniversitesi'nden araştırma için gelen heyetin ardından Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi de ağaçlarını incelemek için İzmir'in Bergama ilçesine akademisyenler gönderdi. KTÜ Orman Fakültesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. İbrahim Tuna, Bergama Orman İşletme Müdürü Erol Pehlivan, BERTO Başkanı Melih Kahraman ve öğretim üyeleriyle birlikte Kozak Yaylası'nda incelemelerde bulundu.
Kurumanın ilk görüldüğü yer olan Hacıhamzalar köyüne giden heyet, muhtarlar tarafından karşılandı. Akademisyenler, bölgedeki köylerde kuruyan çam fıstığı ağaçları üzerinde incelemeler yaptı. Havzada ekoloji, ibre ve toprak profili örnekleri aldıklarını belirten Prof. Dr. Tuna, ilk gözlemlerine göre kurumanın çok büyük bir problem olmadığını belirterek şu değerlendirmede bulundu: “Gelecek üç yıl içinde, özellikle 500 metre râkımın üstündeki alanlarda çok daha düşük olsa da verim alınacağını tespit ettik. Kurumanın gerçek nedenleri, analizlerle belirlenecek. Sonuçlarımızı rapor halinde BERTO'ya göndereceğiz.” dedi.
KTÜ heyeti, bazı köylerdeki zeytin ağaçlarında görülen böceklenme ve kurumayla ilgili de araştırma yaptı. Ağaçların üzerindeki mantar böceklerinin zarar verdiğini tespit ettiklerini aktaran Tuna, konuya Ege Üniversitesi Orman Fakültesi’nin hakim olduğunu dile getirerek, “Zararlılar üzerindeki raporumuzu kendilerine sunacağız.” şeklinde konuştu.
BERTO Başkan Kahraman da Ege Bölgesi'nin akciğeri olan Kozak’ın bölge insanı için hayati önem taşıdığını vurguladı. Halkın büyük kesiminin geçimini çam fıstığından sağladığına dikkat çekerek, “Kozak yöremizdeki fıstık çamı sahası, Türkiye’nin fıstık çamı alanlarının yarısını oluşturmaktadır. Türkiye’de üretilen ortalama bin 500 ton çam fıstığının yaklaşık bin tonu Kozak Yaylası’ndan elde edilmektedir. Kozak çam fıstığının üretim değerleri, diğer ülkelerdekine göre daha fazla. Bu açıdan havzanın yaşadığı sorun da bizler için çok önemli. BERTO olarak bu sorunun bilimsel incelemesini ve bir an önce kaynağının bulunmasını istiyoruz.” dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz