Kozalaklar, Pekmez Ile Lezzete Dönüşüyor

MERSİN (AA) - TAHSİN ÜNLÜ - Andız ağacı kozalağının geleneksel yöntemle zahmetli süreçten geçirilmesiyle üretilen pekmez, litresi 25 liradan alıcı buluyor.

Andız ağacı kozalağının geleneksel yöntemle zahmetli süreçten geçirilmesiyle üretilen pekmez, litresi 25 liradan alıcı buluyor. Anamur ilçesinde yaygın üretilen pekmez için yüksek rakımlı bölgelerde yetişen andıç ağacının kozalakları toplanıyor. Özel makinelerde kırılan kozalaklar, suya yatırılıyor. Yaklaşık 24 saat sonra süzülen su, büyük kazanlarda uzun süre kaynatılıyor. Köylüler, ısıyı yüksek tutmak için kazanın altına sürekli odun atarken, kıvama gelmeye başlayan pekmezin taşmaması için de özen gösteriyor. İlçeye bağlı Kozağacı Yaylası'nda pekmez üreten Zekiye Şimşek, AA muhabirine, 120 litre suyu sabahtan akşama kadar kaynattıklarını ve 10 litre pekmez elde ettiklerini anlatarak, uygun kıvama gelen pekmezin kazanda 2 gün soğumaya bırakıldığını, ardından kavanoz veya şişelere doldurulduğunu söyledi. Eşi Hüseyin Şimşek de yılda yaklaşık 500 litre andız pekmezi ürettiklerini belirterek, "Pekmezi yurt genelinde satışa sunuyoruz. Doğal olduğu için çok pekmeze fazla talep var. Pekmezi hazırlamak oldukça zahmetli ancak bizim için gelir kapısı. Litresini 25 liraya satıyoruz" dedi. Şimşek, andız pekmezinin sağlık açısından da faydası olduğunun bilindiğini sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz