Kozan'da Kayısı Dalında Kaldı

Kozan'da, yaklaşık bin 500 dekarda üretimi yapılan kayısı, pazar sıkıntısı nedeniyle dalında kaldı.

Kozan'da, yaklaşık bin 500 dekarda üretimi yapılan kayısı, pazar sıkıntısı nedeniyle dalında kaldı.

Kozan Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Necati Doğanay, geçmişteki plansızlık sebebiyle ilçedeki kayısı bahçelerinin 3 bin dekara yükseldiğini, ancak meyvenin pazarlama sorunu karşısında bu oranın 5 yılda yarıdan fazla azaldığını söyledi.

Yörede üretilen kayısının daha çok iç piyasaya sunulduğunu ve şeker oranının düşük olduğunu belirten Doğanay, şöyle konuştu:

"Buradaki ürünün hasadı, Mersin yöresinden sonra yapılıyor. Dolayısıyla bu ürünlerin pazarlanmasında sıkıntı yaşanıyor. Ürünü işleyecek sanayi tesisi de bulunmuyor. Aynı zamanda kısa sürede olgunlaştığı için ezilme ve bozulma riski nedeniyle tüccar tercih etmiyor. Bu sebeplerle, kayısı dalında kaldı."

Reklam
Reklam

Kozan Yaş Sebze ve Meyve Satıcıları Odası Başkanı Süleyman Delibaş ise kayısının toptan kilo fiyatının 50 kuruşa düştüğünü belirterek, "Önümüzdeki günlerde dalında kalan ürün dökülüp çürüyecek. Yörede kayısı üretimi yapmak isteyenler iyi düşünmeli" dedi.

Alapınar köyünde kayısı üreticiliği yapan Soner Yülek de 15 gün önce toptancı halinde kilosu 2 TL'den satılan kayısının fiyatının dalında 20-30 kuruş olduğunu belirtti.

Kayısı ağaçlarını söküp buğday ve mısır ekeceğini anlatan Yülek, "Bu yıl ürünü satamadığım için zarar ettim. Girdi maliyetleri zaten yüksek. Yeni sezon için tekrar gübre ve ilaç masrafı yapıp, aynı sıkıntıyı yaşamak istemiyorum" diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: