KPSS başvuru işlemleri ÖSYM AİS'te devam ediyor

KPSS başvuru işlemleri devam ediyor. Adaylar KPSS başvuru işlemlerini ÖSYM AİS'ten ve ÖSYM Başvuru Merkezlerinden gerçekleştirebiliyor. Peki başvuruda nelere dikkat etmek gerekiyor? İşte yanıtı...

KPSS başvuru işlemleri başladı! Uzun süredir bu sınav için hazırlıklarını, çalışmalarını gerçekleştiren adaylar şimdi ÖSYM'nin KPSS başvuru işlemlerini başlatması ile başvuruda bulunuyor. Ortaöğretim ve önlisans KPSS başvurularını yapan adaylar memur olabilmek için sınavdan istedikleri puanları almaya çalışacaklar. Ancak bu sınava katılacak adayların merak ettikleri sorular var. Bunların başında ise, "KPSS başvurusu nasıl yapılır?" sorusu geliyor. Bu haberimizde hem "KPSS başvuru nasıl yapılır?" sorusunun yanıtını, hem de ortaöğretim ve önlisans KPSS sürecinde bilmeniz gerekenleri bulabilirsiniz.

Reklam
Reklam

KPSS BAŞVURU TARİHİ

KPSS başvuru tarihi başladı. ÖSYM tarafından yayınlanan duyuruda önlisans ve ortaöğretim mezunu adayların KPSS başvurularına başlayabilecekleri duyuruldu. Adaylar artık sisteme girerek başvuru işlemlerini gerçekleştirebilecekler. ÖSYM tarafından belirlenen tarihlere göre KPSS başvuru tarihleri 9 Ağustos 2016 Salı günü başladı. On beş gün boyunca başvurular yapılabilecek ve 24 Ağustos 2016 Çarşamba tarihinde başvuru işlemleri tamamlanacak. Aksi bir durum yaşanmaz ise başvurular için tanınan süre uzatılmayacak.

KPSS başvuru 2016 için tıklayın

KPSS BAŞVURU ÜCRETİ

KPSS başvuru ücreti, bu konunun en fazla merak edilenlerinden bir başkası... Adaylar bu sınava girebilmek için tıpkı diğer sınavlarda olduğu gibi sınav ücretlerini belirtilen bankalardan ödemek durumundalar. 2016 Ortaöğretim ve Önlisans KPSS başvuru ücreti 55 TL olarak belirlendi. Adaylar bu ücreti yatırdıklarında sınava girme hakkını elde etmiş olacaklar. Burada önemli nokta başvuru yapsanız dahi, sınav ücretini yatırmamanız halinde başvurunuz geçersiz sayılıyor ve sınava giremiyorsunuz.

Reklam
Reklam

KPSS BAŞVURU ÜCRETİ NEREDEN VE NASIL YATIRILIR?

KPSS başvurunuzun geçerli olması için sınav ücretini yatırmış olmanız gerekmektedir. Bu ücretleri isterseniz bankalardan, isterseniz ÖSYM'nin internet sitesinden ödeyebilirsiniz. ÖSYM'nin internet sitesinden ödemek istediğinizde; bu sayfada "ÖDEMELER" alanında kredi kartı/banka kartı kullanarak sınav ödemesini gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca internet üzerinden ödeme yapacak adaylar için ödemelerin son günü 25 Ağustos 2016 Perşembe günü saat 23.59'da sona erecektir. Diğer yandan bankamatikten yapacağınız ödemelerde ise; "ÖDEME İŞLEMLERİ - EĞİTİM ÖDEMELERİ - ÖSYM ÖDEMELERİ - ÖSYM SINAVLARI - KPSS ÖDEMESİ" adımlarını izleyerek ödeme ekranına ulaşabilirsiniz. Bu ekrana ulaştığınızda, T.C. Kimlik Numaranızı girip onayladıktan sonra para yatırma bölmesinden 55 TL'yi yatırın ve ardından size verilen dekontu alarak işleminizi sonlandırabilirsiniz.

2016 KPSS Ortaöğretim ve Önlisans Kılavuzu için tıklayın

Ödeme işlemleri için T.C. Ziraat Bankası ATM'leri ve internet bankacılığı, T.C. Halk Bankası ATM'leri ve internet bankacılığı, Kuveyt Türk Katılım Bankası tüm şubeleri ve internet bankacılığı (KKTC adayları hariç), Türk Ekonomi Bankası (TEB) tüm şubeleri ve internet bankacılığı, ATM'ler ve internet bankacılığı (KKTC adayları hariç), tüm PTT iş yerlerinden (KKTC’den başvuracak adaylar ASPOS-Gazi Magusa) faydalanabilecekler.

Reklam
Reklam

KPSS BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

KPSS başvuruları nasıl yapılır merak ediliyor. Özellikle ilk kez girecek/başvuru yapacak adaylar merakla, "KPSS başvurusu nasıl yapılır?" sorusuna yanıt arıyor. Her yıl olduğu gibi bu yıl da KPSS Ortaöğretim ve Önlisans Kılavuzu dağıtımı yapılmayacak. Sınava katılmak isteyen adaylar bu kılavuza ÖSYM'nin internet adresinden ulaşabilecekler. Öncelikle ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi'nde (AİS) geçerli fotoğrafı, eğitim bilgileri bulunan adaylar başvurularını online ortamda bireysel olarak yapabilecekler. Ayrıca burada güncellenmesi gereken bilgilerini kendileri güncelleyebilecekler. Öte yandan sistemde geçerli fotoğrafı ya da eğitim bilgisi bulunmayan adaylar ise KPSS başvuru işlemleri için başvuru merkezlerinden yardım alacaklar. KPSS başvurusu için başvuru merkezlerine gitmesi gereken adaylar bu merkezlere şahsen gitmek durumundadır. Bu merkezler resmi iş günü ve saatlerinde hizmet vermektedir. Adaylar kendilerine en yakın merkezden bu konuda yardım alabilmektedir.

Reklam
Reklam

BAŞVURU MERKEZİNE GİDECEK ADAYLAR DİKKAT!

İşlemlerini ÖSYM başvuru merkezlerinde gerçekleştirecek adayların yanlarında mutlaka; eksiksiz ve doğru doldurulmuş Aday Başvuru Formu, T.C. Nüfus Cüzdanı veya süresi geçerli pasaport, sistemde sağlık bilgisi yer almayan ancak engel bilgisi değişen adaylar için bir üniversite yahut devlet hastanesinden alınmış ağlık raporlarının bir örneği, engellerine ilişkin özgeçmişlerini ayrıntılı olarak anlatan bir dilekçe ve Sağlık Durumu/Engel Bilgi Formu, MEB e-Okul ile YÖKSİS kaynaklı olmayan eğitim bilgilerinde eksiklik/değişiklik olanların diploma veya öğrenim durumunu gösterir resmî belgelerinin onaylı bir örneği bulunmalıdır.

KPSS NE ZAMAN YAPILACAK?

KPSS başvuru işlemlerinin ardından adaylar Sınav Giriş Belgelerinin ÖSYM tarafından açıklamasını bekleyecekler. Belgeler sınav tarihinden 10 gün öncesinde açıklanacak. Sınavlar ortaöğretim ve önlisans mezunları için ayrı günlerde yapılacak. Buna göre Önlisans düzeyi KPSS 22 Ekim 2016 Cumartesi sabahı gerçekleştirilirken, Ortaöğretim düzeyi KPSS ise 23 Ekim 2016 Pazar sabahı gerçekleştirilecek. Bunların yanı sıra Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi (DHBT) ise 6 Kasım 2016 Pazar sabahı yapılacak. Adaylara sınavlarda Genel Kültür ve Genel Yetenek sınavları uygulanacak. Her iki alandan 60'ar soru sorulurken, toplamda adaylar 120 soruya yanıt vermeye çalışacak. Öte yandan DHBT'de ise adaylar 1. ve 2. bölümde 20'şer sorudan 40 soru yanıtlayacaklar.

Reklam
Reklam