KPSS’ye giren kamu personeli adayları şimdi sınavların soru ve cevaplarının ne zaman açıklanacağını merak ediyor. KPSS soru ve cevapları saat kaçta açıklanacak? KPSS soru ve cevaplarını kontrol etmek isteyen adaylar bu işlemleri nereden gerçekleştirecek? İşte milyonlarca adayın kamu personeli olma hayalinin gerçeğe dönüşmesinde en önemli viraj olan KPSS sınavının soru ve cevapları hakkında merak edilenler…
KPSS SORU VE CEVAPLARI NE ZAMAN?
Adaylar bu sabah saat 10:00’da sınava girdiler, zorlu KPSS maratonunda ter döken adaylar saat 11:30'da sınavdan çıktılar. Sınavdan çıkan adayların en çok merak ettiği soruların başında KPSS soru ve cevaplarının ne zaman açıklanacağı gelmekte. KPSS soru ve cevapları açıklandığında ÖSYM'nin Aday İşlemleri sisteminde yer alacak. KPSS sonuçlarını adaylar T.C. Kimlik Numaraları ve aday şifreleri aracılığıyla öğrenecekler. KPSS soru ve cevaplarının sınavın ardından bir süre sonra açıklanması bekleniyor. KPSS sınav soru ve cevaplarını açıklandığında aşağıdaki linkte bulabilirsiniz.
KPSS SORU VE CEVAPLARI
BU KURALLARA UYMAYANLARIN SINAVI İPTAL OLABİLİR
Sınav süresince adayların;
konuşmaları, kopya çekmeleri veya kopya vermeleri,
salondaki görevlilere soru sormaları,
kopya çekme veya çekilmesine yardım etme girişiminde bulunmaları,
müsvedde kâğıdı kullanmaları veya soru ve cevaplarını başka bir kâğıda yazmaları,
soru ve cevapları cevap kâğıdının arkasına yazmaları
birbirlerinden kalem, silgi vb. şeyler alıp vermeleri,
sınav süresi başlamadan soruları okumaya başlamaları,
sınav süresi bittiği halde soruları okumaya ve cevap kâğıdında işaretleme yapmaya devam etmeleri,
sınav düzenini bozacak davranışlarda bulunmaları
yasaktır. Bu yasaklara uymadığı saptanan adayların sınavları geçersiz sayılacaktır.
Sınav kurallarına uymak adayın temel görevidir. Kurallara aykırı davranışta bulunan adayların sınava devam
etmelerine izin verilmeyecektir. Ancak sınav görevlileri diğer adayların dikkatlerini dağıtmamak, zaman
kaybetmelerine yol açmamak açısından gerekli görürlerse kural dışı davranışlarda bulunanlara uyarıda
bulunmayabilirler. Hangi yol seçilirse seçilsin, bu kişilerin kimlikleri ve kusurları sınav görevlilerince sınav tutanağına
veya görevlilerin raporlarına açıkça yazılacak ve sınavları ÖSYM Yönetim Kurulu tarafından geçersiz sayılacaktır.
Adaylar, sadece soru kitapçığının sayfalarındaki boş yerleri müsvedde için kullanabileceklerdir. Adayların
soruları ve/veya bu sorulara verdikleri cevapları ayrı bir kâğıda yazıp bu kâğıdı dışarı çıkarmaları kesinlikle
yasaktır. Her oturumunun sonunda soru kitapçıkları toplanacak ve ÖSYM’de tek tek incelenecektir. Soru
kitapçığının bir sayfası bile eksik çıkan, ayrıca sınava giriş belgesini teslim etmeyen adayların sınavı geçersiz
sayılacaktır. Sınav binaları/salonları ÖSYM tarafından kurulacak güvenlik kameraları ile izlenebilecektir. Kamera
kayıtları gerektiğinde kanıt olarak kullanılacaktır.
ÖSYM Temsilcileri sınav sırasında sınav salonlarını denetleyebilecek, gerekli gördükleri takdirde kimlik
kontrollerini yapabileceklerdir.
KPSS Ortaöğretim oturumuna 3 milyon 498 bin 335 aday başvurdu. Adaylara, 120 sorudan oluşan genel yetenek ve genel kültür testleri için 120 dakika süre verildi. Kimlik ve güvenlik kontrolleriyle salona giriş işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için adayların, sınavın başlama saatinden bir saat önce sınava girecekleri binanın kapısında hazır bulunması uyarısı yapılmıştı.
Adaylar, sınav salonuna sınava giriş belgeleri ve nüfus cüzdanı ya da pasaportları kontrol edilerek alındı.
KPSS ADAYLARINA UYARI
KPSS'ye girecek adaylara rehberlik uzmanlarından önemli bir uyarı geldi. Sınava girecek aday yanında sınav giriş belgesi ve kimlik dışında başka bir şey bulundurursa sınavı iptal edilecek ve hakkında 1 yıldan 4 yıla kadar hapis istemiyle dava açılacak.
Bursa Akademi Rehberlik Uzmanı Elif Baş, Cem Yavuz ve Uzman Psikolojik Danışman Zeliha Kahraman’dan adaylara uyarılar var.
Son yıllarda vatandaşların memurluğa yoğun ilgi gösterdiklerini söyleyen Elif Baş, adayların sınav salonuna sadece kimlik ve sınav belgesiyle gitmeleri gerektiğini söyledi. Sınava girenlerin yanında başka bir araç gereç bulunması halinde adayların sınavının iptal edilerek haklarında dava açılacağını belirten Baş, "Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun gereği sınavlarda ses veya görüntü nakleden cihaz kullanarak kopya çeken, kopya çekilmesine aracılık eden, başka bir adayın yerine sınava giren, kendi yerine bir başkasının sınava girmesine katkı sağlayan, kopya çektirilmesine imkan sağlayanlara, fiili daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası uygulanacak. Adaylar bunu dikkate almalı. Aksi takdirde yanında bulunduracağı küçük bir kağıt bile adayın kopya çekmek suçundan sınavının iptal edilmesine yol açabilir" dedi.
Sınav güvenliğinin çok sıkı olduğunu anlatan Uzman Psikolojik Danışman Zeliha Kahraman, "Sınava gelen her kişi özel araçla gelemiyor. Otobüs, metro gibi toplu ulaşım araçlarını kullananlar da var. Bu araçlara binmek için de toplu ulaşım kartı lazım. Mecburen bu kart yanınızda oluyor. Ancak salona girerken toplu ulaşım kartı bile alınmayacak. Şayet arama noktasından geçtiğinizde otobüs kartınız sizden alınmadıysa ve bu sınav sırasında ortaya çıkarsa sınavınız iptal edilir. Çünkü ÖSYM sadece sınava giriş belgesiyle kimlik dışında salona bir şey alınmaması konusunda herkesi uyarıyor" ifadeleri kullandı.
BUGÜNKÜ SAYI BİR REKOR
ÖKPSS Ortaöğretim sınavına 3 milyon 500 bin aday katılıyor. Bu sayı, ÖSYM'nin şimdiye kadar aynı günde ve tek oturumda yapacağı en büyük sınav niteliğinde olacak. KPSS'ye 2 milyon başvuru bekleniyordu. Adaylara trafik yoğunluğu uyarısı da yapıldı.
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ömer Demir, "2 yıl önceki aynı sınava başvuran aday sayısı 1 milyon 828 bin dolayında idi. Bu yıl da 2 milyon bandında bekliyorduk. Ancak 3 milyon 498 bin 335 aday başvurusu aldık. 542 bin 122 sınav görevlisi hazır bulunacak." demişti.
Bu yılki KPSS ön lisans sınavına başvuran aday sayısının yaklaşık 1,5 milyon; Ortaöğretim sınavına başvurunun ise 3,5 milyona yakın olmak üzere toplamda 5 milyona yaklaştığını belirten Demir, "Sayı bu kadar büyük olunca sınavın aynı hafta sonu yapılması imkansızdı. Bu nedenle sınavları ayırdık." demişti.
TRAFİK YOĞUNLUĞU UYARISI
Demir, 3,5 milyona yakın adayın ve 550 bin kişinin görev yapacağı 20 Kasım sabah saatlerinden itibaren bütün illerde büyük bir trafik yoğunluğu beklendiğini hatırlatarak, adaylara şu uyarılarda bulunmuştu.
"Trafik yoğunluğunu göz önüne alarak sınavın saatini 09.30'dan 10.00'a aldık. Ama hem görevlilere hem adaylara şunu söylemek isterim. O saatlerde daha önceki olağan trafiği düşünerek yola çıkanlar geç kalabilir, sınava yetişemeyebilir, mağdur olabilir. Dolayısıyla trafik durumunun dikkate alınması gerekir. Bunu özellikle adaylara duyurmak isterim. Sınav için erken saatte sınav yerinde olmalarını tavsiye ediyorum.
KPSS ön lisans için bini aşkın adayın sınav kurallarına uymadığı için sınavı iptal edildi. Bunların içerisinde 'yasaklı malzemeler' dediğimiz, saat, takı, yiyecek gibi sınav salonuna getirilmesi yasaklanmış eşya ile girdikleri için sınavları iptal edilen adaylar var."
KPSS Ortaöğretim Sınavı'na 3,5 milyona yakın adayın katılacağını, adayların bir kısmının yaş itibarıyla ÖSYM sınavlarına uzun süre girmeyenlerden oluştuğunu dile getiren Demir, "Aday başvurusunun oransal olarak en yüksek olduğu yaş aralığı 36-40 yaş. 2014 yılında 36-40 yaş arasında KPSS Ortaöğretim Sınavı'na giren aday sayısı 76 bin 492 iken, bu yıl aynı sınava girecek aday sayısı 269 bin 420, yani yaklaşık yüzde 252'yi aşkın bir artış söz konusu. Hatta 70 yaşında bile sınava girecek olan adayımız var." diye konuştu.