SORULARIN TAMAMINA DOĞRU YANIT VERDİ, TEKRARLANAN SINAVA GİRMEDİ
ANKARA Cumhuriyet Başsavcılığı, 10 Temmuz 2010'da yapılan KPSS'de soruların sızdırılmasına ilişkin yürüttüğü soruşturma kapsamında 5'inci iddianameyi tamamlayarak, mahkemeye gönderdi. İddianamede 91 şüpheli yer alırken, gazeteci Mehmet Baransu'nun kardeşinin eşi Aygün Baransu'nun sınavda 120 sorunun tamamına doğru cevap verdiği ve tekrarlanan sınava ise katılmadığı belirtildi.
Ankara Cumhuriyet Savcısı Yücel Erkman tarafından hazırlanan iddianame, Ankara 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. 91 şüpheli yer aldığı iddianame, mahkeme tarafından kabul edilirse şüpheliler, 'FETÖ/PDY üyesi olmak', 'resmi belgede zincirleme sahtecilik' ve 'kamu kurum ve kuruluşlarının zararına zincirleme dolandırıcılık' suçlarından yargılanacak.
3 BİN 227 ADAY YÜKSEK NET YAPTI
İddianamede, 10 Temmuz 2010'da yapılan ve 60 genel kültür, 60 eğitim bilimleri olmak üzere 120 sorunun sorulduğu sınava 294 bin 909 kişinin katıldığı ve 3 bin 227 adayın yüksek net yaptığı belirtildi. İddianamede, adaylardan bin 970'inin kendi aralarında telefon irtibatının bulunduğu, bunlardan 907'sinin tekrarlanan eğitim bilimleri sınavına girmediği de ifade edildi. İddianamede ayrıca şüphelilerin, Gülen cemaatine ait dernekten soruları dağıtan ve operasyondan önce yurtdışına firar eden Mehmet Hanefi Sözen ile cemaate ait Maltepe Dershanesi'nde soruları dağıtan Nebil Ekiz'e kadar ulaşan irtibatlarının olduğu anlatıldı.
İstatistiki veriler ve grafiklerle detaylandırılan iddianamede, şüphelilerle ilgili şu bilgilere yer verildi: "3 bin 227 adaydan bin 148'inin akrabalık bağının bulunduğu, bunlardan 896 adayın karı-koca olduğu, 896 karı-kocadan 453'ünün tekrarlanan eğitim bilimleri sınavına girmediği, 3bin 227 adaydan 2 bin 690'ının aynı firma/kurumda çalıştığı, 10 ve üzeri adayın çalıştığı iş yeri kaydı baz alınarak yapılan değerlendirmede ise 167 kurum/özel şirkette 2 bin 39 adayın çalıştığı, 2 bin 39 adaydan 970'inin tekrarlanan eğitim bilimleri sınavına girmediği belirlendi. 3 bin 227 adaydan bin 136 adayın aynı adresleri, 217 adayın aynı site veya apartmanı iletişim adresi olarak beyan ettikleri, 192'sinin ise herhangi bir medeni bağı olmamasına rağmen aynı adresi iletişim adresi olarak beyan ettiği, 3 bin 227 adaydan bin 175'inin yüksek başarıya rağmen tekrarlanan eğitim bilimleri sınavına katılmadığı, 3 bin 227 adaydan 2 bin 52 adayın tekrarlanan eğitim bilimleri sınavına katıldığı bin 999'unun puanını düşürdüğü, 350 adayın 120 sorunun tamamını doğru yaptığı, 350 adaydan 148'inin tekrarlanan eğitim bilimleri sınavına girmediği, anlaşılmıştır"
EYLEM ÖRGÜTLÜ BİR YAPI VE ORGANİZASYON OLMAKSIZIN GERÇEKLEŞTİRİLEMEZ
Yapılan tespitler sonucu soru hırsızlığı, eyleminin örgütlü bir yapı ve organizasyonu olmaksızın gerçekleştirilemeyeceğinin anlaşıldığının belirtildiği iddianamede, "Soruşturmanın konusunu oluşturan bu örgütün, bireylerin Anayasa'dan kaynaklanan fırsat eşitliği gibi temel haklarını ortadan kaldırarak, toplum düzenini, kamu güvenliği ve barışını tehlikeye düşürdüğü, gerçekleştirdiği eylemlerle vatandaşların, devlet erkleri yasama, yürütme ve yargıya olan güven duygusunu zedelediği, devletin kılcal damarlarına nüfus etmenin yolu olarak kullanıldığı aşikardır" denildi.
SORULARIN ÇALINDIĞI KESİN VE NET
İddianamede ayrıca örgütün 2010 KPSS ile birlikte 2009 KPSS, 2012 KPSS, 2011 ve 2012 Hakimlik Sınavı, 2011, 2012 ve 2013 YDS, ALES, 2012 üniversite sınavı, Jandarma sınavları, Askeri Liseler sınavları, Polis Koleji ve Akademi sınavları,TİB Kurum Sınavı gibi ÖSYM ve diğer kurumların yaptığı birçok sınavın sorularının da ele geçirdiğinin anlaşıldığı belirtildi. Temmuz 2010'daki genel kültür, genel yetenek ve eğitim bilimleri alanları sorularının sınavdan önce elde edilerek dağıtıldığının ifade edildiği iddianamede, bu durumun jandarma kriminal, emniyet bilişim uzmanlığı, TÜBİTAK raporları, şüpheli ikrarları, müşteki ve tanık beyanlarına göre kesin ve net olduğu yer aldı.
İDDİANEMEDE DİKKAT ÇEKEN İSİM
Öte yandan iddianamede, sınava girmeyen gazeteci Mehmet Baransu'nun kardeşi Yalçın Baransu'nun soruları bazı adaylara verdiği ve eşi Aygün Baransu'nun soruların tamamını yaptığı yer aldı. Aygün Baransu'nun sınavın iptalinin ardından yapılan sınava girmediği de belirtildi.
2'NCİ AĞIR CEZA MAHKEMESİ'NDE GÖRÜLECEK
KPSS sorularının sızdırılmasına yönelik daha önce açılan davalar, Ankara 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülürken, 5'inci iddianame de kabul edilirse bu dava da aynı mahkemede görülecek.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz