Krakow nerede, hangi ülkede? Krakow'a nasıl gidilir?

Ulaşım imkanları, kafe ve restoran seçenekleri, doğa ve tarih tutkunlarına hitap eden mekanları ile Krakow şehrinin her yıl milyonlarca turisti ağırladığı söylenir. Bu şehrin Avrupa Birliği’ne üye olan bir ülkede konumlandığı görülür. Clothing Hall ve Vistülü Nehri gibi turistik noktalara sahip olan Krakow’u araştıran bireyler için bu şehri yansıtan önemli açıklamalar derlenmelidir.

Avrupa’da yer alan şehirlerden biri olan Krakow’un UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alındığı bilinir. Bu şehrin müzeleri, katedralleri, parkları ve tarihi yapılarıyla öne çıktığı görülür. Aynı zamanda edebiyat ve sanat alanlarında da gelişmiş olduğu bilinen Krakow hem turistlerin hem de öğrencilerin uğrak noktaları arasındadır. Efsanelere adını yazdıran Krakow şehrini yakından incelemek isteyenlere bu rotanın konumu, bağlı olduğu ülke, turistik yerleri ve yaşam standartları üzerine bilgi verilmelidir.

Reklam
Reklam

Krakow nerede?

Her yıl neredeyse 7 milyon yerli ve yabancı turisti ağırladığı söylenen Krakow şehri sanat, bilim ve kültür merkezi olarak nitelendirilir. Vistül Nehri’nın Wawel Tepesi olarak bilinen yerinin ayağında konumlandığı bilinen Krakow şehri, Küçük Polonya olarak adlandırılan bölgenin güney kısmında bulunur. Bu bağlamda “Krakow hangi ülkede?” diyen kişilere incelenen şehrin Polonya’ya bağlı olduğu söylenmelidir.

2000 senesinde Avrupa Kültür Başkenti seçilen Krakow’un yüz ölçümü 327 kilometrekaredir. 2013’te ise UNESCO tarafından Edebiyat Şehri unvanını alan Krakow’un, Polonya’nın kalbi olarak nitelendirildiği görülür. Yer aldığı ülkenin tarihini yansıtan bu şehir, aynı zamanda Küçük (Aşağı) Polonya Voyvodası’nın başkentidir. Wawel Ejderhası Efsanesi ile anılan Krakow, geçmişte Polonya’nın direniş merkezi olması ve günümüzde ise kültür/sanat aktiviteleri bakımından pek çok değeri barındırmasıyla öne çıkar.

Krakow'a nasıl gidilir?

Polonya’nın turistik şehirlerinden biri olan Krakow’a Türkiye’den direkt veya aktarmalı uçuşla gidilmesi mümkündür. Bu şehre hava yolu ile aktarmalı olarak gitmek isteyen kişilerin Varşova’ya uçak bileti almaları mümkündür. Varşova şehrine ulaşan ziyaretçiler buradan tren veya otobüs ile Krakow’a geçiş yapabilir. Direkt uçuşlarla Krakow'un Kraków John Paul II Uluslararası Havaalanı’na varan kişiler ise araç kiralayarak ya da tren, otobüs, taksi gibi ulaşım seçeneklerini kullanarak şehir merkezine varabilir.

Reklam
Reklam

Krakow vizeli mi?

Krakow şehrinin yer aldığı Polonya’nın bir AB ülkesi olduğu söylenmelidir. Bu nedenle 2004 senesinde Avrupa Birliği üyesi olan Polonya’da konumlanan Krakow’a gidecek olan kişiler Schengen vizesi almalıdır. Krakow’a seyahat etmek amacıyla Schengen vizesi almak üzere başvuru oluşturacak olan kişilere Polonya İstanbul Başkonsoloğluğu’na ait olan web sitesini incelemeleri önerilir.

Krakow'a hangi mevsimde gidilir?

Polonya’nın kültür, sanat ve tarih merkezi olarak nitelendirilen Krakow şehrine gitmeyi planlayan kişiler, seyahatleri için en doğru zaman aralığını araştırır. Bu noktada Krakow’un yıl içerisindeki hava durumunun nasıl olduğuna değinilmelidir. Kışları soğuk, karlı ve yağışlı geçen Krakow’un daha çok sıcak yaz günlerinde ziyaretçi çektiği bilinir. Buna ek olarak sonbahar ve ilkbahar aylarında zaman zaman rüzgarlı, genellikle ise ortalama sıcaklığa sahip olan hava koşulları Krakow’un bu dönemlerde de ziyaret edilebildiğini gösterir. Bu bağlamda Krakow ziyareti planlayan kişilere aşağıda sıralanan 3 ayrı noktadan söz edilebilir:

Reklam
Reklam
  • Polonya’nın kalbi olarak bilinen Krakow’un festivallerini keşfetmek isteyen ve şehrin dört bir yanını güneşli günlerde gezmek isteyen kişiler, nisan ile ağustos ayları arasında bu rotaya seyahat planlayabilir.
  • Bu turistik rotaya gidince kış tatili yapmak isteyen kişilerin ocak-şubat aylarını tercih etmeleri mümkündür.
  • Krakow’u yaz mevsimine göre nispeten daha az kalabalık olduğu bir zamanda görmeyi planlayan ziyaretçi adaylarına ise nisan-mayıs aylarını seçmeleri önerilir.

Krakow gezilecek yerler nelerdir?

UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’ne eklediği Krakow şehrinin müzeleri, restoranları, bahçeleri ve tarihi yapılarıyla öne çıktığı bilinir. Bu şehirde Polonya’nın tarihi ve doğal varlıklarını temsil eden pek çok rotanın yer aldığı görülür. Dolayısıyla Krakow’da gezilip keşfedilebilen farklı turistik noktalar aşağıdaki gibi kategorize edilmiştir:

Reklam
Reklam

Krakow’un tarihi mekanları: Wawel Katedrali, Wawel Kraliyet Kalesi, Florianska Caddesi, Ana Meydan (Rynek Glowny), St. Florian Kapısı, Kraków Tarihi Kenti (Krakow Old Town)...

Krakow şehrindeki dini yapılar: Azize Meryem Bazilikası, St. Joseph Kilisesi, St. Peter ve St. Paul Kilisesi, St. Adalbert Kilisesi, Assisi Aziz Francis Bazilikası…

Krakow’un popüler müzeleri: Kayıp Ruhlar Sokağı, Kraków Ulusal Müzesi, Oskar Schindler'ın Emaye Fabrikası, Krakow Pinball Müzesi, Krakow Arcade Müzesi, Rynek Yeraltı Müzesi…

Krakow’da bulunan doğal alanlar: Zakrzowek, Zalew Nowohucki, Wieliczka Tuz Madeni, Ojców Milli Parkı, Krakow Planty Parkı, Krakow Hayvanat Bahçesi, Henryk Jordan Park, Jagiellonian Üniversitesi Botanik Bahçesi…

Krakow’un turistik noktaları: Cloth Hall (Kapalı Çarşı), Kościuszko Höyüğü, Vistül Nehri, Wawel Ejderha Heykeli, Peder Bernatek Yaya Köprüsü…

Krakow'da yaşam nasıldır?

Polonya’nn en büyük 2. şehri olan Krakow’un güvenilir bir şekilde keşfedilebildiği bilinir. Bu şehirde pek çok tarihi, kültürel, dini mekan yer alırken Krakow’un festivalleri ve etkinlikleri de oldukça çeşitlidir. Dolayısıyla bu şehre giden kişilere WaiWianki, Smerfy ve Conrad Festivali gibi etkinlikleri keşfetmeleri önerilir. Pek çok noktada tramvay ve otobüs hatlarının mevcut olduğu Krakow’da ulaşımın da kolay olduğu bilinir. Bu gibi detaylar ise incelenen şehrin hem turistler hem de öğrenciler tarafından yaygın olarak tercih edilmesinin temel nedenlerini yansıtır.

Reklam
Reklam

Krakow'da ne yenir?

Krakow şehrinin tatlı ve tuzlu hamur işleri ile meşhur olduğu bilinir. Bu şehre giden turistlerin obwarzanek krakowski ve chleb pradnicki gibi bölgeye özgü hamur işi tariflerini denemeleri mümkündür. Krakow’un kafe ve restoran çeşitleri bakımından da renkli bir şehir olduğu bilinirken, bu rotayı ziyaret edenler pierogi, barszcz, makowiec, gulaş ve oscypek gibi lezzetleri tadabilir. Buna ek olarak şehrin restoran ve kafelerinde çorba, kırmızı et, balık ve aperatif çeşitleri fazla olduğu için Krakow’u ziyaret edenlerin kendilerine hitap eden lezzetleri seçebildiği söylenir.

Anahtar Kelimeler: