Kraliçe'den Gül'e "Rahat olun" mesajı

İngiltere Kraliçesi'nin Türkiye ziyaretinde özel bir protokol uygulanmasına gerek olmadığı anlaşıldı. Buna göre Abdullah Gül smokin giymek zorunda değil, First Lady Hayrünnisa Gül de şapka takmayabilir.

Türk basınında İngiltere Kraliçesi'nin Türkiye ziyareti, Kraliyet protokolünün yaratacağı karışıklığa dikkat çekilerek verildi. Buckingham Sarayı basın yetkilisi ise şaşkınlıkla böyle bir protokol olmadığını söyledi.

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in 37 yıl sonra Türkiye'ye yapması planlanan gezi, Türk basınında "Kraliyet protokolü" dersleriyle verildi. Kraliçe elini uzatmadan, elini sıkmaya teşebbüs edilmeyecek; el sıkarken eldiven çıkarılacak; "Majesteleri" diye hitap edilecek; kadınlar şapka, erkekler smokin giyecek vb... Bu kurallar, Akşam yazarı Burhan Ayeri'nin, 1971'de Kraliçe'nin Türkiye ziyaretinde dönemin Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay'ın protokol hatası yaptığı şeklindeki yazısıyla da desteklendi.

Reklam
Reklam

Kraliçe'nin ziyaretini muhabir olarak izleyen Ayeri, Sunay'ın Kraliçe elini uzatmadan, tokalaşmak için hamle ettiğini, üstelik eldivenini çıkarmadığını yazmış, "Elinde egzama vardı" şeklinde "palavrayı da kayıtlara geçirdiklerini" belirtmişti.

Ntvmsnbc'den Ayça Aydoğdu, Türkiye'ye 1961 ve 1971'de gelen Kraliçe'nin 37 yıl aradan sonra üçüncü ziyareti öncesinde, protokol kurallarını kaynağından öğrenmek amacıyla Buckingham Sarayı'nı aradı; Kraliçe'nin ziyaretlerinde uygulanan ‘Kraliyet protokolü'nün ne olduğunu sordu.

Buckingham Sarayı Basın Sözcüsü Mariel Keyling, Türk basınındaki yorumları öğrenince, öncelikle Kraliçe'nin Türkiye ziyaretinin kesin olmadığını belirtti ve daha sonra şunları söyledi:

"Bir protokol söz konusu değil. Herkes istediği gibi davranır. Zaten insanlar bir davete gittiklerinde ona göre giyinirler ve düzgün davranırlar. Kraliçe'ye ‘Majesteleri' veya ‘Bayan' olarak hitap edilebilir. Buna insanlar kendileri karar verir."

Kraliçe'nin karşısına çıkacak herkesin eldiven takması, kadınlarda şapka, erkeklerde smokin gibi kurallardan bahsedildiğini belirtmemiz üzerine ise Mariel Keyling, böyle bir şart olmadığını söyledi. Keyling, konuşulan diğer kuralları saymamız üzerine de, hiçbir kural olmadığını şu sözlerle anlattı:

Reklam
Reklam

"Kraliçe elini uzatırsa, eldiven çıkartılacak, diye birşey de yok. Her insan, bulunduğu ortamda tanıştığı kişiye göre nasıl davranacağını zaten bilmeli. Kraliyet Ailesi'nde uygulanması gereken resmi bir protokol yoktur."

Kaynak: Vatan