Kraliyet Düğünü'nde nasıl giyinmeli?

29 Nisan'daki İngiltere Kraliyet Düğünü'nde şıklık yarışı yaşanacağı kesin. Davetlilerin protokole uymakta ne derece başarılı olduğu da dikkatle izlenecek.

Silahlı Kuvvetler Geçidi'nde tüm aile protokole uygun giyimliydi

Kraliyet düğünleri protokol kurallarının geleneklerle içiçe geçtiği, herkesin attığı her adımın dikkatle izlenip 'teamüle' ne derece uyduğunun tartışıldığı bir ortam.

Prens William ve nişanlısı Kate Middleton'ın 29 Nisan'da düzenlenecek düğünü de bu gelenekleri gözlemlemek için ideal bir ortam yaratacak.

Kraliyet düğününde nasıl davranmalı? Ayrıntılar için tıklayın

Davetlilerin düğüne giyimlerinde belirli bir çizgiyi izleyerek gelmesi bekleniyor.

Reklam
Reklam

Davetiyelerde katılımcının üniforma, jaketatay ya da takım elbise giymesi isteniyor.

Bu tanım İngilizlerin 200 yıllık stil ve görgü kuralları kılavuzu Debretts'e dayandırılarak açıklanıyor.

Peki Debretts nasıl her şeyin en doğrusunun adresi oldu ve doğru giysiden şaşmamak için nelere dikkat etmek gerek?

Üniforma

İster kadın, ister erkek olsun; silahlı kuvvetlerin sadece muvazzaf üyelerinin üniforma giymesine izin veriliyor; bunun için de komutanlarının onayı gerekiyor.

Debretts'e göre: "Her birliğin düğünler için uyguladığı kendi kural ve gelenekleri var. Örneğin bazı birliklerde düğünlere üniforma giyme geleneği yok; kılıcın kuşanılıp kuşanılmayacağı ise birliğine göre değişiyor."

Spekülasyonlar doğrulanır ve Prens William hava kuvvetlerinin tören üniformasını giyerse, sağdıcı olacak kardeşinin de Kraliyet Süvari Alayı'nın bir subayı olarak, üniformasını giymesi gerekecek.

Kraliyet ailesinin tüm önde gelen üyeleri, Prenses Anne de dahil olmak üzere, Kraliçe'nin doğumgünü dolayısıyla düzenlenen geçide (bkz. yukarıdaki fotoğraf) üniformalarıyla katıldı.

Reklam
Reklam

Jaketatay

Bu stili seçenlerin gri ya da siyah bir jaketatay (önü yuvarlak kesimli, arkası yırtmaçlı uzun ceket) ve altına kurşuni üzerine çizgili bir pantalon giymesi bekleniyor. Gelenek bunu gri ya da sarı bir yelekle tamamlamak. Giysi gri bir silindir şapkayla tamamlanıyor; kapalı mekanlarda şapkanın kol altında taşınması gerekiyor. Fotoğraflar çekilirken de şapkalar çıkarılıyor. Yelek ne renkse, ona uyacak eldiven taşınıyor.

Debretts'in Düğün Kılavuzu sırt parçası olmayan, sadece boyundan geçen bir yelek giyilmemesi konusunda titiz. Kravatların iğne ile süslenmesi ya da boyunbağı kullanılması; düz manşetli gömleğin kol düğmeleri olması bekleniyor. Ayakkabılar siyah ve bağcıklı olmalı.

Böyle giyinen bir erkeğe eşlik edecek hanımların da "şık bir gündüz elbisesi" giymesi bekleniyor. Bununla kastedilen şapka ve eldivenlerle tamamlanmış bir tayyör ya da rob döpiyes. Elbette yüksek topuklu ayakkabılar ve uyumlu bir el çantası da unutulmamalı.

Takım elbise

Erkekler için bu işe giyilen türden, ciddi bir takım elbise ve kravat demek.

Reklam
Reklam

Bazıları bunu koyu renk olarak tanımlarken, takım üç parçaya tamamlanıp yelek de giyilebiliyor.

Hanımlar şık bir gündüz elbisesi giyiyor; ancak onlar için şapka zorunlu değil. Hatta Prens Edward'ın Sophie Rhys-Jones ile düğününde, ortamın daha gayriresmi olması için şapka giyilmemesi istenmişti.

Debretts şapka konusunda kararsızları uyarıyor: "Geniş kenarlı bir şapka ile karşınızdaki öperek selamlamak bilindiği üzere son derece zordur. Başı uygun açıyla eğerek bunu başarmak hüner gerektirir. Yine de her ikisi de geniş kenarlı şapka takan bayanların bu gibi samimi bir selamlaşmadan kaçınması gerekir."

İşin sırrı Debrett's sayfalarında

Debrett's asiller ve yüksek sosyete için neyin yapılıp yapılamayacağını, neyin ne kadar yakışık alacağını ayrıntıları ile anlatan kitaplar hazırlayan özel bir yayınevinin adını.

Yayınevi adını kurucusu John Debrett'ten alıyor. Debrett ilk olarak 1769 yılında, "İngiliz aristokrasisinde kim kimdir" diye tanımlanabilecek olan ve asil ailelerin soylarının izini süren "Yeni Asiller Sınıfı" (The New Peerage) kitabını yayımladı.

Reklam
Reklam

Adı aradan geçen yıllarda Debrett'ten Asiller ve Baronluklar (Debrett's Peerage & Baronetage) haline gelen kitapta ülkede bir soyluluk unvanı olan tüm ailelerin kısa bir tarihine yer veriliyor. Burke's Peerage da aynı tür bir hizmet verdiğinden, kitabın başlıca rakibi.

Debrett aynı zamanda 1900'lerden itibaren İngiliz görgü kuralları konusunda bir dizi kılavuz yayınlamaya başladı.

Bunların bazıları Victoria döneminin yaşam gereklerine hitap ediyordu. Zaten isimleri de içeriklerini ele veriyor:

Debrett'ten Orta Doğu'da Uygun Davranışlar, Debrett'ten Ağırlama ve İkram Kılavuzu, Debrett'ten Sosyete Sezonu Kılavuzu, Debrett'ten Görgü Kuralları ve Modern Davranışlar, İngiliz Centilmeni, Debrett'ten Yazışma Kılavuzu artık yayınlanmayan klasikler arasında.

Yayınevinin kraliyet nişan ve düğünleri, İngiliz soylu aileleri gibi konuların yanı sıra yemek kitapları da var.

Son yıllarda ise günümüze uygun görgü kuralları için danışılan kitapları Correct Form (Uygun Davranışlar).

Şık bir düğünde kimin neyi alacağından, her şeyin nasıl usulüne uygun olacağını anlatan Debrett'ten Düğün Kılavuzu ise 2007'de yayımlandı.

Reklam
Reklam