Kredi faizlerinin indirilmesi tüketiciye yansır

ANKARA (İHA) - Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkan Vekili ve Türkiye Bakkallar ve Bayiler Federasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, hükümet tarafından alınan kararla 2002 yılı Nisan ayında yüzde 55 olan kredi faizlerinin yüzde 19.5'lere kadar indirilmesinin esnafı rahatlatacağını ve ekonominin rayına oturmasıyla birlikte geçmişteki sıkıntıların asgariye ineceğini söyledi.

Katma Değer Vergisi'nin indirilmesi ile faizlerin düşürülmesinin YTL ile aynı anda düzenlenmesinin birçok temel gıda maddesine yansıyacağını vurgulayan Palandöken, bunun esnaf açısından olumlu bir gelişme olacağını kaydetti. 2002 yılı Nisan ayında yüzde 55 olan kredi faizlerinin kademeli olarak yüzde 19.5'lere çekilmesinin esnafı son derece mutlu ettiğini belirten Palandöken, "Bu indirimle en azından esnaf ve sanatkarın üzerindeki yük hafifledi. Aynı zamanda enflasyon ve kredi faizlerinin aşağı inmesi tüketiciye yansıyacaktır. Bugüne kadar bunların tersi oluyordu. Kredi faizleri yükseliyordu. Fakat bunu esnaf sanatkar tüketiciye yansıtmıyordu. Yılladır yüksek enflasyonla erozyona uğrayan sermaye şimdi tekrar yerine rayına oturmaya başladı" dedi.

Reklam
Reklam

Yaklaşık 4 milyon esnaf ve sanatkarın bir milyonunun banka kredisi kullandığını ifade eden Palandöken, esnaf geçirdiği zor günlerde elindeki emtiayı 'ben faizle aldım, size de faizi ilave ederek satacağım' demediğini hatırlattı. Esnafın yaşadığı krizlerde kaybettiği işletme sermayesinin yapılan faiz indirimi ile yerine geldiğini belirten Palandöken, "Esnaf ve sanatkar ekonominin bel kemiğidir. Hizmet ve üretim sektöründe bu kredi çok olumlu gelişme sağlayacaktır. Bugüne kadar faizlerin yüksek olduğu dönemlerde esnaf ve sanatkar zarar eden kesim olmuştu. Şimdi faizlerin indirilmesiyle rahat edecektir. KDV indirimi, YTL ve vergi dilimlerindeki düzelmeler ekonomi için olumlu neticeler. Bu durumda esnaf ve sanatkar piyasada bir canlanma ve rahatlık bekliyor. Bu çok iyi bir zamana denk geldi. Biz arzu ediyoruz ki, bu rakamlar tek haneli rakamlara insin" şeklinde konuştu.

Yılın başı olduğu için insanların yatırım yapacağını ve buna göre kredi alacağını ifade eden Palandöken, daha önce ki yıllarda yüksek faizlerin esnaflarda korku oluşturduğunu kaydederek, "Şimdi bu korku ve tedirginlik kalkmış durumda. Bu düşüş bankalar arasında rekabete yol açacaktır. Dolayısıyla bu rekabet ise tüketiciye yansıyacaktır. Esnaf ucuza mal ettiği ürünün maliyetini tüketiciye yansıtacaktır" dedi. İç piyasanın canlanmasında en büyük etken olan dar gelirli kesimin alım gücünün artması gerektiğinin altını çizen Palandöken, "Bu sebeple asgari ücretle çalışanlara yapılacak iyileştirme ekonomiyi daha da canlı hale getirecek. Böylece Türkiye'deki siyasi istikrarı, ekonomik istikrar pekiştirmiş olacak. Esnaf bundan sonra erozyona sermaye kaptırmayacak. Esnaf iki defa üst üste kriz yaşadı. İnşallah bundan sonra esnafın canlanmasıyla istihdama katkı sağlanacak. Enflasyon rakamları daha da düştükçe kredi faizleri de tek haneli rakamlara inecektir" dedi.

Reklam
Reklam