Kredi Garanti Kurumları tarafından KOBİ’lere sağlanacak kefalet tutarı KOBİ başına 1 milyon TL’yi, bir risk grubuna ait KOBİ’ler için ise 1,5 milyon TL’yi geçemeyecek. Krediler asgari 6 ay azami 4 yıl vadeli olabilecek. Sağlanacak kefalet tutarı, kredinin tazmin tarihindeki anapara bakiyesi ile temerrüt faizi hariç faiz-kar payı-kira tutarı ödemeleri toplamının yüzde 65’ini geçemeyecek.
Kredilere ait toplam kredi riski 10 milyar TL’yi aşamayacak.
Kredi Garanti Kurumlarına Sağlanacak Hazine Desteğine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkındaki Bakanlar Kurulu Kararı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, Hazine Müsteşarlığı’nın sağlayacağı destekten, başvuru tarihi itibarıyla KOBİ’lerin en az iki bilanço dönemi faaliyet göstermiş olması ve halen faaliyetlerine devam ediyor olması, krediye başvuru sırasında iflas, fesih, iflas erteleme ve konkordato sürecinde olmaması, 30 Haziran 2008 tarihi itibarıyla vergi dairesi ve Sosyal Güvenlik Kurumu’na vadesi geçmiş borcunun olmaması, 30 Haziran 2008 tarihinden sonra faaliyete geçmiş olması halinde, faaliyete geçiş tarihinden kredi başvuru tarihine kadar geçen sürede Merkez Bankası (TCMB) memzuç kayıtlarında donuk alacak niteliğinde kredisinin olmaması, finansal kiralama borçları ile sınırlı olmak üzere toplam nakit borçlarının yüzde 5’ini aşan tutarlarda donuk alacak niteliğinde kredisinin bulunmaması şartı aranacak. Ayrıca, KOBİ’lerin 30 Haziran 2008 tarihinden önceki iki yıl içinde 1 Kasım 2006 tarihli ve 26333 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Bankalarca Kredilerin ve Diğer Alacakların Niteliklerinin Belirlenmesi ve Bunlar İçin Ayrılacak Karşılıklara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik uyarınca kredi değerliliğini kaybedecek şekilde hakkında gerçek ya da tüzel üçüncü kişiler tarafından icrai işlemlere dayalı kanuni takip altında olmaması ve kredilerinin üçüncü, dördüncü ve beşinci grupta izlenen kredilerden biri olmaması, finansal kiralama borçları ile sınırlı olmak üzere TCMB memzuç kayıtlarındaki toplam nakit borçlarının yüzde 5’ini aşan tutarlarda donuk alacak niteliğinde kredisinin bulunmaması gerekecek.
KOBİ’LER DÖVİZ CİNSİNDEN KREDİ KULLANDIRABİLECEK
KOBİ’lere döviz cinsinden ve dövize endeksli kredi kullandırılabilecek. Krediler asgari 6 ay azami 4 yıl vadeye sahip olacak. KOBİ’lere kullandırılan kredilerin koşulları, diğer kişi ve gruplara kullandırılan krediler için belirlenen ortalama faiz-kar payı-kira tutarı ve diğer ücretler ile teminatlar bakımından piyasa koşullarından KOBİ’ler aleyhine farklılık arz edemeyecek. Kredi limitini aşmamak kaydıyla, kefalet başvuru süresi Kararın yayımından itibaren iki yıl olacak. Sağlanacak kefalet tutarı KOBİ başına 1 milyon TL’yi, bir risk grubuna ait KOBİ’ler için ise 1,5 milyon TL’yi geçemeyecek. Döviz kredilerine kefalet sağlanırken limit hesaplamalarında kefalet kararının verildiği tarihteki TCMB döviz alış kuru esas alınacak. Kurum yönetim kurulu bu tutarları kefalette bulunduğu yararlanıcının, sektörün, kredi türünün, kredi vadesinin yapısı ve özelliğine göre daha aşağı çekmeye yetkili olacak.
KEFALET TUTARI YÜZDE 65’İ GEÇEMEYECEK
Sağlanacak kefalet tutarı, kredinin tazmin tarihindeki anapara bakiyesi ile temerrüt faizi hariç faiz-kar payı-kira tutarı ödemeleri toplamının yüzde 65’ini geçemeyecek. Karar kapsamında sağlanacak kredilere ait toplam kredi riski 10 milyar TL’yi aşamayacak. Kredilere kefalet veren kurumlar kefalet sağlarken sektörlere, kredi verenlere ve firma yapılarına göre dengeli dağılımı gözetecek.
Kredi kefalet kurumları kredi verenlerin talepleriyle birlikte kredi verenlerin yetkili birimlerinin kredi talebi hakkında olumlu görüşlerini esas alarak kefalet sağlayacak. Kefalet başvuruları değerlendirilirken yararlanıcının istihdam, yatırım ve üretim ile ilgili kredi süresi için hazırlayacağı iş planı ve vereceği taahhüt mektubu, işletme dışı varlıklarına ilişkin belgeler talep edilecek.
YÜZDE 0,5 İLE 1,5 ARASINDA KEFALET KOMİSYONU ALINACAK
Kefalet başvurularının kabul veya reddine Kurum yönetim kurulu yetkili olacak. Kurum KOBİ’lerden, aralarında herhangi bir ayrım yapmamak kaydıyla kefil olunan tutarı, risk durumunu, sağlanan teminatların niteliğini ve vadeyi dikkate alarak her yıl kefil olduğu bakiye kredi riski üzerinden peşin olarak yüzde 0,5 ile yüzde 1,5 arasında kefalet komisyonu tahsil edecek. Kefalet komisyonu, Hazine Müsteşarlığı ile imzalanacak protokolde belirlenecek. Kefalet sağlanan kredi tutarının en fazla yüzde 0,1’ine kadar kefalet tahsis ücreti ve 250 TL’ye kadar olmak üzere başvuru ücreti yararlanıcı tarafından bir defaya mahsus ve peşin olarak Kuruma ödenecek. Bunun dışında, kefalet başvurularında yararlanıcıdan başka bir ücret alınmayacak.
SAĞLANAN DESTEK AYRI HESAPTA TAKİP EDİLECEK
Temerrüt durumunda Kurum, kredinin anapara bakiyesi ile temerrüt faizi hariç faiz-kar payı-kira tutarı ödemelerini ve 90 günlük bekleme süresi boyunca uygulanan gecikme-ceza faizi hariç akdi faiz-kar payı-kira tutarı oranından hesaplanacak faiz-kar payı-kira tutarını kefaleti oranında tazmin edecek. Gayrinakdi kredinin tazmininde 90 günlük süre boyunca nakit kredi faiz-kar payı-kira tutarı oranı uygulanacak. Tazminin ön koşulu, yararlanıcının temerrüde düştüğü kredinin donuk alacağa dönüşmesi için gereken 90 günlük sürenin geçmiş olması ve kredi verenin kanuni takibe başlamış olması olacak. Kurum, kefaleti ile kullandırılacak krediler için kredi verenlerin alacakları teminatlara kefaleti oranında ortak olacak.
Temerrüt durumunda teminatların nakde çevrilmesine ve kanuni takibe ilişkin işlemler kredi verenler tarafından yürütülecek ve kredi verenlerin nakde çevrilen teminatlar ve takip neticesinde elde edecekleri tahsilat tazmin edilen kefalet oranında Kuruma aktarılacak. Kurum, tazmin yükümlülüklerini yerine getirmek için sağlanan desteği ayrı bir hesapta takip edecek. Müsteşarlık sağlayacağı destek kapsamında nakit ya da özel tertip devlet iç borçlanma senetlerinden erken itfa edilen tutarları destek hesabına transfer edecek.
KREDİ VERENLER UYGULAMA SONUÇLARI RAPOR OLARAK SUNULACAK
KOBİ’lerden tahsil olunan kefalet komisyonları ile temerrüde düşen kefalet işlemlerinden idari veya kanuni takip neticesinde teminatların paraya çevrilmesi dahil yararlanıcıdan ya da kefillerinden her türlü takip sonucunda elde edilen tahsilat, Kurumun tazmin yükümlülüklerini yerine getirmek üzere işletme hesabı adı altında açılan ayrı bir hesapta toplanacak. Kurum, kanuni takip masraflarını bu hesaptan ödenecek. Kefalet riskleri devam ettiği sürece KOBİ’ler, konsolide ve konsolide olmayan bazda istenilen her türlü bilgi ve belgeleri talep etmesi halinde Kuruma vermekle yükümlü olacak. Kredi verenler üç ayda bir uygulama sonuçları raporunu Kuruma sunacak. Kurum, yılda bir defa bir bağımsız denetim şirketi aracılığı ile denetlenecek.(ANKA)