Kredi hesaplama nasıl yapılır?

İhtiyaçların sınırsızlığıyla baş etmeye çalışan bankaların verdiği krediler yardımınıza koşuyor! Haberimizi okuyarak kredi hesaplamalarının nasıl olduğu hakkında ayrıntılı bilgiye sahip olabilirsiniz.

Tatile çıkmak, konut, arsa, araba sahibi olmak, iş kurmak gibi ihtiyaçların sınırsızlığıyla banka kredileri ile başa çıkmak mümkün. Banka kredisi, bankaların özvarlıklarının yanı sıra, topladıkları vadeli ve vadesiz Türk Lirası ya da döviz mevduat ile banka dışında temin ettikleri fonları, yasal sınırlar içinde ve banka içi mevzuatı çerçevesinde ihtiyaç sahiplerine belirli bir süre sonra geri alınması kaydı ile borç olarak vermesi ya da borç anlamında olmamakla birlikte, birbirleriyle taraflardan birinin taahhüdünün ve / veya bu taahhütten doğacak borçlarının garanti edilmesi işlemidir. Alacağınız krediyle beraber ihtiyaçlarınızı giderebilir, yapmak istediklerinize ulaşabilirsiniz.

Reklam
Reklam

Bankalarda uzun süredir devam eden durgunluk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konut kredisi faiz oranlarını düşürülmesini istemesiyle ve Emlak Konut’un da %0,70 faizli konut kampanyaları sayesinde yerini insan kalabalığına bıraktı. İhtiyaçlarını gidermek adına kredi çekmek isteyen vatandaşlar kredi hesaplama yoluna gitti. Kredi hesaplama araçları ile istenilen tutar ve vadeye göre yine kişinin belirlemiş olduğu faiz oranı üzerinden hesaplama işlemi yapılarak ödeme planı anında oluşturulur. Almak istenilen kredi türü, kredi tutarı, ödeme sıklığı, vade, faiz oranı kişinin kendisi tarafından belirlenir.

Kredilerin farklılığı ise yine kredi hesaplama araçlarını etkiler. İhtiyaç kredisi, bankaların bireysel kredi kullandırımı kapsamında, evlilik, eşya alımı, tatil gibi ihtiyaçlar söz konusunda olduğunda sağladıkları kredi çeşididir. İhtiyaç kredisi hesaplaması yapılırken kısıtlamalara dikkat etmek önemli. İhtiyaç kredisi çeşitlerinde net olarak üst kredi limiti tutarı bulunmuyor. Seçilen bankaların kampanyalarına ve kredi kullanacak kişinin gelirine göre çekilecek üst kredi limitleri değişiklik göstermekte. İhtiyaç kredileri yasal olarak en fazla otuz altı ay vade ile kullanılabilmekte. Öte yandan bankaların çoğu aylık gelirin %50’sini geçmeyecek şekilde vade belirliyor.

Reklam
Reklam

Konut kredileri ise, yeni ev almak isteyenler ya da mevcut evlerini değiştirmek isteyenler için bir fırsat sunmakta. Konut kredisi tutarı alınacak evin piyasa değerinin yasal olarak en fazla %75’ine kadar konut kredisi kullanılmakta. Tüm kredilerde önemli olan faiz oranı özellikle konut kredisi hesaplamada daha ön planda. Çünkü çekilen tutar yüksek ve vade süreleri uzun olduğu için, oranlar arasındaki küçük farklar bile toplam geri ödeme rakamına ciddi bir şekilde yansımakta.

Araç ya da taşıt kredisi ise yine yaygın olarak kullanılan kredi türleri arasında yer alır. Taşıt kredi tutarı yasal olarak 50.000 TL’ye kadar olan araçların %70’ine, 50.000 TL ve üzeri olan araçlar için ise, 50.000 TL’ye kadar olan kısmı için %70’ine, 50.000 TL’yi aşan kısmı için ise %50’sine kadar taşıt kredisi kullanılmakta. Taşıt kredisi tutarınızı bu kurala göre belirlemeniz gerekmektedir.

Kredi hesaplamak için tıklayın