TÜDER Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun Tasarısı'nda kart aidatı alınmaması konusunda hüküm olmadığını belirterek, "Bu bankalarla aidat mücadelesinin devam edeceğinin işaretidir" dedi.
Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, Yeni Tüketici Kanunu'nun bankaların tüketicilerden tahsil etmekte olduğu "deli dumrul" vergilerini adeta yasalaştırdığını ileri sürdü. Tüketici hakem heyetlerine itiraz eden tüketicilerin bugüne kadar kredi kartlarındaki kesintileri alabildiğini, yeni yasayla Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumundan (BDDK) onay alan her türlü ücreti bankaların tahsil etmesinin yolunun açıldığını savunan Ağaoğlu, "Özellikle yasaların zorunlu kılması nedeniyle banka üzerinden yapılan işlemlerden ücret alınması engellenmelidir" ifadesini kullandı.
AİDAT MÜCADALESİ
Ağaoğlu, yasa gereği üniversite öğrencilerinin harçlıklarından emekli aylıklarına, ev-iş yeri kiralarından maaşlara kadar bankalar üzerinden işlem yapmanın zorunlu olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:
"Bu, şuna benziyor. Trafikte yeşil ışıkta geçmek zorunlu, kırmızı ışıkta geçmek yasaktır. Yeşilde geçmek için ücret talep edilirse o ücreti ödeme imkanı olmayan vatandaşlar kanuna karşı gelmiş yani yasayı çiğnemiş olurlar. Hiçbir demokratik hukuk devletinde böyle bir uygulama olamaz, olmamalıdır. Bugün kullanımda bulunan 57 milyon kredi kartı ile piyasa kredi kartına doymuştur. Yasada bankaların aidatsız kart çıkarma zorunluluğuyla ilgili hüküm bulunmasına rağmen yaklaşık 25 milyon vatandaşın cebindeki 57 milyon kredi kartından aidat alınmamasıyla ilgili herhangi bir hüküm yer almamaktadır.
Bu da tüketicilerin bankalarla aidat mücadelesinin devam edeceğinin işaretidir. Diğer yandan bankaların dosya masrafı, komisyon, kredi değerlendirme tahsis ücreti gibi değişik isimler adı altında ücret tahsil etmeyi sürdürecekleri de anlaşılmaktadır."
Yeni tüketici yasasına konulacak hükümle bankaların faiz dışında zorunlu ve belgeli giderleri tüketicilerden talep edebilecekleri hükmünün yer aldığına işaret eden Ağaoğlu, "Ancak bankalar tüketiciden sözleşmede yer vermek suretiyle Banka Sigorta Muamele Belgesi (BSMV), Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) gibi, varsa ekspertiz gideri gibi banka dışında kişi ve kurumlara o krediyle ilgili yapmak zorunda oldukları ödemeleri talep edebilecekler. Olması gereken de budur" diye konuştu.
TÜKETİCİLERİ TATMİN ETMEDİ
Ağaoğlu, "Aksi halde ekonomik bakımdan dar boğaza düşmüş tüketici, kredi almak için bankalar arasındaki faiz oranlarını karşılaştırıp en uygun gördüğünü tercih ettiğini zannederken son anda karşılarına çıkarılan dosya masrafı, fahiş ekspertiz ücreti gibi bedeller yüzünden hesap edilenin çok üzerinde maliyetle krediyi kullanmak zorunda kalmaktadır." şeklinde konuştu.
Yasanın bankacılıkla ilgili kısmının tüketicileri tatmin etmediğini savunan Ağaoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:
"Uzun yıllardır BDDK, kanunla kendisine verilmiş denetim ve yaptırım uygulama yetkisini tüketici lehine kullanmamış olduğundan, bugün BDDK'nın onayıyla ücretlerin bankalarca tahsil edilmesine imkan tanınması, tüketicileri ciddi anlamda endişelendirmektedir. Bankaların alabilecekleri ücretlerle ilgili BDDK'nın dışında Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğünün de onayı ve şartı aranmalıdır."