Kredi kartı aidatı nasıl iptal edilir? Kredi kartı aidatı hakkında bilinmesi gerekenler

Kredi kartı için senelik olarak tahsil edilen ve müşterilerin hesap ekstresine yansıtılan aidatın nasıl geri alınabildiği yıllardır merak edilen konulardandır. Bu konuya yönelik olarak değinilmesi gereken hususlar ise kredi kartı aidatının yasal olup olmadığı ve nasıl geri alınabildiği gibi ayrıntıları içerir. Dolayısıyla BDDK’nin yaptığı düzenlemeler çerçevesinde kredi kartı aidatı için belirlenen kuralların neler olduğu ve bu ücretin nasıl iptal ettirilebildiği açıklanmalıdır.

Bankaların müşterilerine sunduğu kart türlerinin bir kısmının aidatlı olduğu bilinir. Bu aidat senelik olarak tahsil edilirken BDDK tarafından yapılan düzenlemelere göre ücretlendirilir. Buna ek olarak bankalara ve Tüketici Hakem Heyetlerine başvurularak kredi kartı aidatı iptal etme ya da iade talebi oluşturma gibi işlemlerin yapılabildiği görülür. Dolayısıyla kredi kartı aidatının hangi durumlarda geri alınabildiği ve iptal ettirildiği zaman nasıl bir prosedürün işlediği anlatılmalıdır.

Kredi kartı aidatı nedir?

Bankalar tarafından müşterilerin kullanımına sunulan kredi kartları için talep edilen ve yıllık olarak ödenen ücrete kredi kartı aidatı adı verilir. Bu aidatın tahsil edilmesinin temel nedeni müşterilere özel olarak sunulan kredi kartlarının kapsadığı kampanya, avantaj ve puanların bankalara olan maliyetinin dengelenmesidir. Kredi kartı aidatı tahsilatına yönelik olan kurallar ise BDDK tarafından düzenlenip açıklanır.

Reklam
Reklam

Kredi kartı aidatı ne zaman ödenir?

Kredi kartı aidatının bankalar tarafından yasal olarak tahsil edilebildiği bilinir. BDDK tarafından açıklanan bilgiler çerçevesinde bankaların müşterilerine hem aidatlı hem de aidatsız kredi kartı seçenekleri sunduğu görülür. Dolayısıyla bu ücretlendirmeye yönelik olarak “Kredi kartı aidatı ödemek zorunlu mu?” sorusuna yanıt arayan kişilere kart başvurusu sürecinde kendi isteklerine göre tercih yapabildikleri hatırlatılmalıdır.

Eğer imzalanan kredi kartı sözleşmesinde bu ödeme aracı için aidat tahsil edileceğine yönelik bir madde varsa bankalar yasal olarak senelik ücret alabilir. Yani “Kredi kartı aidatı yasal mı?” sorusu BDDK tarafından belirtilen güncel açıklamalara göre “evet” olarak yanıtlanmalıdır. Ancak aidatsız kredi kartı başvurusu yapan bir banka müşterisinin kart için senelik ücret alındığı takdirde bu tahsilatın iadesini talep etme hakkı vardır. Kredi kartı aidatının yasal olarak tahsil edildiği dönem ise bu ödeme aracının kullanıldığı ilk günü takiben 1 senedir. Yani kredi kartının aktif olarak kullanıldığı dönem 1 seneye ulaştığı zaman bankalar tarafından yıllık ücret olarak bilinen aidat tahsil edilir.

Reklam
Reklam

1 yıl dolmadan kredi kartı aidatı alınır mı?

BDDK tarafından yapılan güncel düzenlemelere göre kredi kartı aidatı bankalar tarafından kartın ilk olarak kullanıldığı günden itibaren 1 sene dolduğunda alınır. Bu ücretlendirme genellikle kredi kartının güncel dönem borcuna yansıtılırken müşteriler tarafından yapılan ödemeyle tahsil edilir. Bankalar tarafından hazırlanan ve müşterilere sunulan kredi kartı sözleşmelerinin içeriğinde aidat tahsilatının yapılacağı döneme yönelik farklı bir madde yoksa bu ücretlendirme 1 sene dolmadan dönem borcuna yansıtılmaz.

Kredi kartı aidatı iadesi hangi durumlarda alınabilir?

Bir banka müşterisinin kredi kartı aidatı ödemek istemediği durumlarda dikkat etmesi gereken birkaç husus vardır. Bunların ilki müşterinin imzaladığı sözleşmede kullanacağı kartın aidatlı olup olmadığına göz atması gerektiğidir. Böylelikle başvuru sürecinde aidatsız kredi kartı talep edilerek sonraki dönemlerde aidat iadesi için herhangi bir işleme başvurulmasına gerek kalmaz. Buna ek olarak aşağıda belirtilen durumlarda aidatlı kredi kartlarının yıllık ücreti geri alınabilir:

Reklam
Reklam
  • Bankalardan talep edilen kredi kartları aktif hale getirildiği günden itibaren hiç kullanılmadıysa aidatın geri alınması mümkündür.
  • 180 gün boyunca kullanılmadığından dolayı bankaların pasif hale getirdiği kredi kartları için bu ödeme araçlarının aktifliğini kaybettiği günden itibaren 1 yıllık süre içerisinde aidat talep edilmez. Bu kapsamda yer alan kredi kartları için aidat tahsil edilirse müşterilerin ilgili kurumlara başvurarak senelik ücretin iadesini almaları uygundur.
  • Kredi kartı başvurusunda aidatsız kart tercihi yapıldığı takdirde bu ödeme aracı için senelik ücret alınması söz konusu değildir. Bu tür kartlar için ekstreye senelik ücretlendirme yansıtıldığı fark edilirse yine yetkili kurumlara başvurularak iade talep edilebilir.

Kredi kartı aidatı geri alma işlemi nasıl yapılır?

Günlük yaşamda gerek fiziki gerek ise sanal ortamda yaygın olarak kullanılan kredi kartlarının aidatları belirli durumlarda geri alınabilir. Bu işlemin nasıl yapıldığı ve hangi kurumlara başvurularak tamamlandığı ise pek çok kişi tarafından araştırılır. T.C.M.B. tarafından düzenlenip vatandaşların ve ilgili kurumların bilgisine sunulan Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ yönetmeliği incelendiğinde kredi kartı aidatının yasal olarak alınabildiği durumlar görülür. Bu durumlar haricinde ise senelik ücretin iadesi için “Kredi kartı aidatı nasıl geri alınır?” sorusuna yanıt olan aşağıdaki işlemler tamamlanabilir:

Reklam
Reklam
  • Müşterilerin ilk olarak ilgili bankaya başvurarak resmi bir dilekçe ile kredi kartı iadesini talep etmeleri mümkündür.
  • Bu süreçte kredi kartı aidatına itiraz edildiği ve senelik ücretin iadesinin istendiği belirtilmelidir.
  • Kredi kartının alındığı bankanın genel müdürlüğüne iadeli taahhütlü posta ile gönderilen dilekçenin ilgili kurumlarca incelenmesi beklenir.
  • Hazırlanan dilekçe için olumsuz bir geri dönüş olması ya da bankanın genel müdürlüğünden 1 ay içerisinde yanıt alınmaması gibi durumlarda Tüketici Hakem Heyetlerine başvurulması gerekir.
  • Tüketici Hakem Heyetlerine başvuru yapılırken bankadan kredi kartı için alınan senelik ücretin dekontu ve hesap ekstresi gibi belgeler temin edilmelidir.
  • Resmi dilekçe hazırlayan ve bu dilekçeyi yukarıda söz edilen belgelerle birlikte Tüketici Hakem Heyetlerine gönderen vatandaşlar 15 gün içerisinde olumlu/ olumsuz bir yanıt alır.
  • Günümüzde Tüketici Hakem Heyetlerine kredi kartı aidatı iadesi için başvuru yapılırken e-Devlet platformu da kullanılabilir.
Reklam
Reklam

e-Devlet üzerinden kredi kartı aidatı geri alma işlemi nasıl yapılır?

Kredi kartı aidatı e-Devlet üzerinden geri alınmak istediği takdirde Türkiye Bankalar Birliği menüsü kullanılır. İlk olarak e-Devlet üzerinden kimlik numarası ve şifresi ile birlikte profiline giriş yapan bir kişi, arama butonuna Türkiye Bankalar Birliği yazmalıdır. Ardından Bireysel Müşteri Hakem Heyeti başlığından başvuru formunun kısa sürede doldurulması ve hesap ekstresi ile kredi kartı aidatı tahsilat belgesi gibi eklerin sisteme yüklenmesi mümkündür. Ayrıca yine aynı sayfadan başvuruya gelen yanıtın takip edilmesi söz konusudur.

Reklam
Reklam

Kredi kartı aidatı nasıl iptal edilir?

Kredi kartı için bankalar tarafından yasal olarak alınan senelik ücretin iptalini isteyen müşterilere sunulan bir seçenek mevcuttur. Bu seçenekte kredi kartı aidatının iadesi değil, direkt olarak iptali istenir. Söz edilen seçenekte bankalar müşterilerine aidatsız olan yeni bir kredi kartı türü sunar. Ayrıca sunulan bu aidatsız kredi kartı seçeneğinde limitin aynı tutulması söz konusudur. Ancak aidatlı kredi kartlarının aidatsız olanlarla yenilenmesi gündeme geldiğinde bankaların taksitlendirme, puan ve mil biriktirme gibi opsiyonları sunmama hakkı vardır.