'Kredi kartı aidatı yasal değil!'

Tüketiciler Birliği Antalya Şubesi Koordinatörü Sevim Murat, bankaların kredi kartı aidatı, hesap kesim işlemi ve krediler için kesilen dosya masrafının yasal olmadığını belirtti.

Ve bu ödemelerin istendiği kişilerin tüketici hakem heyetleri aracılığıyla haklarını aramaları gerektiği uyarısında bulundu.

Kendisine ait ATM kartından yıllık 50 TL hesap kesim işlemi kesintisi yapıldığını, Muratpaşa Tüketici Hakem Heyeti’ne yaptığı başvuru sonucunda parayı geri aldığını anlatan Sevim Murat, bu şekilde kesinti yapılan vatandaşları da bulundukları il ve ilçelerdeki tüketici hakem heyetlerine, yapılan kesintiyi belgeleyen hesap ekstreleri ile birlikte başvurmaya ve paralarını geri almaya çağırdı.

Reklam
Reklam

Türkiye’de 50 milyona yakın kredi kartı kullanıcısı, bir o kadar da banka kartı kullanıcısı olduğuna değinen Sevim Murat, yıllık 50 ile 90 lira arasında kredi kartı aidatı, 50 TL de hesap işletim ücreti olarak hesaplandığında, 6- 7 milyar TL gibi çok büyük bir rakamın ortaya çıktığını dile getirdi. Kişi başına vurulduğunda yıllık 50- 90 TL arasındaki bu ücretlerin çok dikkate alınmadığını belirten Murat, toplam kart kullanıcısı sayısı dikkate alındığında ise çok büyük bir rakamla karşılaşıldığını belirtti. Sevim Murat, yasal olarak da bankalar tarafından alınmaması gereken bu aidatlara karşı vatandaşın daha duyarlı davranmasını istedi.

Sevim Murat, Türkiye’de yine çok sayıda vatandaşın bankalardan ev, araba, iş veya çeşitli nedenlerden kredi kullandığını belirterek bankaların ’dosya masrafı’ adı altında altığı kredi tutarına göre değişen kesintinin de yasal olmadığını dile getirdi. Bu konuda da emsal karar bulunduğunu hatırlatan Murat, "Dosya masrafının izahı yok. Zaten kullandırılan kredi için banka bir faiz uyguluyor. Burada kullandırılan kırtasiye malzemelerinin tutarını toplasanız, masrafı da 10 lirayı geçmez. Bu hizmeti verdiği için bankanın bu parayı talep etmesinin de yasal olarak bir mantığı bulunmuyor. Dosya masrafı kesilen vatandaşlarımız da belgelendirerek tüketici hakem heyetine başvurmalı ve izahı olmadan bankalarca kesintiye uğratılan miktarları geri almalıdır" dedi.

Reklam
Reklam

Bu konularda vatandaşların bilinçsiz olduğunu da belirten Murat, vurdum duymaz tavırdan kurtulunması gerektiğini kaydetti. Son 3 ayda bu türde kendilerine 80 civarında başvuru yapıldığını anlatan Murat, "Eskiden hiç yoktu. Çok az da olsa bilinçli vatandaşları görmek mümkün" diye konuştu.