Kredi kartı ile internet alışverişi özelliği ile ilgili BDDK bazı yeni kararlar duyurmuş, bankalar ise müşterilerine SMS ve e-posta aracılığı ile 'kredi kartınızın internet alışveriş özelliğini güncelleyin' uyarılarını gönderiyorlar. Hem hırsızlığı önlemek hem de ebeveyn kontrolü sağlanması için hayata geçirilen kredi kartı internet alışveriş özelliği nasıl açılır, nasıl kapatılır? İşte kredi kartıyla internet alışverişi hakkında bilgiler...
Kredi kartı, artık internet alışveriş özelliklerine kavuştu. Daha önce BDDK, kredi kartı ile internet alışverişi konusunda bazı kısıtlamalar getirmişti ve artık karar yavaş yavaş uygulanmaya doğru gidiyor. Hem ebeveyn kontrolü sağlanması, hem de hırsızlıkların önlenmesi için geliştirilen kredi kartı internet alışverişi özelliği, 31 Ağustos'a kadar tüketiciler ve kart sahipleri tarafından güncellenmesi gerekiyor. BBDK, daha önce kredi kartlarının 17 Ağustos'ta internet işlemlerine kapatılmasına ilişkin açıklama yapmıştı. BDDK, finansal tüketiciyi koruma görevi çerçevesinde alınan karar ile kartını internet işlemlerinde kullanmayan ya da kullanmak istemeyen kart sahiplerine, kartını internet üzerinden yapılan alışverişe açma-kapatma imkanı verildiğini duyurmuştu. BDDK'dan yapılan açıklamada şubat ayında aldığı bir kararla Türkiye'deki tüm banka ve kredi kartlarının internet üzerinden yapılan alışverişlerde kullanılabilmesi için kart sahibinin onayının alınması şartı getirildiği anımsatıldı.
BDDK, bu konuyla ilgili bankalara 'kesinlikle müşteriyle iletişime geçin' uyarısını yaptı. Bazı bankalar e-posta ile, bazı bankalar ise SMS ile, müşterilerine 'kredi kartınızın internetten alışveriş özelliğini açmak için onaylayın' bilgisi ile uyarıyorlar. Kredi kartlarınızın internette geçerli sayılması için, SMS veya telefon bankacılığı ile muhakkak bankanıza onay veya red cevabı vermeniz gerekli. Yani, 31 Ağustos'a kadar internet alışveriş özelliğini güncellemezseniz, sonraki tarihlerde biraz daha zorlu bir işlem sizleri bekliyor. Birçok banka uygulamasında internet alışveriş özelliğini kapamak veya açmak için sunulan seçeneği aktif veya pasif olarak belirlenmesi gerekiyor.
BDDK, daha önce 16 Ağustos 2017 tarihini verse de, 16 Ağustos'ta yaptığı açıklamayla, kredi kartlarına alışveriş onayı için 31 Ağustos tarihinin belirlendiğini duyurdu. Kararın alınma sebebi ise günlük hayatında kredi kartını internet işlemlerinde kullanmayan, kartı ile internetten alışveriş yapılabileceğinin farkında dahi olmayan vatandaşların dolandırıcılar tarafından kandırılmasının önüne geçmek. Ancak kartını elektronik alışverişe açmak isteyen kullanıcıların da bilmesi gerekenler var. İşte yeni dönemde kullanıcıların bilmesi gereken 5 soru ve cevabı...
1) Hangi kartları kapsıyor?
Bireysel müşterilere verilmiş ve verilecek tüm banka ve kredi kartları kapsam içinde. Belirtilen geçiş süresi sonunda düzenlenecek olan bireysel banka kartı ve kredi kartları kart sahiplerine, e-ticaret işlemlerine kapalı olarak gönderilecek. Mevcut kartlar da eğer onay verilmediyse, online işlemlere kapatılacak.
2) Kartlar hangi işlemlere kapatılacak?
Kart sahibinin aksi yönde açık talebinin bulunmadığı durumlarda, bireysel banka kartı ve kredi kartları, yurtiçi ve yurtdışı sitelerden yapılan tüm elektronik ticaret işlemlerine kapatılacak. E-ticaret alışverişleri, mobil uygulama ödemeleri, online film ve müzik gibi abonelik sistemine sahip olan işlemlerde kartlar kullanılmayacak.
3) Kartın etkilenmemesi için ne yapmalı?
Kart sahiplerinin kartlarını e-ticaret işlemlerinde kullanmaya devam edebilmesi için ilgili kart bankası ile iletişime geçmesi gerekiyor. Bunun için 3 yöntem var. Kullanıcıların ilgili bankanın mobil veya internet şubesindeki ayarlar kısmından elektronik ticaret işlemine onay vermesi gerekiyor. İnternet ve mobil bankacılık kullanmayanlar ise şubeye giderek veya telefon bankacılığıyla işlemlerini tamamlayabiliyor.
4) Ödeme talimatları ne olacak?
Ödeme talimatları kapatılmayacak. Kartlar ile verilen ödeme talimatları (mail order, telefon order) kapsam dışında tutuluyor. Yani onay vermeseniz de kartınızı bu işlemlerde kullanmaya devam edebileceksiniz. Örneğin; sigorta, BES, eğitim, aidat, gibi hizmet alımlarınız için kartınızdan verdiğiniz talimatlar varsa etkilenmeyeceksiniz.