Kredi kartı nakit çekim nedir, kredi kartı nakit çekime nasıl açılır?

Kredi kartı aracılığıyla para çekmeyi mümkün kılan nakit avans hizmeti, bankalar tarafından belirli bir limit dahilinde müşterilere sunulan olanaklardandır. Bu hizmetten yararlanmak isteyen kişiler, ilk olarak belirledikleri kanal üzerinden nakit avans limitini aktifleştirmelidir. Daha sonra bankamatiklere gidilerek belirlenen maksimum limiti geçmeyecek şekilde nakit para çekme işlemi tamamlanabilir.

Aniden nakit ihtiyacı oluşan banka müşteri için hazırlanan nakit avans hizmeti sayesinde bankamatiklerden pratik bir şekilde para çekilebilir. Kredi kartından nakit para çekmek isteyen kişilerin değerlendirebildiği bu hizmetin pek çok bankacılık kanalı üzerinden aktifleştirilmesi mümkündür. Fiziki şubelerden bankamatiklere ve mobil bankacılık uygulamalarına uzanan çeşitli kanallar üzerinden nakit avans talebi oluşturulabilir. Ardından nakit para ihtiyacı ortaya çıktığı zaman ATM’lere gidilerek bankalar tarafından müşterilere sunulan limitler dahilinde işlem yapılması yeterlidir.

Reklam
Reklam

Kredi kartı nakit çekim nedir?

Kredi kartları genellikle nakit para kullanmadan ürün/hizmet bedelini ödemek amacıyla kullanılır. Ancak günümüzde banka kartından olduğu gibi kredi kartından da nakit para çekilebilir. Dolayısıyla “Kredi kartı ile nakit para çekilir mi?” diyenlere nakit avans olarak adlandırılan bankacılık hizmetinden söz edilmelidir.

Farklı bankaların müşterilerine belirli limitler dahilinde nakit avans kullanma hakkı sunduğu bilinir. Yapısal açıdan banka kredisiyle benzerlik gösteren bu hizmetten belirli bir faiz ile yararlanılabilir. Yani nakit avans sayesinde kredi kartından para çekme hizmetini aktifleştiren bir kişi bankamatikten aldığı tutarı faizli olarak bankaya ödeyeceğini bilmelidir. Nakit avans hizmetinin avantaj olarak nitelendirilen özellikleri ise aşağıda derlenmiştir:

  • Kredi kartının hesap ekstresine yansıtılan nakit avans geri ödemesi kolay bir şekilde takip edilebilir.
  • Bu hizmetten yararlanmak üzere nakit avans seçeneğini aktifleştiren kişiler, bir daha herhangi bir işlem yapmadan düzenli olarak kredi kartından nakit para çekebilir.
  • Nakit avans hizmetinin müşteri hizmetleri, internet bankacılığı, mobil bankacılık uygulamaları gibi platformlardan kısa sürede aktifleştirilmesi söz konusudur.
  • Bu hizmetin öne çıkan avantajı ise nakit avans aktifleştirildikten sonra nakit ihtiyacı oluştuğu takdirde herhangi bir zamanda kredi kartından para çekilmesini mümkün kılmasıdır.
Reklam
Reklam

Kredi kartından nasıl nakit çekim yapılır?

Bir banka müşterisinin kredi kartından nakit avans çekmek için herhangi bir ortak ATM’ye veya ilgili kurumun bankamatiğine gitmesi yeterlidir. Ardından başvuru sürecinde bankalar tarafından müşterilere sunulan limitler çerçevesinde bankamatikten nakit avans çekilebilir. Bunun için bankamatikten kredi kartı işlemleri menüsüne girilmesi gerekir. Daha sonra para çekme işlemi tamamlanarak bankamatikten alınan tutar nakit ihtiyaçlarında kolaylıkla kullanılabilir.

Reklam
Reklam

Kredi kartı nakit çekime nasıl açılır?

Taksikli veya taksitsiz olarak kullanılabilen nakit avans seçeneklerinden yararlanmak isteyen bireyler başvuru kanallarını öğrenmeye çalışır. Pek çok bankacılık hizmetinde olduğu gibi nakit avans başvurusunda da farklı kanallar tercih edilebilir. Kredi kartından nakit avans çekmek için bu hizmeti aktifleştirecek olan müşteriler aşağıdaki platformlardan yararlanabilir:

  • Bankaların fiziki şubelerine giden veya çağrı merkezi üzerinden müşteri hizmetlerine ulaşan kişiler nakit avans seçeneklerini değerlendirebilir.
  • Nakit avans hizmetinin aktif hale getirilmesi için doğrudan mobil bankacılık uygulamaları veya bireysel internet bankacılığı sistemleri kullanılabilir.
  • Kredi kartının nakit avans özelliğinin açılması için bankamatiklerin ilgili menüsü üzerinden de işlem yapılabilir.

Kredi kartı nakit avans faizi yüzde kaç?

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu tarafından açıklanan, Ağustos 2024 tarihli son bilgilere göre nakit avans kullanımlarına uygulanabilen akdi faiz oranı 16 Mart 2024 tarihinden itibaren %5 olarak belirlenmiştir. Dolayısıyla taksitli veya normal nakit avans kullanımlarında geri ödeme tutarına yansıtılan faiz oranı %5 olarak bilinir. Bu faiz oranının gecikme faiziyle birlikte ise maksimum %5,3 olarak hesaplara yansıtıldığı söylenebilir.

Reklam
Reklam