Kredi Kartları Kanunu değerlendirmesi

ANKARA (İHA) - Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Teyfin Bilgin, Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu'nun şuana kadar borçlarını ödemekte zorlanan kredi kartı kullanıcılarına büyük fırsatlar sunduğunu belirterek, "Tüketiciler kanunu getirdiklerinden sonuna kadar faydalanmalıdır, çünkü kanunun getirdiği yeni düzenlemeler bankaların fedakarlık yapmalarını gerektirecek" dedi.

BDDK Başkanı Bilgin, Ankara'da katıldığı bir nikahta gazetecilerin TBMM'de kabul edilen Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu ile ilgili görüşlerini açıkladı. Bilgin, Kredi kartlarının bankacılık sistemi içerisinde geleceği olan ve yerinde kullanıldığında hem banka hem de kullanıcıların hayatını kolaylaştırıcı bir estrüman olduğunu belirterek, ancak geçmiş yıllarda hem bankaların aşırı risk almaları ve pazar payı kapma yarışı, hem de kredi kartı kullanıcılarının bu estrümanı hayatlarını devam ettirecek bir araç olarak anlamalarından dolayı sorunların ortaya çıktığını söyledi.

Reklam
Reklam

Bu sorunu gören BDDK'nın 1 yıl önce Kredi Kartları Kanun Taslağını hazırlayarak ilgili Bakana ve Meclis'e gönderdiğini ifade eden Bilgin, "Kanun kredi kartı kullanıcıları için oldukça önemli imkanlar tanımaktadır. Şuana kadar borçlarını ödemekte zorlanan ya da borçlarından dolayı temerrüde düşen kredi kartı kullanıcıları kanunun getirdiklerinden sonuna kadar yararlanmalıdırlar.

Çünkü kanunun getirdiği yeni düzenlemeler bankaların fedakarlık yapmalarını gerektirecek. Bankalarımız fon maliyetlerinin daha altında maliyetler sağladı. Sonuçta geçmiş dönemde yanlış algılamalar ile yaşanan sorunlar kanunun çıkmasıyla birlikte tüketiciler ve bankalar arasında barış sağlamıştır. Kanunu çıkarmak, Yüce Meclis'imizin aldığı önemli ve yerinde bir karardır. Bu kanun şuana kadar kredi kartıyla ilgili tüm sorunları çözüyor" açıklamasını yaptı.

BDDK Başkanı Bilgin, tüketicilerin kredi kartlarını geçmiş dönemde yaşadıkları tecrübeleri dikkate alarak kullanmalarını isteyerek şu tavsiyelerde bulundu:
"Bundan sonra kredi kartlarından doğan sorunlar bu kanun dikkate alınırsa ağırlıklı olarak kart kullanıcılarını etkileyecek. Çünkü kanun bankaların daha dikkatli olmaları anlamında birçok kısıtlamalar getiriyor. Bu konuda kredi kartı kullanıcılarının ve bankaların sorumluluklarını bilmeleri kredi kartının daha da büyümesini ve etkinleşmesini sağlayacaktır."

Reklam
Reklam

Söz konusu kanunun Serbest Piyasa Mekanizması ve Liberal Ekonomiye uygun olmadığı yönündeki eleştirilerin hatırlatılması üzerine ise Bilgin,
"Unutulmamalıdır ki bugün kredi kartıyla ilgili sorunlar varsa, bu sorunların önemli aktörlerinden biri de kullanıcılar kadar bankalardır. Bu nedenle ortada mevzuatı olmayan estrümanın mevzuata kavuşturulması bence büyük bir adımdır."