Kredi taksidi geç ödenir mi, ödenirse ne olur?

Bankalara başvurularak belirli limitlere kadar kullanılabilen krediler için geri ödeme planı oluşturulur. Kredinin geri ödeme planı için faiz, taksit tutarı, vade, son ödeme tarihi gibi detayların önceden belirlenmesi söz konusudur. Kredi taksidinin ödemesi aksatıldığı takdirde ise gecikme faizi gibi cezai yaptırımlar ortaya çıkar. Bir kredinin taksitleri gecikme faiziyle birlikte son ödeme tarihinin ardından tahsil edilmediğinde ise bankanın yasal süreç başlatma hakkı vardır.

Bireysel veya kurumsal finansman ihtiyaçları için kullanılabilen krediler bankalarla müşterilerin ortak kararı sonucunda belirlenen plana göre geri ödenir. Bu bankacılık ürününün geri ödemesinin düzenli bir şekilde ve belirlenen günlerde yapılması ise oldukça önemlidir. Çünkü kredi taksidinin ödenmemesi durumunda borç tutarına gecikme faizi yansıtıldığı gibi banka müşterisinin kredi puanının olumsuz yönde etkilenmesi de söz konusu olur. Dolayısıyla kredi taksidi gecikme faizi üzerine bilgi edinilmeli ve ödeme aksatıldığı zaman nasıl bir yasal sürecin işlediği açıklanmalıdır.

Reklam
Reklam

Kredi taksidi geç ödenir mi?

Bankalardan herhangi bir mal veya hizmetin satın alınması amacıyla talep edilen krediler belirlenen ödeme planı çerçevesinde geri ödenir. Bir kredi başvurusunda bu bankacılık hizmetinin faizi, geri ödeme tutarı, vadesi ve ödeme dönemleri gibi hususlar belirlenir. Dolayısıyla genellikle her ayın belli bir gününde tahsil edilen kredi taksidinin mutlaka ödenmesi gerekir. Aksi takdirde kredi taksidine son ödeme tarihinden sonra gecikme faizi uygulanması söz konusu iken gerçekleştirilmeyen tahsilatlar daha ciddi sonuçlara da yol açabilir. Bu nedenle normal şartlarda krediyi kullanan kişinin hesaplarından otomatik olarak tahsil edilen kredi taksidinin hesaplarda bakiye bulunmaması durumunda diğer yöntemlerle ödenmesinde yarar vardır.

Kredi taksidi geç ödenirse ne olur?

Kredinin geri ödemesi için belirlenen plan çerçevesinde taksitler bankaya yatırılmadığı takdirde genellikle aynı aşamaları içeren bir süreç işler. Banka müşterisinin finansal hareketlerine olumsuz bir şekilde yansıyan bu durum ortaya çıktığı takdirde ne gibi sonuçlarla karşılaşıldığı aşağıdaki gibi açıklanmalıdır:

Reklam
Reklam
  • Kredi taksidinin ödemesi geciktirildiği zaman borç tutarına gecikme faizinin uygulanması söz konusudur.
  • Taksit tutarının gecikme faiziyle birlikte birkaç gün içerisinde bankaya yatırılmaması durumunda genellikle müşterilere ulaşılır.
  • E-posta, telefon, mesaj gibi yöntemlerle müşterilerine ulaşan bankalar kredi taksidi ödemesinin gecikmesine yönelik bilgi verir.
  • Kredinin önceki taksitleri ödenmişse bile güncel borç tutarı ile bu tutara yansıyan gecikme faizi banka müşterisine bildirilir.
  • Müşterilerin bankalara ulaşmamaları ve kredi taksidi ödemesini geciktirmelerine bağlı olarak bu durum hakkında Kredi Kayıt Bürosu’na bilgi verilmesi söz konusudur.
  • Genellikle 2 taksidin ödenmemesi durumunda ise krediyi kullanan banka müşterisinin kayıtlı olduğu adrese ihbarname gönderilir.
  • İhbarname kapsamında belirtilen ve genellikle 1 ay olan sürenin sonuna kadar bankalar tarafından tahsil edilemeyen kredi taksidi için ise yasal süreç başlatılır.
  • Bu süreçte kredi dosyası bankaların avukatları tarafından haciz işlemlerine tabii tutulmak üzere incelenir.
  • Haciz işlemlerinin önlenmesi için ise banka müşterilerinin avukatlarla iletişime geçerek borcu yapılandırma talebinde bulunmaları gerekir.
  • Yapılandırma talebi ile ödenmeyen kredi borçları ise genellikle 1 sene içerisinde BDDK tarafından lisanslı varlık yönetim şirketlerine devredilerek onlar tarafından takibe alınır.
Reklam
Reklam

Kredi geç ödenirse ne olur?

Banka müşterileri tarafından gecikmeli olarak ödenen kredi taksitlerine faiz yansıtıldığı bilinir. Bu bağlamda kredi taksidinin son ödeme tarihinde tahsil edilmemesi durumunda ilk olarak ortaya çıkan yaptırımlardan olan gecikme faizi üzerine bilgi sunulmalıdır. Kredi taksidi gecikme faizi BDDK tarafından güncellenen oranlarda uygulanır. Günümüzde bu faiz tutarının kredi başvurusunda belirlenen faiz oranının en fazla %30 fazlası olabildiği bilinir. Yani %1 faiz oranıyla kullanılan bir kredinin taksit tutarına yansıtılan gecikme faizi en fazla %1,3 oranında olur. Örnek olarak sunulan bu durumda kredi taksidi geç ödeme tutarının içerdiği toplam faiz ise %2,3 oranındadır.

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: