Kredi Yapılandırma Komisyon Ücretine Mahkemeden Iade Kararı

Mersin’in Tarsus ilçesinde mahkeme, bir bankanın kredi yapılandırma işlemi sırasında komisyon adı altında aldığı 4...

Mersin’in Tarsus ilçesinde mahkeme, bir bankanın kredi yapılandırma işlemi sırasında komisyon adı altında aldığı 4 bin 374 TL’nin tüketiciye geri ödenmesine karar verdi.

Tarsus’ta öğretmenlik yapan Muhittin Cirit, 2009 yılının ağustos ayında bir bankadan 90 bin TL konut kredisi kullandı. Kredi çekimi sırasında banka, Cirit’ten dosya masrafı adı altında bin 800 TL ücret aldı. Öğretmen Cirit, 09.09.2009 günü faizlerin düşmesi sebebiyle kredisini yapılandırmak için müracaat etti. Banka şubesinde yapılandırma işlemler sırasında Cirit’ten 2 bin 700 TL komisyon alındı. 10.01.2011 günü yeniden bankaya giden Cirit, kredisini ikinci kez yapılandırdı. Banka, Cirit’ten bu işlem için de bin 674 TL komisyon adı altında yapılandırma masrafı aldı.

Reklam
Reklam

Öğretmen Muhittin Cirit; kredi yapılandırma işlemi sırasında komisyon adı altında alınan ücretlerin yasal olmadığı gerekçesiyle banka aleyhine dava açtı. Tarsus 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde Tüketici Mahkemesi sıfatıyla görülen davada, mahkeme heyeti bilirkişi raporuna istinaden tüketici lehine karar verdi. Mahkemenin kararında, “Yapılandırma komisyonu adı altında ödemenin kredi sözleşmesiyle belirlenen gider ve ücret olmadığı, davacıdan kesilen paranın iyi niyet kurallarına aykırı düşecek şekilde tüketici aleyhine dengesizlik oluşturduğu, yasal mevzuat ve sözleşme hükümlerine göre bu miktarı davacının ödememesi gerektiği anlaşılmakla davacının davasının kabulü ile 4 bin 374 TL’nin dava tarihinden itibaren işleyecek yasal faiz ile birlikte davalıdan alınarak davacıya verilmesine temyiz yolu açık olmak kaydıyla karar verildi.” denildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: