Kremlin: Su34 uçağı Türk hava sahasını ihlal etmedi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Basın Sözcüsü Dmitri Peskov, Türk hava sahasının ihlal edilmediğini belirtti.

Konuyla ilgili gazetecilere açıklama yapan Peskov, "Biz Rusya Savunma Bakanlığı tarafından açıklanan bilgilerden yola çıkıyoruz. Savunma Bakanlığı temsilcilerinin Türkiye'nin Rus savaş uçağının ülkenin hava sahasını ihlal ettiğine ilişkin açıklamalarını yalanladıklarını hatırlatmak isterim. Biz bu bilgiden yola çıkıyoruz" ifadelerini kullandı.

Daha önce Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Rus Su-34 savaş uçağının Cuma günü sınırı ihlal ettiğini bildirmişti. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de NATO üyesi olan Türkiye'nin hava sahasına saygılı olunması ikazında bulundu. Fakat Rusya Savunma Bakanlığı hiçbir ihlalin olmadığını ve bunların sadece propagandadan ibaret olduğunu iddia etmişti.

Reklam
Reklam

BAŞBAKAN DAVUTOĞLU: KİMSE ARTIK SAKLAYAMAZ

Rus ihlalinin açık olduğunu söyleyen Başbakan Davutoğlu dün yaptığı açıklamada "Artık dünyada hiçbir ülke izole değil, herhangi bir yerde hava sahası ihlali olmuşsa saklamak da, olmamış bir hava sahası ihlalini var diye göstermek de mümkün değil. Dolayısıyla Rusya'nın şu veya bu gerekçeyle işlediği bazı ihlalleri örtmesi mümkün değil. Dün, bu çerçevede kısa süreli, çok kısa süreli bir ihlal söz konusu olmuştur. Bu ihlal hem bizim hem NATO radarlarınca tespit edilmiş bir husustur. Türkiye hiçbir şekilde Rusya ile olan gerilimi artırmak düşüncesinde değildir. Ama Türkiye hava sahasını koruma konusunda da gerekli hassasiyeti her zaman gösterir" demişti.

RUS SAVAŞ UÇAĞI İSVEÇ UÇAĞINI TACİZ ETTİ

Reklam
Reklam

Öte yandan, İsveç Genelkurmay Başkanı Michael Byden, Rus savaş uçağının, Baltık Denizi üzerinde İsveç savaş uçağını taciz ettiğini bildirdi.

İsveç resmi haber ajansı TT'nin haberine göre Byden, Rus SU-27 tipi savaş uçağının Baltık Denizi üzerinde ve Danimarka'nın Bornholm adası yakınında, İsveç'in ASC 890 tipi savaş uçağını taciz ettiği bilgisini verdi.

Haberde, uyarıları dikkate almayan Rus uçaklarının, İsveç'e ait Gripen tipi iki savaş uçağının havalanmasının ardından tacize son verdikleri kaydedildi.Olayın 15 gün önce meydana geldiğini aktaran Byden, bir süre olayı saklı tuttuklarını ancak tacizin tehlikeli bir boyutta gerçekleştiğini düşündükleri için kamuoyuna açıklama gereği duyduklarını ifade etti.

Öte yandan, İsveç basına göre, İsveç İstihbarat Teşkilatı (SEPO), Rusya'nın İsveç'le savaşmaya hazırlandığı yönünde kaygıları bulunduğunu ve bunu hükümetle paylaştıklarını açıkladı.

Anahtar Kelimeler: