Kreşler standartlara uygun değil

Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) bünyesindeki 3-6 yaş grubu çocukların kaldığı kreşler, Milli Eğitim Bakanlığı'na devredilecek. Kreşlerin fiziki ve yaşam şartlarını konu alan son denetim raporunda, "SHÇEK kreşleri standartlara uygun değil" sonucu çıktı.

Yetki Milli Eğitim Bakanlığı'nda (MEB), yönetimi ise SHÇEK'de olan kreşlerde karşılaşılan sorunlarla ilgili hazırlanan "SHÇEK Kreşleri Raporu", denetim zafiyetini gözler önüne serdi. Yönetimin başka denetimin başka kurumda olması sonucu yaşanan kargaşa, kreşlerde barınan çocukların yaşam standartlarını tehlikeye soktu. SHÇEK'e bağlı Ankara, Bursa ve İstanbul'daki 7 okuldan 2'sinin depremde zarar görmesi nedeniyle kapalı tutulduğu ve Türkiye'de bu yaş grubu öğrencilerin eğitim gördüğü toplam bin 400 okulun olduğu bildirildi.

Reklam
Reklam

MEB yetkilileri, bu kreşlerin denetim yetkisinin MEB'de olduğunu ancak bu zamana kadar buraların denetlenmediğini belirtti. AB standartlarına uygun olmadığı sonucuna varılan kreşlerde öğrencilerin kalamayacağını ifade eden yetkililer, ayrıca denetimin başka bir kurumda olmasının yanlışlığına dikkat çekti.

Yapılan denetimlerde görülen olumsuzluklar üzerine MEB ve SHÇEK'in ilgili müdürlükleri biraraya gelirken, kreşlerin denetiminden sorumlu olan ve bünyesinde Okul Öncesi Eğitim Genel Müdürlüğü ve Özel Öğretim Genel Müdürlüğü yer alan MEB'e devredilmesinin daha iyi olacağına karar verildiği kaydedildi. Kreşlerin devrine ilişkin yapılan çalışmalar ve görüşmeler sonucunda hazırlanan tasarı, TBMM Milli Eğitim Komisyonu'na gönderildi. Yasa tasarısının kanunlaşmasıyla bu kreşlerin özel okul statüsüne kavuşacağı ve Özel Öğretim Genel Müdürlüğü'ne bağlanacağı öğrenildi.