"Kristal vazo almanın yasadışı yönü yok"

ANKARA (ANKA)- Genelkurmay Askeri Mahkemesi'nde haksız mal edinme suçundan 2,5 yıl hapis ve 50 YTL para cezasına çarptırılan Deniz kuvvetleri eski komutanı emekli Oramiral İlhami Erdil'in eşi Füsun Erdil'in beraat kararının gerekçesi yazıldı.

Deniz Kuvvetleri Askeri Mahkemesi, "memuriyet görevini kötüye kullanmaya azmettirmek" suçunu işlediği iddiasıyla yargılanan Füsun Erdil'in beraat gerekçesinde, "Sanık, Selma Füsun Erdil'in 30 Kasım 2000 tarihinde Ankara Beymen mağazasından beğendiği kristal malzemelerin Deniz Kuvvetleri Komutanlığı konutuna demirbaş olarak satın alınmasını istemesinin yasadışı bir yönünün bulunmadığı, oluşan mevzuata aykırı durumun tamamen diğer sanık emekli Yarbay Tanju Türk'ün tasarrufu ile ortaya çıktığı, bu nedenle sanık Selma Füsun Erdil'in yüklenen suça iştirak iradesiyle hareket ettiğini gösterir kesin delillerin bulunmadığı, yargılama aşamasında anlaşılmakla bu sanığın beraatine karar verilmiştir" denildi.

Reklam
Reklam

16 sanığın yargılandığı davada, emekli Yarbay Hasan Tanju Türk, "memuriyet görevini kötüye kullanmak" suçunu işlediği gerekçesiyle altı ay hapis ve 91 YTL adli para cezasına çarptırılmıştı. Füsun Erdil, Ankara Beymen mağazasında beğendiği vazoların konuta alınmasını istedi. Yarbay Türk de Füsun Erdil'in talebini yerine getirmek için sarf malzeme satın aldıkları Bilsan Billuriye ile anlaşarak Beymen'den kristalleri alması ve kendi adına fatura etmesini sağladı. Destek Kıtaları İkmal Kısım Amiri Yarbay Tanju Türk 3 milyar 117 milyon tutarındaki bu malzemeyi 30 Kasım 2000'de satın aldırdı. Bilsan Billuriye 6 milyar 992 milyon 247 bin lira fatura keserek Deniz kuvvetleri'nden tahsil etti. Yarbay Türk'ün mahkum olmasına neden olan olay sonrası oluşan 3 milyar 873 milyon 247 bin liralık hazine zararının tahsil edilmesi de kararlaştırıldı. Sahte belgelerle yapılan işlemler sonrası Füsun Erdil hakkında Deniz kuvvetleri Askeri Mahkemesi'nde "Memuriyet görevini kötüye kullanmaya azmettirme" suçun işlediği iddiasıyla dava açılmıştı.

Reklam
Reklam