Kristof Kolomb, Osmanlı casusu mu?

ADANA (İHA) - Adanalı Araştırmacı Tarihçi Cezmi Yurtsever, ünlü kaşif Kristof Kolomp'un "Osmanlı casusu" olduğunu iddia etti.

Tarihçi Yurtsever, Piri Reis'in açıklamalarına göre Antilya (Amerika) ülkesine Osmanlı'ya bağlı denizcilerin, batı denizini 4 bin mil batı yönden aşarak 1465 yılında ulaştıklarını, bu olaydan sonra Amerika Kıtası'na 1492 -503 yılları arasında dört sefer yaparak ulaşan Kristof Kolomp'un da elde ettiği bilimsel buluşları içeren harita ve belgeleri Türkler'e ulaştırdığına işaret ederek, "Bu gelişmelerin ışığında Kristof Kolomp'un Türkler adına çalışan bir bilim casusu olduğu ortaya çıkmıştır" dedi.

Reklam
Reklam

Kristof Kolomp'un Amerika'ya yaptığı üçüncü sefer esnasında Karayipler Denizi'nden batıya doğru açıldığını, Ağustos 1498 içinde Venezuella'nın Parya Körfezi'ne ulaştığını, daha sonra Hispaniola (Haiti) Adası sahillerine geldiğinde kendisini dinlemeyen İspanyalı sömürgecilerle çatıştığını, bu esnada Kolomp'un çizdiği haritalar ve belgelerin güvenliği ve değerlendirilmesi için "kaybedildiği"'nin casuslar kanalından İstanbul'a ulaştırıldığının anlaşıldığını ifade eden Yurtsever şöyle dedi:

"Bu konudaki ayrıntı bilgiler Piri Reis'in 1513 yılında çizdiği Amerika Kıta haritasındaki Osmanlıca açıklamalar ve harita şifreleri ve sembollerinden ortaya çıkıyor. Bu durumda Kristof Kolomp'un kendi başına bağımsız veya İspanya Kralı adına Amerika Kıtası'nı keşfeden denizci olduğu görüşleri doğru değildir. Piri Reis şifreleri, onun Türkler adına çalışan bir bilim casusu olduğunu gösteriyor. Nitekim, Kolomp'un hareketlerinden şüphelenen İspanya Krallığı, Bobadillo adındaki bir kumandanı olayları soruşturmak üzere görevlendirmişti. Bobadillo, Kolomp'u tutuklayarak ellerini zincire vurdurdu ve cezalandırılmak üzere İspanya'ya gönderdi. İşte bu olay yaşanırken, dünya bilim tarihinin en gizemli bilim casusluğu olayı gerçekleşti. Kristof Kolomp, elde ettiği keşif belgeleri ve haritaları değerlendirilmesi için Türkler'e gönderdi. Olayın üzerinden 500 yılı aşkın bir zaman geçmiş olmasına rağmen Kolomp'un keşif haritasının Avrupa'da bulunamaması, düşündürücü olduğu kadar şaşırtıcıdır"

Reklam
Reklam