Kritik temas

PKK'nın 'eylemsizlik' sürecini sürekli hale getirmek için temaslar hızlandı. İçişleri Bakanı Beşir Atalay dün sürpriz bir şekilde K.Irak'a giderek Kürt lider Barzani ile görüştü.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, ani bir kararla, “gelecek hafta gidebilirim” dediği Erbil’e gitti. Barzani ile Atalay PKK’nın Türkiye ile Irak sınırındaki faaliyetlerini masaya yatırdı. Eylemsizliğin devam etmesinden yana olduklarını kaydeden Barzani, süreçte bir katkısının olması halinde buna hazır olduğunu vurguladı.

Özel uçakla Uluslararası Erbil Havaalanına giden İçişleri Bakanı Beşir Atalay ve beraberindekileri, Türkiye Bağdat Büyükelçisi Murat Özçelik, Erbil Başkonsolosu Aydın Selcen, Kürt Yönetimi İçişleri Bakanı Kerim Sincari, karşıladı. Atalay ve beraberindekiler Barzani ile görüşmek üzere Selahaddin kentine geçti. Basına kapalı gerçekleşen Barzani ve Atalay görüşmesi yaklaşık 3 saat sürdü. Görüşme sonunda ise herhangi bir açıklama yapılmadı. Samimi ortamda geçtiği belirtilen görüşme sonrası Atalay ve Barzani beraber öğle yemeği yedi.

Reklam
Reklam

Görüşmenin ana konusu PKK’nın Türkiye ile Irak sınırındaki faaliyetleri olduğu, uzatılan ateşkes ve demokratik sürecin de ele alındığı belirtild. Atalay ve Barzani görüşmesinde ayrıca, PKK’ya karşı yeni önlemler ele alınması, Türkiye’nin talep ve beklentileri, Türkiye ile Kürt yönetimi arasındaki ilişkilerin derinleştirilmesi ve geliştirilmesi, Türkiye’nin Irak ile ekonomik ilişkiler ile Irak’ta Mart ayında yapılan genel seçimlerin ardından kurulacak hükümet ve Kürt siyasi grupların yeni hükümetin kurulmasına yönelik tavrı tartışıldı. Ayrıca ülkede yaşanan diğer siyasi gelişmelerin de değerlendirilerek ele alındığı öğrenildi.

‘Katkı sunmaya hazırım’

Barzani’nin PKK eylemsizlik kararının devam etmesi gerektiğini belirttiği ve şiddetsiz bir ortamın olması herkesin yararına olduğunu ifade ettiği öğrenildi. Barzani’nin sorunların şiddetle çözülemeyeceğini ve yaşanan süreçte bir katkısının olması halinde buna hazır olduğunu vurguladığı kaydedildi.

Öğle yemeğinin ardından heyetler arasındaki teknik görüşmelere geçildi. Öte yandan ABD’de de yaptığı temasların ardından MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın da önümüzdeki günlerde Erbil’e gelmesi bekleniyor.

Reklam
Reklam