Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, krizin yaşandığı bu zor dönem geçtikten sonra, borç yükü açısından Türkiye’nin, dünyanın en az borçlu ülkelerinden birisi olacağını savundu.
Dün İstanbul’da hem Forum İstanbul’da hemde Bankalar Birliği genel kurulunda konuşan Babacan, şu mesajları verdi:
Hayal değil hedef
2023’e gelindiğinde Türkiye ekonomisinin kuvvetle muhtemel, dünyadaki ilk 10 ekonomiden biri olacak. Toplam Gayrisafi Yurt içi Hasıla (GSYİH) büyüklüğüne bakıldığında bu bir hayal değil, gerçekçi bir hedef.
İşler tekrar rayına girdikten sonra nasıl bir tablo göreceğiz? AB’yle mukayese ile ABD ile mukayeseyle. Şunu rahatlıkla ifade edebilirim ki bu zor dönem geçtikten sonra, Türkiye borç yükü açısından, borcunun GSYİH oranı açısından dünyanın en az borçlu ülkelerinden birisi olacak.
Canlanma işaretleri
Artık küresel ekonomide ilk canlanma işaretleri de görülmeye başladı. Son dönemdeki iyileşmelerin devam edip etmeyeceğini bir süre daha yakından izlemek gerektiğinin altını çizmek istiyorum.
Küresel ekonomik krizin Türkiye’ye yansımaları, ilgili kurumlar tarafından yakından izleniyor. Diğer ülkelerde olduğu gibi Türkiye’nin de krizin ekonomiye etkilerini hafifletmek için çeşitli tedbirler aldı.
Krizden çıkış dönemi geldiğinde Türkiye, Doğu Avrupa ve diğer gelişmekte olan pek çok ülkeye göre, daha çok tercih edilen bir ülke olacaktır.
Zor günler gelebilir
Yaşanan küresel durgunluk dolayısıyla daralan ticaret kanalı ve artan kaynak maliyetleri, firmaların mali bünyelerini olumsuz yönde etkiliyor. "Geçtiğimiz yılın özellikle son çeyreğinden itibaren, kredilerin geri dönüşümünde yaşanan problemler, kredi riskinin yönetimi ve karlılık açısından önümüzdeki dönemde bankaları bazı zorlukların beklediğine işaret ediyor.
İletişim sorunu
Ekonomik verimliliği ve rekabet gücünü artırmak için özel sektörle birlikte ortak çaba sarfetmenin zorunlu olduğunu düşünüyorum. Reel sektörümüzün içinde bulunduğu durgunluk ortamından çıkmasında bankacılık sektörüne önemli bir sorumluluk düşüyor. Çoğu problem iletişim eksikliğinden kaynaklanıyor. Sorunlar konuşularak, istişare edilerek çözülüyor.