Kriz ile durgunluk, birbirinden farklı

KAHRAMANMARAŞ (İHA) - New York Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Güvenen, Türkiye'nin ekonomik durumunu anlaması için, dünyadaki ekonomik gelişmeleri iyi tahlil etmesi gerektiğini söyledi.

Kahramanmaraş Genç İşadamları Derneği'nin (KAGİAD) davetlisi olarak Kahramanmaraş'a gelen Prof. Dr. Güvenen, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası'nda (KTSO) verilen "Dünyadaki Ve Türkiye'deki Ekonomik Gelişmeler" adlı konferansta konuştu. Konferansa, KAGİAD Başkanı Osman Gemci ve çok sayıda işadamı katıldı. Dünya ekonomisi üzerindeki gidişatı etkileyen 4 büyük gücün ABD, Japonya, Almanya ve Çin olduğunu belirten Prof. Dr. Güvenen, bu devletlerde bile ekonomik gelişmenin hep aynı seviyede gitmediğini ifade etti. Prof. Dr. Güvenen, "Ben ABD'den Türkiye'yi takip ediyorum, bazen Türkiye'de ekonomide bir durgunluk olduğunda insanlar hemen buna 'Kriz' diyorlar. Oysa kriz ile ekonomideki durgunluk çok farklı bir olay. Sebebi ise şudur; bütün dünyadaki ülkelerin 150 yıllık tarihine baktığımızda aynı seviyede büyüyen hiçbir ülke yoktur. Bütün dünyadaki ülkeler bazen genişleme safhaları yaşarlar, bu genişleme süresi ülkeden ülkeye değişir. Bazen ekonomi büyüyebilir, bazen işsizlik düşebilir. Bazen herkeste para çok olabilir" dedi.

Reklam
Reklam

Önemli olanın, serbest piyasa ekonomisi kurallarına bağlı kalarak, üretim ve ihracat yapılması olduğunu ifade eden Güvenen şunları söyledi:

"Dünyada uzun vadede neler olduğu sizin için o kadar önemli değil. Dünyanın her tarafında kalkınmakta olan ülkelerde her zaman daha fazla belirsizlik olabilir. Türkiye'nin ekonomik durumunu anlamak için dünya ekonomisinin durumunu iyi anlamak gerekir. Eğer Türkiye ihracatını ve üretimini artırmak istiyorsa büyük oyuncuların durumunu iyi bilmesi gerekiyor."

ABD'nin bugün dünya tüketiminin dörtte birini tek başına karşıladığını hatırlatan Güvenen, Türkiye'nin içinde bulunduğu bu ekonomik kriz ve sorunların, bununla bağlantılı olduğunu sözlerine ekledi.