Merkez Bankaları ve Denetim Otoriteleri Başkanları tarafından yapılan açıklamada, küresel ekonomiyi yeni bir finansal krizden korumak amacıyla bankaların bilançolarındaki sermaye düzeylerinin arttırılacağı kaydedildi.
Merkez Bankaları ve Denetim Otoriteleri Başkanları'nın katılımıyla Cumartesi günü Basel'de yapılan toplantıda, tasarruf sahiplerinin hak ve menfaatlerinin korunması ve finansal istikrarın sağlanması amacıyla bankacılık sektörünün işleyişine ilişkin ek yasal düzenlemelerin yapılmasının önemine değinildi.
Toplantıda önerilen yeni kurallar çerçevesinde, finansal istikrarın sağlanmasında önemli işlevi olan bankaların kendilerini finansal krizden korumak için bilançolarında fazla sermaye bulunduracakları bildirildi.
2008 yılında dev yatırım bankalarının batışının neden olduğu şokun tekrar yaşanmaması için , dünyanın en büyük bankalarının büyüklüklerine göre bilançolarında yüzde 1 ile yüzde 2,5 oranları arasında ekstra sermaye bulunduracakları kaydedildi.
3'ü ABD'den 5'i Avrupa'dan olmak üzere piyasaya hakim olan en az 8 banka, varlıklarının yüzde 2.5'i seviyesinde sermaye sürşarjının hedefi olacaklar. Bu sürşarj, Basel III'de öngörülen yüzde 7 minimum sermaye yeterlilik oranının üstüne gelecek.
Bankaların 2016 yılının başından 2018'in sonuna kadar koşulları sağlamak durumunda olduğu belirtilirken, önerilerin detaylarının Temmuz ayının sonlarına doğru duyurulacağı açıklandı.
Merkez Bankası Başkanları'nın anlaşmaya vardıkları kurallar çerçevesinde, 2019 yılı itibariyle bankaların daha güvenli kurumlara dönüştürülmesi planlanıyor.
En yüksek sermaye zorunluluğuna sahip bankalar şunlar olacak: JP Morgan, Citigroup, Bank of America, Barclays, HSBC, Royal Bank of Scotland, BNP Paribas ve Deutsche Bank
Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet, konuşmasında, bankacılık sisteminin dayanıklılığını arttırarak, çoğalan riskleri azaltacaklarını kaydetmişti.(GAZETEPORT)