"Kriz öncelikle otomotivi vuracak"

ANKARA(ANKA)-Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, küresel krizin ihracatını azaltacağına işaret ederek, "Talep esnekliği yüksek olan otomotiv, elektrikli eşya ve hazır giyim sektörleri en çok etkilenen sektörler olacaktır" dedi. Tüzmen, AB büyümesinde 1 puan gerilemenin Türkiye'den yapılan ihracatı yüzde 3.2 düşüreceğini hesapladıklarını söyledi.

Tüzmen, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın bütçe sunuşunu gerçekleştirdi. Küresel krizin Türkiye'ye etkisinin dış ticarette de görüleceğinin kuşkusuz olduğunu ifade eden Tüzmen, şunları söyledi: "Dünya piyasalarında görülecek olan duraklama ve bunu takip edecek olan daralmanın Türkiye'nin ihracatını etkilemesi kaçınılmazdır. Daralan dünya piyasaları nedeniyle dış pazarlarda rekabetin daha da keskinleşeceği hiç şüphesizdir. Dolayısıyla ortaya çıkacak olan hem keskin rekabet hem de büyüme hızlarının yavaşlaması, ihracat artış hızımızı alıştığımız seviyelerden bir miktar geriye düşürecektir. Talep esnekliği yüksek olan otomotiv, elektrikli eşya ve hazır giyim sektörleri bu ortamdan en çok etkilenen sektörler olacaktır."

Reklam
Reklam

-AB BÜYÜMESİNDE 1 PUAN AZALMA, İHRACATIMIZI YÜZDE 3.2 DÜŞÜRECEK-

Özellikle AB ülkelerine gerçekleştirilen ihracatın, bu pazarlarda yaşanan durgunluğa ve ithalat talebinde görülecek yavaşlamalara bağlı olarak yavaşlayacağını ifade eden Tüzmen, "Bunun analizlerini yaptık. AB ülkelerinin büyümesinde 1 puan azalma ihracatımızı yüzde 3.2 azaltır. Ülkeye göre de değişiyor. İtalya'nın büyümesinde 1 puan azalma ihracatımızı yüzde 9 azaltır" diye konuştu.

Buna karşın Türkiye ekonomisinin güçlü olduğunu savunan Tüzmen, Türkiye'nin "krizle malül bir ekonomi"den "istikrar ekonomisi"ne dönüştüğünü söyledi. Tüzmen, "birkaç yıl öncesine kadar Türkiye ekonomisinin, çok küçük iç ve dış politik risklere karşı ne kadar kırılganlık ve hassasiyet arz ettiğini hepimiz hatırlıyoruz. ‘Ekonomik açıdan her şey halloldu, tüm kırılganlıklarımız ortadan kalktı' demiyoruz. Ancak, şoklara karşı ciddi direnç kazandığımız da ortadadır" dedi.

Tüzmen, Türkiye'nin büyümesinde bir miktar yavaşlama olmakla birlikte, kesintisiz büyüme sürecinin devam edeceğine inançlarının tam olduğunu belirtti.

Reklam
Reklam

-"CARİ AÇIKTA SORUNU OLAN TEK ÜLKE DEĞİLİZ"-
Cari açık sorununa işaret eden Tüzmen, "Cari açık sadece ülkemizde sorun değildir. Avrupa'daki yükselen ekonomiler, ABD'de yüzde 5, İspanya'da yüzde 10, Portekiz'de yüzde 12, Yunanistan'da yüzde 13 olmak üzere; ayrıca pek çok Latin Amerika ülkesi, hepsi yüksek oranlarda cari açık vermektedir. Bu rakam tüm orta ve doğu Avrupa ülkeleri ortalamasının altındadır. 2013 yılı itibariyle ise cari açık-GSYH oranımızın yüzde 5.5'e düşeceğin tahmin edilmektedir. Bu performansla da pek çok AB üyesi ülkeyi geride bırakmış olacağız" diye konuştu.

-İHRACATÇIYA 10 MİLYAR DOLAR DESTEK-
Önümüzdeki dönemde reel sektörü küresel krize karşı savunmak amacıyla oluşturulan yeni önlemler paketinde ihracat desteklerinin önemli oranda artırılmasının bulunduğunu kaydeden Tüzmen, Eximbank çalışmalarına değinirken, "2008 yılı Ocak-Ekim döneminde Eximbank tarafından ihracat sektörüne sağlanan toplam destek, ülke kredileri ve diğer orta-uzun vadeli krediler de dahil olmak üzere 7.3 milyar dolardır. Yıl sonu itibariyle toplam destek tutarının 10 milyar dolara ulaşması beklenmektedir" diye konuştu.

Reklam
Reklam