Krizden Kurtulmak Için Başladı, Kültür Ve Turizm Bakanlığı'nın Zanaatkarı Oldu

Muğla'nın Fethiye ilçesinde ayakkabı tamirciliği yapan Tunahan Uysal isimli esnaf, fiyatı 5-10 TL'ye kadar düşen...

Muğla'nın Fethiye ilçesinde ayakkabı tamirciliği yapan Tunahan Uysal isimli esnaf, fiyatı 5-10 TL'ye kadar düşen ucuz ayakkabılarla rekabet edemeyince çarık yapmaya başladı. 5 yıl önce krizle mücadele edebilmek için bu mesleğe başlayan Uysal, şimdi Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın zanaatkarı oldu. Bakanlık desteği ile artık Uysal, yurt içi ve yurt dışı fuarlarında Türkiye'yi tanıtacak.

Çin malı ayakkabıların piyasada 5-10 TL'ye satılması küçük ölçekli ayakkabıcılar kadar tamircileri de zora soktu. İnsanların yırtılan ayakkabılarının yerine ucuz ayakkabı aldığını ve tamire getirmediğini söyleyen ayakkabı tamircisi Tunahan Uysal, Çin krizini aşmak için çarık üretmeye başladı. Çinlilerin yapamadığı Çarık'ı yaparak hem Türk kültürünü yaşattığını, hem de bozulan işlerini yeniden yoluna koyduğunu anlatan Uysal, işlerinde gözle görülür artış olduğunu söyledi. 15 yıl önce başladığı mesleğinin son günlerde yok olma safhasına geldiğini, kimi zaman hiç tamir yapmadan dükkan kapattıklarını dile getiren Uysal, babasının yönlendirmesi ile 5 yıl önce çarık üretmeye başladığını söyledi.

Reklam
Reklam

Bölgedeki otellerin Yörük kültürünü yansıtan programlar yapması ve halk oyunları oynayan animasyon gruplarının artması nedeniyle işlerinin iyiye gittiğini ifade eden Tunahan Uysal, yılda 150-200 çarık üretip, sattığını kaydetti. Tanesini 70- 80 TL arasında sattığı çarıkları siparişle ürettiğini vurgulayan Uysal, "Antalya, Burdur, Isparta, Muğla ve Denizli illeri Yörük kültürünün ağırlıklı yaşandığı yerlerdir. Yörüklerin de vazgeçilmez giysilerinden biri çarıklardır. Hal böyle olunca yazın festival döneminde bu bölgelere çok sayıda çarık üretip satıyorum. Ayrıca otellerin müşterilerine sunduğu Türk gecelerinde kullanılan çarıkları da yine ben imal ediyorum." şeklinde konuştu.

Öte yandan eskimeye yüz tutmuş bir mesleği yeniden hayata geçiren Tunahan Uysal, Kültür ve Turizm Bakanlığı sanatkarı oldu. Bakanlık tarafından gönderilen bir yazı ve kendisine çıkartılan kartla Uysal, yurt içi ve yurt dışındaki fuarlara katılarak Türkiye'yi tanıtacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan geleneksel el sanatları sanatkarı unvanı verilmesinin kendisini çok mutlu ettiğini belirten Uysal, "Yurt içi ve yurt dışındaki fuar ve tanıtımlarda Türkiye'yi temsil edecek olmak gurur verici. Kendim daha önce de gidiyordum yurt içi fuarlarına. Ama kendi imkanlarım dahilinde ne yapabilirsem o kadardı. Şimdi harcırahları devlet karşılayacak ve ben fuarlarda ülkemi ve kaybolmaya yüz tutmuş bir mesleği yaşatacağım." dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz