Krizden, Türkiye'nin hızlı çıkma potansiyeli var

Ankara - Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin krizden çok hızlı çıkma potansiyeli olduğuna inandığını belirterek, "Şu anda üzerinde çalıştığımız ve zaman zaman zaten açıkladığımız önlemlerin amacı, (krizin) reel ekonomiye yansımalarını sınırlamak, finans sektörünün güçlü kalmasını sağlayıp finans sektörünün reel sektörün destekçisi olmasını sağlamaktır" dedi.

TRT-2'de yayımlanan "1 100" programında Şeyda Açıkkol ve yerel televizyon temsilcilerinin sorularını yanıtlayan Şimşek, mayıs ayında Uluslararası Para Fonu (IMF) ile 19. stand by anlaşmasının bittiğini, o dönemde dünyadaki kriz bu kadar derin olmadığı için bundan sonraki bir IMF programının çıpa olarak yararlı olacağını düşündüklerini söyledi.

Reklam
Reklam

IMF ile anlaşma konusunda kesin bir zaman veremeyeceğini, ancak şu anda önemli mesafe kat edildiğini ifade eden Şimşek, Türkiye'nin önceliklerini gözetecek, sorunların çözümüne katkısı olacak, reel ve finans sektörüne yansımaları olumlu olabilecek bir program üzerinde çalıştıklarına işaret etti.

Şimşek, "hazırladığınız önlem paketi hangi konuları kapsıyor" sorusu üzerine, dünyada çok büyük önlem paketleri açıklandığını, buna karşın krizin durulmadığını söyledi.

Türkiye'nin de krize karşın birçok önlem aldığını, bugün en büyük sorunun finansman, krediye erişim olduğunu ifade eden Şimşek, reel sektöre ve ihracatçıya ne kadar destek verilirse bu krizden o kadar az zararla çıkılacağına inandığını
belirtti.

Şimşek, şunları kaydetti: "Sihirli bir paket açıklanacak ve sorunlar çözülecek gibi bir beklenti var, beklentileri makul tutmakta fayda var, bizim imkanlarımız sınırlı. Alınacak önlemler ve şu ana kadar alınan önlemler, reel ekonomiye bu krizin etkisini sınırlamaya çalışmak. Her halükarda bu krizden etkileneceğiz çünkü ihracat yaptığımız piyasalarda daralma var. Ama Türkiye başlangıç noktası itibariyle bu krize iyi yakalandı. Krizden Türkiye'nin çok hızlı çıkma potansiyeli olduğuna
inanıyorum. Şu anda üzerinde çalıştığımız ve zaman zaman zaten açıkladığımız önlemlerin amacı, (krizin) reel ekonomiye yansımalarını sınırlamak, finans sektörünün güçlü kalmasını sağlayıp finans sektörünün reel sektörün destekçisi olmasını sağlamaktır."

Reklam
Reklam