Krize karşı 10 dolarlık cep telefonları

İSTANBUL (İHA) - Deloitte'un Teknoloji, Medya ve Telekomünikasyon (TMT) Bölümü, ABD'de konut piyasasında yaşanan mortgage krizi ardından dünya ekonomisinde yavaşlamanın 2008 yılında telekomünikasyon sektörüne bazı riskler getirmekle birlikte, özellikle hizmet sunanlar açısından ciddi yeni fırsatlar da sağlayacağını belirtti.

2008 yılında küresel telekomünikasyon sektörüyle ilgili tahminlerde bulunan Deloitte TMT Bölümü'nün yaptığı araştırmaya göre, tüm dünyada fiyatların giderek ucuzlaması, cep telefonlarını yaygınlaştırıyor ve piyasanın derinliğini artırıyor. Bugün 50 doların altında satılan pek çok marka olduğu gibi, 2009 itibariyle toptan satış fiyatı 10 dolar olan bir cep telefonunun piyasaya çıkması bekleniyor. Ancak cep telefonu sahipliği oranı küresel düzeyde yüzde 50'ye ulaştığı için, pazarın büyümesi her şeye rağmen yavaşlıyor. Bu nedenle mobil teknolojilerin yeni kullanım alanlarına yoğunlaşarak gelir artırıcı uygulamalar geliştirmek sektör açısından uygulanacak en iyi strateji olacak.

Reklam
Reklam

Araştırmaya göre, mobil teknolojileri makineler ve diğer iletişim platformlarıyla birlikte kullanmak, GPS teknolojisinin güçlendirilmesi, İnternet ortamındaki yeni iletişim araçları ve özellikle orta yaşın üstündekiler için geliştirilecek kullanımı kolay uygulamalar telekom sektörünün önündeki önemli potansiyel gelişim alanlarını oluşturuyor.
Sektöre potansiyel fırsatlar sunan mobil telekom teknolojileri hızla gelişirken, 7 Eylül 2008'de 21'inci yaşını dolduracak GSM şebekeleri üzerinden küresel düzeyde 16 milyar dakikalık konuşma ve 6 milyar metin mesajı gönderimi gerçekleşmesi bekleniyor.

MOBİL TEKNOLOJİ MAKİNELERLE KULLANILABİLECEK

Araştırmada, mobil teknolojilerinin, değişik makineleri ve platformları birbirleriyle konuşturmak için kullanmak özellikle kurumsal pazarda ciddi bir patlamaya yol açabileceği belirtildi. Bunun sonucunda 10 milyar abonelik yeni bir pazarın devreye girmiş olacağı ifade edilerek bunun için mobil teknoloji üreticilerinin birlikte çalışarak ortak bir standart oluşturmaları gerektiği üzerinde duruldu.

Reklam
Reklam

HEDEF KİTLE GENİŞ TUTULMALI
Deloitte TMT Bölümü'nün çalışmasına göre, bugün telekom sektörü daha ziyade genç kullanıcıların oluşturduğu pazara odaklanmış görünüyor. Araştırmada, daha kolay kullanılabilen aygıtlara ihtiyaç duyan orta yaş ve daha üstünün dışlanmasının pazarı daralttığı vurgulanırken bu yüzden telekom firmalarının bu kesimlere yönelik uygulamalarını artırması gerektiği kaydedildi. Bu çerçevede, tuşları büyük telefon aygıtlarının ve sesli metin mesajlarının elde ettiği ticari başarının olumlu örnekler olduğu belirtildi.

TELEKOM SEKTÖRÜNDE KONSOLİDASYON DEVAM EDECEK

Araştırmaya göre, Telekom sektöründe birleşme ve satın almalarla, organik olmayan yollardan büyüme 2008 yılında da güçlü bir şekilde devam edecek. Özellikle yükselmekte olan ekonomilerde güçlenen operatörler giderek av olmaktan çıkıp avcı olmaya başlıyor ve satın alacak şirket arıyor. Bu operatörler, gelişmiş ülkelerden ziyade kendilerininki gibi yükselmekte olan ekonomilerden firmaları tercih ediyor.

Reklam
Reklam

Yapılan tahminler 2008 yılında mobil telekom sektörünün de son derece etkileyici bir büyüme göstereceğini ortaya koyuyor. 7 Eylül 2008'de 21'inci yılını kutlayacak olan GSM, o gün 200'den fazla ülkede 700'den fazla operatör tarafından kullanılıyor olacak.