'Krizi konuşmayı bırak, işine bak'

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı (TBB) ve İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, herkesin birbirine krizi ve krizin etkilerini anlattığını, ancak böyle devam etmesi durumunda daha uzun yıllar krizin konuşulacağını kaydederek, "Anlatmadan çok bizler işimize bakmalıyız" dedi.

Adana Uluslararası Ekonomik İşbirliği Forumu'na katılan Türkiye Bankalar Birliği Başkanı ve İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, dünyanın büyük bir bunalım içinde olduğunu belirterek, ABD'deki resesyonun resmi ilanından sonra Avrupa ve dünyada da büyümenin çok yavaşlayacağının "kesin" olduğunu söyledi.

Reklam
Reklam

"POTANSİYELİ OLAN ÜLKELERİ GELİŞTİRMELİYİZ"

Bunun büyüme oranının neredeyse yarı nispetinde azalacağı beklentisinin olduğunu altını çizen Özince, "Bunun gelişmiş ülkeler sıkıntısı olduğu düşünülüyordu. Gelişmekte olan ülkeler kendini bundan ayrıştırabilir mi düşüncesi vardı. Gelişmekte olan ülkelerdeki kriz bütün dünyayı tekrar çarpan etkisiyle ilgilendirecek. Şu anda globalisazyon becerisiyle yürütülmesi gereken en önemli konu gelişme potansiyeli olanları geliştirip ticareti ve üretimi ve dünya refahını artırmak" dedi.

Şu ana kadar daha çok ülkelerin kendi parasal tedbirlerini aldığı, finansal sistemini ve reel sektörünü krizin etkilerinden kurtarmaya çalıştıklarını kaydeden Özince, şöyle devam etti:

"Gelişmiş ülkeler gelişmekte olan ülkelerin zararına hiçbir mali politikayı uygulamamasının uygun olacağı kanaatindeyim. Kendi yöresinde çok ciddi ticari ve sanayi etkinli olan Türkiye'nin de uluslar arası işbirliği olanaklarını da kullanıp kendi çözümlerini yöresel yani çevre ülkelerle eşgüdüm içinde değerlendirmesi gerekiyor. Bu mümkündür. Sorunları ortak payda da değerlendirerek kalıcı çözüm bulmamız ülkesel, yöresel olarak sahip çıkmamız çok daha kolay olacak."

Reklam
Reklam

"55 MİLYAR DOLAR BANKACILIK SERMAYESİ OLUŞTURULDU"

Herkesin birbirine krizi ve krizin etkilerini anlattığını, ancak böyle devam edecek olursa daha uzun yıllar krizin konuşulacağını vurgulayan Özice, "Anlatmadan çok bizler işimize bakmalıyız" dedi.

Bankacılık sektörü hakkında da bilgi veren Özince, yaklaşık 55 milyar dolar seviyesinde bankacılık sermayesinin oluşturulduğunun altını çizdi. Bu sermayenin yalnız Türkiye'nin değil, uluslar arası servet piyasasının da en büyük mali sektör sermayesi olduğunu dile getiren Özince, İş Bankası'nın Suriye, Mısır ve Irak ülkelerini değerlendirdiğini söyledi.

"KÜRESEL PROBLEMİN ÇÖZÜMÜ KÜRESEL OLMALI"

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, küresel problemin çözümünün küresel olması gerektiğini belirterek, bugün bütün ülkelerin tedbir paketlerini açıkladığı, ancak açıklanan tedbir paketlerine bakıldığında bunların kendi ülkelerini kurtarmaya yönelik olduğuna işaret etti. Bu sorunun sadece bir ülkenin sorunu olmadığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Dünyada müthiş güven bunalımı ortaya çıktı. Ticaretin olabilmesi için güven esastır. Güven olmadan ticaret olmaz. Ticaretin olmadığı yerde ekonomi olmaz. Ekonominin olmadığı yerde kazanç olmaz. Onun için bütün dünya ülkelerinin başındakiler dünya ticaretine güven vermesi lazım" dedi.

Reklam
Reklam

"KRİZ, KÜRESEL MALİ SİSTEMİN MİMARİSİNDEKİ ÇÜRÜKLERDEN KAYNAKLI"

2009 yılının hayli sert geçeceğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin bu krize güçlü kamu maliyesi, sağlıklı bankacılık sektörü ve etkili bir kurumsal denetim-düzenleme çerçevesiyle yakalandığını söyledi. "Bugün karşı karşıya olduğumuz kriz, küresel mali sistemin mimarisindeki çürüklerden kaynaklı yapısal bir krizdir" diyen Hisarcıklıoğlu, küresel ticaret hacminin 1990-2007 arasında ortalama yüzde 9.3 büyürken, aynı dönemde küresel ekonominin de ortalama yüzde 5.6 büyüdüğünü kaydetti. Kürsel ticaretinin küresel ekonomiye kıyasla daralacağının altını çizen Hisarcıklıoğlu, dünya ekonomisinin lokomotif görevini ise Türkiye'nin de içinde bulunduğu yükselen piyasa ekonomilerinin üstlenmeye başladığını söyledi.