"Krizin anahtarı seçimdir"

LEFKOŞA (İHA) - Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, CTP-DP Koalisyon Hükümeti'nin 20 Ekim'deki istifasıyla başlayan yeni hükümet kurma arayışları çerçevesinde hükümet kurma görevini CTP Genel Başkanı ve Başbakan Mehmet Ali Talat'a verdi.

21 Ekim'de hükümet kurma görevini alan ancak hükümet kurmayarak görevi 1 Kasım'da Cumhurbaşkanı'na iade eden UBP Genel Başkanı Derviş Eroğlu'nun ardından Cumhurbaşkanı'nca hükümet kurmakla görevlendirilen Mehmet Ali Talat, hükümet kurma görevini bugün saat 11.30'da aldı. Talat'ın hükümet kurması için 15 günlük bir süresi bulunuyor.

Reklam
Reklam

Bugün saat 11.00 sıralarında CTP-BG Genel Sekreteri Ferdi Sabit Soyer'le birlikte Cumhurbaşkanlığı'na gelen Talat'la yaklaşık 20 dakikalık görüşme yapan Denktaş, görüşmenin ardından görevi Talat'a verdi ve kısa bir açıklama yaptı.

Denktaş açıklamasında, hükümet krizinin devam ettiğine dikkat çekti ve hümet krizini çözmenin kısa vadedeki anahtarının erken seçim olduğunu, uzun vadede ise sistem değişikliğine gidilmesi gerektiğini söyledi.

Erken seçime gidebilmek için meclisin karar vermesi gerektiğini, ancak meclsin karar veremediğini kaydeden Denktaş, erken seçim için İçtüzük engeli olduğunun söylendiğini dile getirdi ve "Tüzük değiştirilebilir, arzu ederlerse. Ama kendi bilecekleri iştir" dedi.

Denktaş, dolayısıyla Anayasa gereği KKTC hükümetini kurma görevini, hükümeti kurabileceğini sandıkları ve zorluklarını da bildikleri Talat'a vermeyi kararlaştırdıklarını söyledi.

KKTC'nin köklü partisi olan CTP'nin gereğini yapacağına inandığını, kurabilirlerse hükümetin kurulacağını, kurulamazsa görevin geri verileceğini ifade eden Denktaş, kendisinin erken seçime gidiş prosedürünün yasal açıdan nasıl kısalabileceğini araştırmaya devam ettiğini kaydetti.

Reklam
Reklam

Denktaş, Cumhurbaşkanı'nın seçim kararı alması için 60 günlük sürenin geçmesi gerektiği konusunda tam bir netlik bulunmadığını, araştırmaların devam etmesi gerektiğini söyleyerek, erken seçime gitmek için yolların kısaltılıp kısaltılamayacağının Talat, hatta Eroğlu tarafından araştırılması gerektiğini dile getirdi.
Cumhurbaşkanı Denktaş, herkesin istikrarlı ve devlete sahip çıkacak hükümet kurulabilmesi için elden geleni yapması gerektiğini ifade ederek zarfın içindeki görev yazısını Talat'a verdi.

Görevi aldıktan sonra konuşan Talat ise, tekrar zor bir görev üstlendiklerini ama KKTC'yi hükümetsiz bırakmamak gerektiğini söyledi.
"KKTC'nin şu anda hükümetsiz olduğunu" söylemek istemediğini ifade eden Talat, hükümetin görev başında olduğunu, birkaç husus haricinde fonksiyonlarını yerine getirdiğini, ancak bütçelerin geçmemesinin ciddi zaafiyetler oluşturduğunu kaydetti.

Talat, KKTC'yi hükümetsiz bırakmama anlayışıyla hareket edip bütün fonksiyonlarını yerine getiren bir hükümet oluşturma çabalarını sürdüreceklerini belirtti.
CTP-BG Genel Başkanı ve Başbakan Talat, hükümet kurma konusunda çok ciddi zorlukları olduğunu, daha önceki denemelerde başarılı olamadıklarını anlatarak, Eroğlu'nun ardından yeniden görevlendirildiklerini, fakat yeni bir durum bulunmadığını, dolayısıyla hükümet kuramayacaklarsa erken seçime ihtiyaç olduğunu söyledi.
Atacakları adımları partide değerlendireceklerini dile getiren Talat, erken seçime gidebilmek için ne yapabileceklerinin de seçenekler arasında olduğunu belirtti. Talat, yasalar dışına çıkmadan, KKTC Anayasası'na bağlı bir yöntemle erken seçime nasıl gidilebileceğine bakacaklarını kaydetti.

Reklam
Reklam

Mehmet Ali Talat, görevi vermesinden dolayı Denktaş'a teşekkür etti ve "Sizin desteğiniz ve tevdiğ ettiğiniz görevle çalışmalara derhal başlayacağım" dedi.
Talat, bir soru üzerine, partilerin en kısa süre içerisnde karar alamaması halinde, Cumhurbaşkanı'nın 60 gün bekleyip seçim kararı alması halinde zaman kaybı olacağını belirtti ve bunun aşılıp aşılamayacağına bakacaklarını yineledi.
Talat, bundan sonra atılacak adımların ne olacağının ise partide değerlendirileceğini söyledi.