"Krizin bitmesinden memnunuz"

ANKARA (İHA) - Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, akşam saatlerinde yurda döndü. Almanya'daki temaslarını tamamlayarak Ankara'ya dönen Gül, Esenboğa Havalimanı'nda basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Almanya'daki temaslarını tamamlayarak, saat 21.10 sıralarında Ankara'ya döndü. Esenboğa Havalimanı'nda basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Gül, İran'ın İngiliz askerlerini serbest bırakmasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Gül, bir gazetecinin İran'ın İngiliz askerlerini serbest bırakmasına ilişkin değerlendirmesini sorması üzerine, "Berlin'de yaptığımız basın toplantısında son bir kaç günün iyi değerlendirildiğini ve kısa süre içinde bunun mutlu bir şekilde neticelendirileceğini ifade etmiştim. Çünkü taraflar böyle bir niyetle hareket etmeye başlamışlardı. Bugün neticesi ortaya çıktı. Bu iş daha büyümedi, kronik bir hale gelmedi. Bundan büyük bir memnuniyet duyduk. İran bizim yakın komşumuz. İngiltere müttefikimiz. Dolayısıyla bu süre içerisinde biz de üstümüze düşen görevleri yerine getirdik" dedi.

Reklam
Reklam

Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steninmeier ile görüşmelerde bulunduğunu belirten Gül, "2 ülkenin ilişkileri çok derin, çok geniş ve çok boyutlu olduğu için tabii bunların ortaya çıkardığı bazı sorunlar, bazı problemler de söz konusu oluyor. Bu konuları gayet yapıcı bir şekilde karşılıklı konuştuk" şeklinde konuştu. Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steninmeier ile görüşmesinde 2 ülke arasındaki ilişkileri daha da güçlendirmek için yapılması gerekenleri gözden geçirdiklerini ifade eden Gül, "Ümit ediyoruz ki önümüzdeki ay içinde, dönem başkanlıkları bitmeden önce 3 ayrı fasılda daha müzakerelere başlamak mümkün olacaktır" dedi.

Köln'deki Türk basın mensuplarıyla bir toplantı yaptığını kaydeden Gül, toplantıda yeni uygulamaya geçen e-konsolosluk projesini tanıttığını belirterek, "Ziyaretimizin asıl sebebi, e-konsolosluğu Almanya'daki ve Avrupa'daki vatandaşlarımıza duyurmak ve bunun kampanyasını başlatmaktır. E- konsoloslukla yurtdışında yaşayan vatandaşlarımıza büyük bir hizmet götürmekteyiz. Yurtdışında 5 milyona yakın vatandaşımız Türk pasaportu taşımaktadır. Dolayısıyla Türkiye ile ilişkileri vardır, Türkiye ile vatandaşlık işlemleri vardır. E-konsolosluk projesiyle tüm bu zorluklar kolaylaştırıldı. Tüm konsolosluk ihtiyaçlarının yüzde 85'i internet üzerinden gerçekleştirilebilir" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Bir basın mensubunun "Güney Kore'den Türkiye üzerinden transit olarak Irak'ın kuzeyine 5 su tankerinin istendiği yönünde" kimi haberler var neler düşünüyorsunuz?" sorusu üzerine Gül, "Irak'ın anayasası ortadadır. Irak hükümeti vardır. Irak hükümeti ve anayasası içerisinde Kuzey Irak bölge yönetimi vardır. Ama Irak'ın bir parçasıdır ve Irak'ın içindedir. Bir yanlış varsa tabii ki sınırlarımızda o yanlışa müsaade etmeyiz" dedi.

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül açıklamalarının ardından havalimanından ayrıldı.