Krizin faturası çalışanlara ödettirilmemeli

Ankara (AA)- Türk-İş Başkanlar Kurulu'nun, ekonomik krizin faturasının çalışanlara ödettirilmesi yaklaşımına şiddetle karşı olduğu bildirildi. Türk-İş Başkanlar Kurulu'nun, konfederasyon genel merkezindeki toplantısında, ABD'de başlayan ve tüm dünyaya yayılan ekonomik krizin Türkiye'ye ve çalışanlara etkileri değerlendirildi.
Başkanlar Kurulu toplantısının ardından yayımlanan bildiride, hükümetin krizden alınacak ders ile yeni bir ekonomik yapılanmaya yönelmesi istendi.

Bunun için hükümetin, değişik kesimlerden gelen seslere kulak vermesi ve sağlıklı bir diyalog ortamını geciktirmeden oluşturması gerektiği ifade edilen bildiride, "Başkanlar Kurulu, Türkiye'de IMF endeksli politikalardan uzaklaşılarak reel üretimi teşvik eden ve emeği koruyup iş güvencesini etkin hale getiren istihdam yaratacak uygulamalara yönelmenin tam zamanı olduğunu düşünmektedir" denildi.

Reklam
Reklam

Krizin özel sektöre, işsizleştirme, işsizlik tehdidiyle ücret düşürme, ücretsiz izne ayırma ve benzeri şekilde yansımaya başladığına işaret edilen bildiride, şunlar kaydedildi: "Türk-İş Başkanlar Kurulu, bazı işverenlerin başka hiçbir tedbire yönelmeden, krizin olası etkilerine karşı direkt işçi çıkarmaya yönelmesini 'kriz
fırsatçılığı' olarak değerlendirmektedir. Başkanlar Kurulu, hükümeti kriz bahanesiyle işten çıkarmaları önleyecek önlemler almaya çağırmaktadır.Türk-İş Başkanlar Kurulu, yine kriz ortamı fırsat bilinerek, işçilerin kazanılmış haklarına göz dikilmesinin sakıncalarına dikkat çekmektedir. Başkanlar Kurulu, kimi işverenlerin kıdem tazminatı yükümlülüklerinden kurtulmak için gözlerini işsizlik sigortası fonuna diktiğini, Türk-İş'in örgütlülüğünden aldığı güç ile kıdem tazminatlarına ve işsizlik sigortası fonuna dokunulmasına asla izin vermeyeceğini ilan etmektedir."

Özelleştirmelerin krizin etkisinin Türkiye'de daha kuvvetli hissedilmesini beraberinde getireceği savunulan bildiride, hükümetten özelleştirme "hatasına" son vermesi, gündemde olan özelleştirmelerden vazgeçilmesi istendi. Bildiride, gelecek yıl yenilenecek kamu kesimi toplu iş sözleşmeleri görüşmelerinin koordineli şekilde sürdürülebilmesi için kamu kesiminde sözleşmesi olan sendikalardan "Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmeleri Koordinasyon Kurulu" oluşturulduğu ve görüşmelerin temel prensiplerinin belirlendiği bildirildi.Bildiride, "Buna göre, hak kaybına yönelik önerilerin müzakeresi bile reddedilecek, ücret talebi ise 'insanca yaşam' gözetilerek belirlenecek" denildi.

Reklam
Reklam

Demokratik ülkelerde siyasi iktidarların "yandaş işçi konfederasyonu" yaratmayacağı, "yanaşmaya çalışan" konfederasyonlara da prim vermeyeceği belirtilen bildiride, "Türk-İş Başkanlar Kurulu, iktidar partisinin desteğini alarak baskı, zor ve sürgün tehdidiyle Türk-İş'e bağlı sendikalardan üye çalma girişimlerini ve bu girişimlere verilen iktidar desteğini kınamaktadır" ifadelerine yer verildi.