Global kriz nedeniyle borsa ve yatırım fonları yatırımcısının getirileri eridi. Ağırlıklı olarak bono ve tahvile yatırım yapan emeklilik fonlarının ise yılbaşından bu yana yüzde 24.6 büyüdüğü görüldü.
Milliyet Gazetesi'nde yer alan habere göre, ABD’den başlayan ve diğer ülkelere yayılan global kriz yatırımcıları tedirgin ediyor. Yurtdışı piyasalara göre yönünü belirleyen borsa yatırımcısının yılbaşından bu yana kaybı yüzde 34’ü buldu.
Global krizin etkisiyle yatırım fonları da yılbaşından bu yana 26.3 milyar YTL büyüklükten yüzde 4.52 küçülerek 25.2 milyar YTL’ye geriledi.
Doların yılbaşından bu yana YTL karşısındaki getirisi yüzde 7.29, euro’nun da yüzde 4 oldu. Ancak, bireysel emeklilik fonları yılbaşından 17 Eylül tarihine kadar yüzde 24.6 büyüdü. Fon büyüklüğü, 4.54 milyar YTL’den 5.66 milyar YTL’ye ulaştı. Emeklilik fonları ağırlıklı olarak bono ve tahvile yatırım yapıyor. Fonlardaki hisse oranının yüzde 10’larda olduğu belirtiliyor.
Anadolu Hayat ve Emeklilik Genel Müdürü Mete Uğurlu, bireysel emeklilik fonlarının uzun vadeli düşünülmesi nedeniyle piyasadaki oynaklıktan etkilenmediğini kaydetti. Uğurlu, krize rağmen sistemden ayrılmaların ise çok az olduğunu kaydetti.
Bireysel emeklilik üye sayısının 1 milyon 600 bini aştığını ifade eden Uğurlu, 9 Ağustos’ta yürürlüğe giren, sektöre ivme kazandıracak vesting (işverenlerin çalışanları adına ödedikleri primleri hak etme) uygulamasıyla şirketlerin de bireysel emeklilik sistemine ilgisinin arttığını söyledi.
‘KRİZDE ÇALIŞAN KIYMETLİ OLUR’
İşverenlerin, çalışanların kuruma bağlılığını artırmak için uyguladığı ev, araba, cep telefonu, ferdi kaza sigortası gibi ek faydalar arasına bireysel emekliliği de koyduğunu anlatan Uğurlu şöyle konuştu: "Özellikle kriz dönemlerinde işverenler, önemli görevlerde bulunan çalışanlarını kurumda tutmak ister.
Bunun için de bu tür motivasyonlara başvurur. Bireysel emeklilik de artık çalışanlar tarafından istenir oldu. Örneğin, Yenibiris.com tarafından yapılan bir anket çalışmasında, iş arayanlara, şirketlerden yan hak olarak ne istedikleri sorulduğunda, ilk sırada yüzde 36.2’yla ikramiye bulunurken, ikinci sırayı yüzde 23 ile bireysel emeklilik aldı.
ABD’de de şirketlerin yüzde 93’ü çalışanları için emeklilik katkısında bulunuyor. Ekim ayında 5’inci yılını dolduracak olan bireysel emeklilik sistemi de Türkiye’de artık daha iyi tanınıyor."
KURUMSAL ÖNE ÇIKIYOR
Vesting’in (işverenlerin çalışanları adına ödedikleri primleri hak etme) çalışanlarını kuruma bağlamak isteyen işverenler açısından önemli bir uygulama olduğuna değinen Uğurlu, “Şu anda sektördeki poliçelerin yüzde 25’ini kurumsal oluşturuyor.
Vesting yönetmeliğiyle, çalışanların haklarını koruyucu düzenlemelere yer verildi. Çalışanlar, vefat, haklı nedenlerle iş sözleşmesinin feshi hariç işten çıkarma, işverenen poliçeyi feshetmesi, iflas gibi durumlarda işverenin ödediği primleri hak ediyor” dedi.