Kronik yarası olanlar yaz aylarında nelere dikkat etmeli?

Yaz aylarında özellikle artan yara vakalarında su tüketimi önemli.

Yazın sıvı kayıpları ve hastaların yeterince sıvı tüketmemelerine bağlı olarak yara bölgelerinin iyileşme düzeylerinin düşük olduğunu belirten Yara Bakım Hemşiresi Deniz Yahcı, yeterli sıvı alımının önemine dikkat çekiyor.

Yara bakımı açısından yeterli sıvı alınmadığı zaman yara bölgesinde oluşan dehidratasyonun (Susuzluk), kan volümü düşüklüğüne neden olduğunu buna bağlı olarakta O2, besin öğeleri ve immün hücrelerin hasarlı dokuya taşınmasının yetersiz olduğu için yara iyileşmesinin geciktiğini sözlerine ekliyor.

Reklam
Reklam

Yara iyileşmesinde beslenme önemli

Çevreye bağlı faktörler dışında yara iyileşmesinde beslenmenin önemine değinen Yahcı, özellikle protein, arjinin ve glutaminin yanı sıra çinko, bakır, A vitamini ve C vitamininin yara iyileşmesinde etkin olan besin öğeleri olduğunu belirtiyor. Deniz Yahcı sözlerine şöyle devam ediyor;
"İyi dengelenmiş bir diyet gerekli. Vitaminler yaraların iyileşme sürecinde büyük rol oynuyor. Bundan dolayı vitamin desteği almanız çok önemli. Özellikle insan derisi proteinden oluştuğundan kesik ya da yara olduğunda ekstra protein gereklidir.

Bu durum genellikle operasyon geçirenler için geçerlidir çünkü ameliyat protein ve kalori ihtiyacını arttırır. Vücudunuz yaraları onarmak ve iltihabı azaltmak için antikor ve bağışıklık hücreleri üretmeye ihtiyaç duyar. Yeterli protein olmadan iyileşme gecikir ve enfeksiyon riski daha da artar.

Su en iyi serinleticidir. Suyun yerini hiçbir meşrubat, çay, kahve, ya da gazlı içecek tutamaz. Terleme ile artan sıvı kaybını karşılamak amacıyla günde mutlaka 2.5-3 lt litre su içmeli ve asitli içeceklerden uzak durmalıyız. Yaz döneminde su tüketimine önem göstermeliyiz.

Reklam
Reklam