Kruvaziyer turizmin önde gelen isimleri İstanbul’da ağırlandı

Seatrade 2’nci Kış Kurvaziyer Forumu Tura Turizm’in ana sponsorluğunda İstanbul'da yapıldı. Forumda Ulaştırma, Denizcilik ve...

Seatrade 2’nci Kış Kurvaziyer Forumu Tura Turizm’in ana sponsorluğunda İstanbul'da yapıldı. Forumda Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Yunanistan Turizm Bakan Yardımcısı George Nikitiades ile kruz patronları bir araya geldi. Kruvaziyer turizminin seneye yayılması ve kış aylarında da turlar yapılması gündeme alındı.
Dünya genelinde turizm sektörünün son beş senenin rakamlarına bakıldığında kruvaziyer turizm sektörün en önemli gelişim görüldüğü alan oldu. Dünyada kruz turu satın alan turist sayısı 2005’te 14 milyon 320 bin iken 2009’da 17,5 milyona çıktı. Sektörün 2011 turist sayısı yaklaşık 19 milyon konuk olarak bekleniyor. 2009 istatistiklerine göre 17,5 milyon turistin sektörde 90 milyar dolara yakın bir hacim yakaladı.
Seatrade 2’nci Kış Kurvaziyer Forumu'na katılan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, “Şüphesiz ki kruvaziyer turizmin son 20 senedir çok fazla arttı. Yaklaşık olarak dünyada 19 milyon insan konuk olarak ağırlanırken Akdeniz havzasında 2006’ya kadar ortalama 50 gemi dolaşıyordu. Ancak 2011 ile birlikte bu rakam 80'i aşmaya başladı. Akdeniz havzasını paylaşan 23 ülkeden en büyük ilgiyi Türkiye görüyor. Ülkemiz bu konuda çok ciddi bir zenginliğe sahip. Son dönemlerde özellikle Kuşadası, İstanbul, İzmir, Marmaris, Alanya, Antalya ve Çanakkale'de bölgelerinde yoğunlaşma görülüyor.” ifadelerini kullandı. Yıldırım “ İzmir’de yapılacak olan kruvaziyer limanı 3 milyon yolcuyu ağırlanacak. Yap- İşlet- Devret mantıklı bir alan olacak olan limanın ihalesi mart ayında başlayacak.’’ dedi.
Kışın kurvaziyer turlarında Akdeniz limanları gemilerin ilgisini çektiğini aktaran Yunanistan Turizm Bakanı Yardımcısı George Nikitiades ise şunları kaydetti:
“Kruvaziyer firmalarının önünde büyük engel olan kabotaj kısıtlamalarını kaldırdık. Yeni getireceğimiz mevzuat sayesinde kruvaziyer yolcularının iç pazarda da daha rahat seyahat etmelerine imkan tanıyacağız.
Öte yandan Schengen vizesi için Antalya'da kuracağımız bir ofis ile vize işlemlerini süratlendireceğiz. Antalya'da bulunan ofisimizle de süratli vize uygulamasına ise yakın zamanda başlayacağız. Antalya’nın ardından Bodrum'da da ofis açmak için faaliyetler yürüteceğiz.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz