KSO Yönetim Kurulu Başkanı Zeytinoğlu: "Dolaylı Vergilerdeki Artış, Üretim Maliyetlerini Artırıyor, Biz Sanayicilerin Rekabet Gücünü Olumsuz Etkiliyor"

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, "Dolaylı vergilerdeki artış, üretim maliyetlerini artırıyor ve biz sanayicilerin rekabet gücünü

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, "Dolaylı vergilerdeki artış, üretim maliyetlerini artırıyor ve biz sanayicilerin rekabet gücünü olumsuz etkiliyor" dedi.

Zeytinoğlu, KSO Meclis Salonu'nda yaptığı konuşmada, AB ile ticaretin yüzde 55'lerden 34'e, Suriye ile olan ticaretin ise "sıfır" noktasına inmesine rağmen 2012'nin ilk yarısında yüzde 3.1 oranında büyüme kaydedildiğini hatırlattı.

Yılın kalan yarısı için benzer bir oranda büyüme ön gördüklerini dile getiren Zeytinoğlu, kapasitelerde düşme eğiliminin devam ettiğini ancak sanayi üretim endeksinin artmasının yeni yatırımların devreye girdiğinin göstergesi olduğunu söyledi.

Reklam
Reklam

Zeytinoğlu, Merkez Bankası'nın geçen hafta faiz koridorunun üst bandını 150 baz puan azalttığını ifade ederek, bu indirimin faizlere yansıyacağını, faizlerin daha da düşerek, ekonominin daha fazla yatırıma geçmesini istediklerini dile getirdi.

Cari açığı daha da azaltmak için ihracatı, üretimi ve girdi maliyetlerini düşürerek azaltılması gerektiğini anlatan Zeytinhoğlu, "Enflasyon düşüyor. Zamların etkisiyle yukarı yönlü bir hareket olacaktır. Ama taşıma maliyetlerinden maalesef sanayi olumsuz etkilenecektir. İşsizlik azalıyor. Temmuz-Ağustos aylarında düşüş devam edebilir, yüzde 7'li rakamları görebileceğimizi biliyoruz" dedi.

Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezi (UMEM) projesinde Kocaeli'nin en fazla istihdam sağlayan il olduğunu vurgulayan Zeytinoğlu, UMEM'in istenen düzeyde istihdama çözüm olmadığını, ancak önemli bir meslek edindirme projesi olduğunu savundu.

Proje için kursiyer bulmakta zorluk çektiklerini bildiren Zeytinoğlu, "Projenin kapsamı ticaret ve hizmet sektörü de dahil edilerek genişletildi. Projenin çok iyi kurgulandığını düşünüyor ve destek veriyoruz. Projenin yapısal sorunlarına çözüm bulduğumuz taktirde çok başarılı olacağına inanıyoruz" ifadesini kullandı.

Reklam
Reklam

-"Anadolu'ya güçlü ulaşım yatırımları şart"

Zeytinoğlu, çok detaylı bir teşvik sisteminin getirildiğini ve bunu memnuniyetle karşıladıklarını anlatarak, paketin Anadolu'da yatırımı özendirdiğini ifade etti.

Anadolu'da istenen sanayileşme sürecinin, güçlü ulaşım ağlarının sağlanmaması halinde belli sektörlerle sınırlı kalacağını düşündüklerini dile getiren Zeytinoğlu, "Bunun ancak demiryolu ağlarının efektif şekilde Anadolu'ya ulaşması ile sağlanacağına inanıyoruz. Geçen hafta Ekonomi Bakanımız, 2023 yılına kadar demiryolu yatırımı için 47 milyar TL harcanacağını müjdeledi. Çok doğru bir karar olarak görüyoruz. Yolcu taşımacılığının yanı sıra yük taşımacılığının da geliştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Lojistik ve ulaşım ile ilgili yapılacak yatırımlarla yeni teşvik paketinin, üretimi canlandırmasını umut ediyoruz" şeklinde konuştu.

Zeytinoğlu, Kocaeli'de birinci bölgeden teşvik aldıkları için stratejik, büyük ve genel yatırımlara verilen teşviklerden faydalandıklarını belirterek, stratejik yatırımlardaki 50 milyon tabanının yatırımcılar için yüksek olduğunu bildirdi.

Reklam
Reklam

-"2023 hedeflerine tüm toplum olarak hazırlandık"-

"Son zamlar, ülkemizi, taşıma maliyetlerinde en pahalı ülke konumuna getirdi" diyen Zeytinoğlu, "Dolaylı vergilerdeki artış üretim maliyetlerini artırıyor, biz sanayicilerin rekabet gücünü olumsuz etkiliyor. Otomobil pazarının büyük bir kısmı ithal. Mevcut zamlar, zaten daralan iç pazarı daha da daraltacaktır. Özellikle otomotivde Avrupa'ya ihracat bağımlılığımız nedeniyle zorunlu duruşa geçen firmalarımız var" diye konuştu.

Zeytinoğlu, 2023 hedeflerine tüm toplum olarak hazırlandıklarını ve birçok kurumun kendi hedeflerini açıkladıklarına dikkati çekerek, şunları söyledi:

"Kanaatimce Maliye Bakanlığı'nın da bu konuda bizlere ışık tutacak hedefi olmalı. Yüzde 70'leri aşan dolaylı vergileri azaltma hedefi olmalı. Geçtiğimiz yıllarda kurumlar vergisini yüzde 20'ye indirdiniz. Gelir, kurumlar ve katma değer vergilerinin 2023 yılında yüzde 15 gibi bir orana ulaşması hedeflenmeli."

Zeytinoğlu, Bilişim Vadisi'nin Muallimköy'de planlanmasını son derece isabetli bir karar olarak gördüklerini, Kocaeli'deki üniversiteler, Türkiye'nin en büyük araştırma merkezi olan TÜBİTAK ve teknoparkların mevcudiyetinin Bilişim Vadisi'ni destekleyeceğini kaydetti.

Reklam
Reklam

Zeytinoğlu, bu kapsamda gelecekte Ar-Ge'ye yönelik benzer oluşumların da Kocaeli'de planlanmasının uygun olacağını düşündüklerini de sözlerine ekledi.

Muhabir: Tahir Turan Eroğlu

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: