KSO'dan teşvik yasası tepkisi

KONYA (İHA) - Konya Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Şekeroğlu, Teşvik Yasası'nın tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Şekeroğlu, 6 Şubat 2004 tarihinde yürürlüğe giren ve kısaca 'Teşvik Yasası' olarak bilinen 5084 sayılı Yatırımların ve İstihdamın Teşviki ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'un sanayici ve iş adamlarının beklentilerine cevap vermekten daha öte kamuoyunda hayal kırıklığına neden olduğunu ifade ederek, "Çok iyi düşünülmeden ve Türkiye'nin gerçekleri hesaba katılmadan Meclis'ten geçirildiğini düşündüğümüz bu yasa, iş dünyasının en temel gerçekleriyle bağdaşmayacak yanlışları bünyesinde barındırmaktadır. Uygulanma kriterleri ve mantığı bakımından Türk müteşebbisinin önünü açamayacak, aksine kanunla öngörülen 36 il dışındaki girişimcilerin yatırım ve iş imkanlarını gerileterek adeta yurdun belli bölgelerine yatırım yapmaları dolayısıyla cezalandırılacaklardır. Zararın neresinden dönülürse kardır ilkesi uyarınca, bu yasanın acilen yürürlükten kaldırılıp, gerekli düzenlemeler yapıldıktan sonra tekrar gündeme alınması en akılcı yol olarak görünmektedir. Henüz dört ay gibi bir mazi ve etkilerinin yavaş yavaş ortaya çıkmakta olması gibi unsurlar göz önünde tutulduğunda kanunun Konya girişimcisi açısından uzun dönemde çok daha fazla vahim sonuçlar doğuracağı aşikardır. Türkiye ekonomisi açısından vazgeçilemez rolü dikkate alındığında Konya yatırımcısının görüşlerinin dikkate alınması gerektiği iyice anlaşılmalıdır. Bizim önerimiz, baştan beri değişik vesilelerle ifade ettiğimiz gibi, Türkiye sanayi envanteri çıkarıldıktan ve sektörel, bölgesel öncelikler, güçlü güçsüz yanlar iyice ortaya konulduktan sonra yasanın tekrar çıkarılmasıdır" dedi.

Reklam
Reklam

Yasanın hemen yürürlükten kaldırılıp eşzamanlı olarak anılan envanterlerin hazırlanarak yeniden yürürlüğe konulması gerektiğini belirten Şekeroğlu, "Teşvik konusunda çok katı kuralların konulması ve bu kuralların sektör ve bölge öncelikleri göz önünde tutulmadan uygulanması hususları dikkate değer bir yöntem yanlışı olarak ifade edilmelidir. 36 dolar gibi bir farkla teşvik kapsamı dışında tutulmak Konya sanayicisinin kabul edebileceği bir uygulama değildir" diye konuştu.

Şekeroğlu, yasanın Türkiye ve Konya sanayisi açısından yarardan çok zarar getireceğini ve yapay sanayi bölgeleri oluşturarak uzun dönemde ekonomide olumsuz etkiler bırakacağını sözlerine ekledi.