LEFKOŞA (İHA) - Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (KTMMOB), 24 Nisan'da yapılacak referandumda "evet" deme kararı aldı. KTMMOB, tüm halkı referandumda "evet" demeye davet etti. KTMMOB, Rumlar'a da aynı çağrıyı yaptı.
KTMMOB'in evet kararı bugün genel merkezde düzenlenen basın toplantısında Birlik Genel Başkanı Ahmet Ulaş tarafından açıklandı. Ulaş, 13 odadan oluşan KTMMOB'in referanduma yönelik kararını açıkladığı basın toplantısında Kıbrıslı Rumlar'a da seslenerek, "Bütün anti propagandaya rağmen, Annan Planı'na evet" dedi.
Ulaş, Kıbrıs'ta barışın ancak iki "evet" ile mümkün olduğuna dikkat çekerek, yarın yapılacak eyleme destek verdi ve tüm üyelerini eyleme katılmaya çağırdı.
Kıbrıs Türk halkının yaklaşık 1.5 yıldan beri geleceğini belirlemek için dinamik bir dizi eylemi hayata geçirdiğini hatırlatan Ahmet Ulaş, bu çerçevede dünyada eşine az rastlanan bir yığınsallıkla meydanları doldurduğunu söyledi.
Ulaş, halkın bu eylemleriyle yıllardan beri kendi adına politika yaptığını söyleyenlere dur dediğini anlatarak, bu kararlı çıkışla başlayan hareketin BM Genel Sekreteri Annan'ın Kıbrıs'a çözüm ve barış getirmeye yönelik planını referandum aşamasına getirdiğini ifade etti.
Ahmet Ulaş, Kıbrıs Türk halkının bu kararıyla Kıbrıs'ın AB'ye üyeliğinin sadece Rum kesimi olarak değil, bir bütün olarak gerçekleşmesi gerektiğini Avrupa ve dünyanın gündemine getirdiğini kaydetti.
Ulaş, Kıbrıs Türk halkının kararlı direnişinin Annan Planı'nın ciddi biçimde tartışılmasını sağladığını; bu kararlılıkla yapılan seçimlerde yüzde 50'nin üzerinde çözüm ve barıştan iradesi çıktığını belirtti. Ahmet Ulaş, halkın kararlılığıyla, bugüne kadar kendisinden esirgenen referandum hakkını eline aldığını söyledi.
"Bizler mühendisler ve mimarlar Kıbrıs Türk halkının bütünlük içinde verdiği bu onurlu kavgada en ön saflarda yerimizi aldık" diyen Ahmet Ulaş, 24 Nisan'da referanduma sunulacak planın 1 Mayıs'ta Kıbrıs'ı bir bütün olarak Avrupa Birliği üyesi yapacağını belirtti.
KTMMOB Genel Başkanı Ahmet Ulaş, Annan Planı'nın Rum ve Türk yanlısı olmaktan çok bir uzlaşma planı olduğuna dikkat çekerek, "Bu plan barış ve çözümü getirmektedir. Bu plan 40 yıldır süren belirsizliği sona erdirmektedir. Bu planla, Kıbrıslı Türkler olarak bir dünya toplumu statüsü kazanacağız. Ambargolar sona erecek. Dünyadan soyutlanmış durumumuz ortadan kalkacaktır" diye konuştu.
Ulaş, durum bu iken bazı çevrelerin çağdışı eğilimler içinde sürdürdüğü hayır kampanyalarının başlatılmasını eleştirdi. Ulaş, referandum tarihinin değiştirilerek 1 Mayıs'tan sonraya bırakılmasının Kıbrıs Türk toplumu açısından kabul edilebilir bir öneri olmadığını söyledi.
Ulaş, referandum tarihinin 1 Mayıs sonrasına ertelenmesinin Kıbrıs'ın bir bütün olarak AB'ye üye olmasını ortadan kaldırmayı ve çözümü belirsiz bir tarihe ertelemeyi öngördüğüne dikkat çekerek, Güney Kıbrıs'taki hayır kampanyası veya referandum tarihinin ertelenmesi talebinin de sonuçları açısından aynı amaca hizmet edeceğini kaydetti.
Mühendislik ve mimarlığın bilim ve tekniği dünyayı değiştirmek için kullanma becerisi olduğunu anlatan Ahmet Ulaş, "Bu nedenlerdir ki bu ülkenin teknik elemanları olarak 24 Nisan günü yapılacak referandumda evet diyoruz. Ülkemizin ve halkımızın önünü açmak için bütün insanlarımızı evet demeye çağırıyoruz" şeklinde konuştu.