KTO Başkanı Selçuk Öztürk: "2011 Yılında Yüzde 8,8 Büyüyen Türkiye Ekonomisinin, 2012yılında 2,2 Oranında Büyümesi, Beklenilenin Altındadır"

Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı Selçuk Öztürk, 2011 yılında yüzde 8,8 büyüyen Türkiye ekonomisinin, 2012 yılında 2,2 oranında büyümesinin, beklenilenin

Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı Selçuk Öztürk, 2011 yılında yüzde 8,8 büyüyen Türkiye ekonomisinin, 2012 yılında 2,2 oranında büyümesinin, beklenilenin altında olduğunu ifade etti.

Yüzde 2,2 olarak açıklanan 2012 büyüme rakamlarını değerlendiren Öztürk, yaptığı yazılı açıklamada, 2012 yılında öngörülen yumuşak iniş sürecinin beklenenden sert gerçekleştiğini vurguladı.

Öztürk, şunları kaydetti:

"Başta AB ülkelerinde devam eden borç krizi ve küresel ekonomide yaşanan daralma nedeniyle, Türkiye'nin 2012 ekonomik büyüme hedefi 2011 yılına oranla düşük kalmıştır. Yüzde 4 olarak öngörülen ve 2012'nin özellikle ikinci yarısından itibaren yaşanılan durgunluğun etkisiyle 2012 büyümesi 2,2 oranında gerçekleşmiştir. 2011 yılında verdiğimiz cari açığa önlem olarak, Türkiye ekonomisi, ekonomik büyüme ve cari açık arasında tercih noktasına gelmiştir. Bu kapsamda sıkı bir maliye politikası ile ekonominin yumuşak iniş sürecine girmesi planlanmıştır. Bu gelişmeler çerçevesinde ekonomimizin durgunluğa girdiğini görmekteyiz. Bizler özel sektör olarak cari açığı kapatmak için büyümeyi yavaşlatmanın doğru olmadığını düşünüyoruz."

Reklam
Reklam

Daha fazla üretimin önünün açılmasının gerekliliğini vurgu yapan Öztürk, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Türkiye ekonomisinde durum Avrupa'ya kıyasla daha iyi olsa da kalıcı sorunlarımızın çözümü için yüzde 2,2'lik büyüme yeterli değildir. 2011 yılında yüzde 8,8 büyüyen Türkiye ekonomisinin, 2012 yılında 2,2 oranında büyümesi, beklenilenin altındadır. Bu dönemde dünya ülkeleri ile aramızdaki gelir farkını kapatabilmemiz açısından daha fazla büyümeyi gerçekleştirmeliyiz. Sadece ihracat artışı ile değil, iç piyasaya da dayalı büyüme için ekonomi yönetiminin tedbirleri alması gerekmektedir. 2023 hedeflerimize ulaşabilmek için kalan on yılda yüzde 5'in üzerinde yıllık büyüme rakamlarını yakalamalıyız."

Muhabir: Ayşe Şensoy

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: