Kto’nun Kazakistan Ve Kırgızistan’daki B2b Organizasyonu Tamamlandı

Konya Ticaret Odası (KTO), Ekonomi Bakanlığı’nın desteğiyle, Orta Asya pazarına açılmak amacıyla Kazakistan ve Kırgızistan’da...

Konya Ticaret Odası (KTO), Ekonomi Bakanlığı’nın desteğiyle, Orta Asya pazarına açılmak amacıyla Kazakistan ve Kırgızistan’da düzenlenen Konyalı tarım makine imalatçılarının katıldığı B2B organizasyonu tamamlandı.

Konya’dan 20 firma temsilcisinin katıldığı iki ayrı şehirde toplam yedi gün süren görüşmelerde; Kazakistan’dan 68, Kırgızistan’dan 188 ithalatçı firma 20 masada toplam 5 bin 120 ikili iş görüşmesi gerçekleştirdi. Kazakistan’ın finans merkezi Almatı’da yapılan ikili iş görüşmeleri toplantısı kapsamında Konya Ticaret Odası heyeti; Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden Daire Başkanı Ali Rıza Oktay, Almatı Ticaret Ataşesi Derviş Ender Öztürk, Almatı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Muhtarhan Biyerov bir araya gelerek değerlendirme toplantısı gerçekleştirdi. Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden Daire Başkanı Ali Rıza Oktay toplantıda yaptığı konuşmada Konya Ticaret Odası’nın geçen sene Fas’ta düzenlenen B2B organizasyonunun ardından düzenleyeceği organizasyonlara Ekonomi Bakanlığı olarak önem verdiklerini belirtti. Oktay, Türkiye’nin ihracatının artırılması amacıyla düzenlenen bu tür organizasyonların faydalı olacağını söyledi. Almatı Ticaret Ataşesi D. Ender Öztürk de toplantıda Konya ve Kazakistan arasında oluşturulacak işbirliği imkanları konusunda Konyalı firmalara bilgi verdi. Ender Öztürk, “Kazakistan’la ülkemiz arsındaki 4 milyar dolar ticaret hacmini artırmalıyız. Bugün Konya’dan 20 firma ile buradayız. Heyet burada yüzlerce iş görüşmesi yapacak. İki ülke arasında ticari ilişkiler geliştirilecek. Konya heyeti Kazakistan’la ticaretin artırılmasına büyük katkı sağlayacak” dedi. Almatı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Muhtarhan Biyerov da Konya Ticaret Odası ile işbirliği içerisinde iki şehrin ticari ilişkilerini geliştirmek istediklerini söyledi. Toplantıda Konyalı firma temsilcileri de Kazakistan’lı firmaların ithalatta yoğun çalıştığı Rusya, Belarus, Çin gibi pazarlardan Türkiye'ye doğru rotayı çevirdiklerini ifade ederek iş gezisi sebebiyle çok olumlu görüşmeler yaptıklarını söyledi.

Reklam
Reklam

BİŞKEK’TEKİ TOPLANTIYA 188 KIRGIZ İŞ ADAMI KATILDI

Konya Ticaret Odası tarım makineleri sektörel ticari heyeti Orta Asya iş gezisi kapsamında ikinci B2B organizasyonunu Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te gerçekleştirdi. 188 Kırgızistanlı firmanın katıldığı ikili iş görüşmeleri toplantısında Ekonomi Bakanlığı Daire Başkanı Ali Rıza Oktay, Kırgızistan Tarım Bakan Yardımcısı Dzhumaliev Akylbek, Bişkek Ekonomi Müşaviri M. Nezih Agan Konyalı firmalarla bir araya geldi. Kırgızistan Tarım Bakan Yardımcısı Dzhumaliev Akylbek, “Kırgızistan’da Türk mallarına karşı büyük bir güven bulunmaktadır. Türk mallarının yeterince tanıtımı yapılırsa, Almanya, ABD ve Çin malları yerine Türk malları tercih edilecektir. Bugün Konyalı firmaların buraya gelmesi bizler için çok önemlidir” dedi. Bişkek Ekonomi Müşaviri M. Nezih Agan da Kırgızistan’da ticaret yapmak isteyen Türk firmaları için Ekonomi Bakanlığıyla Eximbank kredileri konusunda görüştüklerini söyledi.

Konya Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Öztürk, B2B organizasyonuna katılan Konyalı firmalarla düzenlediği değerlendirme toplantısında firma yetkililerine teşekkür ederek, “2023 yılında 15 milyar dolar ihracat yapan bir Konya hedefimiz var. Bu hedefimizi üyelerimizle birlikte gerçekleştireceğiz. Her bir firmamız daha fazla gayret göstererek dünyaya açılmak, uluslararası rekabette yer almak zorundadır. Orta Asya ile kültürel ilişkilerimiz yakın olsa da ticari ilişkiler istenilen seviyede değildir. Bu pazara daha fazla Konya firmasının girmesi için organizasyonumuzu düzenledik. Bugün tarım makineleri sektörüyle gireceğimiz bu pazar diğer sektörlerimizi de tetikleyecektir. Organizasyona katılan firmalarımızın iş gezisinin olumlu geçtiğini, yeni iş bağlantıları sağladıklarını ifade etmeleri bizi mutlu etmiştir. Bugüne kadar düzenlediğimiz B2B organizasyonlarından olumlu sonuçlar almaktayız. Ekonomi Bakanlığı’nın, odamızdan 5 organizasyon düzenleme talebini yerine getireceğiz. Haziran ayında ayakkabı sektörümüzde düzenleyeceğimiz B2B organizasyonu ile Almanya pazarına açılacağız” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: