KTÜ'lü Öğretim Görevlisi, Öğrencinin Stada Başörtülü Girmesine Izin Vermemiş

Trabzon'da kılık kıyafetinden dolayı öğrencisine hareket ettiği iddiası ile yargılanan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) öğretim...

Trabzon'da kılık kıyafetinden dolayı öğrencisine hareket ettiği iddiası ile yargılanan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) öğretim görevlisinin, öğrencilerinin futbol müsabakasını da başörtülü olarak izlemelerine izin vermediği ortaya çıktı.

Kılık kıyafetinden dolayı öğrencisine hakaret ettiği iddiasıyla Danıştay tarafından hakkında 'lüzum-u muhakeme' kararı verilen KTÜ Trabzon Meslek Yüksekokulu Tekstik Teknolojileri Bölümü Öğretim Görevlisi Nazmiye Aydın'ın yargılanmasına devam edildi. Trabzon 1. Sulh Ceza Mahkemesi'nde görülen davaya, sanık Nazmiye Aydın ile şikayetçi öğrenciler Safiye Öksüz ve Hanife Esma Gül Şahin ile tarafların avukatları ve tanıklar katıldı. Mağdur öğrenciler lehine tanıklık yapan Elif Atik ve Havva Gündoğan, hocalarının kılık kıyafetinden dolayı arkadaşlarına hareket ettiğini savundu. Tanıklardan Elif Atik, ayrıca hocaları Nazmiye Aydın’ın okulda düzenlenen futbol turnuvası müsabakasına da başörtülü girmelerine izin vermediğini ifade etti. Hocalarının ders saatinde okul sahasında oynanan maçta yoklama yaptığını belirten Atik, arkadaşı Safiye Öksüz’ün de başını açmadığı için müsabakayı izleyemediğini söyledi.

Reklam
Reklam

Sanık öğretim görevlisi Nazmiye Aydın'ın lehine tanıklık yapan öğrenciler Kübra Dursun ve Zekiye Yıldız ile dönemin bölüm başkanı Nermin Saral Usta ise Aydın’ın kılık kıyafetlerinden dolayı öğrencilerine hakaret ettiğine hiç şahit olmadığını, kendisinin böyle birisi olmadığını iddia etti.

Tanık ve taraf avukatlarının beyanlarının ardından söz alan öğretim görevlisi Nazmiye Aydın'ın, kendisi aleyhindeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını savundu. Konunun 'Girişimcilik' dersi kapsamında okul dışında gidilen konferansa öğrencisi Safiye Öksüz'ün başörtülü olarak katılmak istemesiyle başladığını ifade eden Aydın, o dönemde YÖK’ün aldığı kararlara göre öğrencilerin üniversite ya da derslere başörtülü girmesinin yasak olduğunu öne sürdü. Kanunları uyguladığı için yargılandığını iddia eden Aydın, bahse konu futbol maçının da okulca her yıl düzenlenen turnuvanın şampiyonluk maçı olduğunu söyledi. Okul müdürlüğünün bütün öğrencilerin maça götürülmesi yönünde karar aldığını dile getiren Aydın, müsabakanın da kendi ders saatine denk geldiğini anlattı. Bu nedenle yoklama alındığını kaydeden Aydın, bu konuda öğrencileri ile arasında herhangi bir diyalog geçmediğini ancak o dönemde YÖK kararları doğrultusunda başörtülü olarak derslere girilemeyeceğini tüm öğrencilerin bildiğini savundu.

Reklam
Reklam

Mahkeme, ifadesi alınamayan tanıklar için ilgili savcılıklara yeniden yazı yazılması ve sanık avukatının talebi doğrultusunda suç tarihi itibariyle başörtülü öğrencilerin derslere girişinin önünde herhangi bir yasaklama bulunup bulunmadığı, varsa müeyyidesinin ne olduğu hususunun bildirilmesi için YÖK’e yazı yazılmasına karar vererek duruşmayı erteledi.

OLAYIN GEÇMİŞİ

KTÜ Trabzon Meslek Yüksekokulu öğretim görevlisi Nazmiye Aydın, okul dışındaki bir konferansa başörtüsüyle katılan Safiye Öksüz isimli öğrencinin yoklama listesindeki imzasının üzerini karalamıştı. Yoklama kâğıdının altına "Ders kapsamında gidilen konferansa türbanlı katıldı." şeklinde not düşen Aydın, derse katıldığı halde yok yazdığı öğrencisini, olaydan 1,5 ay sonraki final sınavına da devamsızlığını gerekçe göstererek almamıştı.

2010 yılında gerçekleşen olayda sınava alınmayan öğrenci Öksüz, Nazmiye Aydın ile görüşerek derse geldiği halde yok yazıldığını ve hakkını adli mercilerde arayacağını söylemişti. Nazmiye Aydın ise öğrencisini, kendisine tehdit ederek hakarette bulunduğu iddiasıyla disipline sevk etmişti. Disiplin Kurulu öğrenci Öksüz'e 1 ay okuldan uzaklaştırma cezası vermişti. Genç kız, cezanın iptali için Trabzon İdare Mahkemesi'ne açtığı davayı kazanıp, yoklama kâğıdında imzasının silinmesinden dolayı 'resmi evrakta tahrifat' yaptığı iddiasıyla hocası hakkında ayrı bir dava açmıştı.

Reklam
Reklam

Safiye Öksüz ve okul arkadaşları Eda Topar ve Hanife Esma Gül Şahin ayrıca öğretim görevlisi Aydın'ın kılık kıyafetlerinden dolayı kendilerine hareket ettiği gerekçesiyle Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı, TBMM İnsan Hakları Komisyonu ve Cumhurbaşkanlığı'na şikâyette bulundu. KTÜ Rektörlüğü de şikâyetler üzerine öğretim görevlisi Nazmiye Aydın hakkında disiplin soruşturması açtı. Rektörlükçe oluşturulan kurul, Aydın'a 'görevin yerine getirilmesinde dil, ırk, cinsiyet, siyasî düşünce, felsefî inanç, din ve mezhep ayrımı yapmak' suçunu işlediği gerekçesiyle 1/30 oranında 'aylıktan kesme' cezası verdi. Kurul, ayrıca, evrakta tahrifat, sınava almama ve kılık kıyafetlerinden dolayı öğrencilerine hakaret iddialarında da Aydın'ın haksız olduğu kanaatine vararak lüzum-u muhakeme kararı almıştı. Öğretim görevlisi Aydın'ın itirazını değerlendiren Danıştay 1. Dairesi de Aydın'ın 'görevi kötüye kullanma' ve 'kılık kıyafet nedeniyle hakaret' suçunu işlediğine dair yeterli delil bulunduğu için itirazın reddine ve hakkında kamu davası açılmasına karar vermişti.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: