ÖMER FARUK YILDIZ - Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da yüz yılı aşkındır işlek halde olan kapalı çarşısı "Pasar Seni", Malezya'nın otantik kültürünü yansıtan dükkanları ve ürünleriyle görenlerin ilgisini çekiyor.
"Merkez Pazarı" olarak da adlandırılan Pasar Seni'nin kuruluşu, Malezya'nın İngiliz idaresinde bulunduğu 1888'e dayanıyor.
İlk kurulduğu yıllarda balık ve sebze satılan pazar, Kuala Lumpur'un büyüyen nüfusunun alışveriş ihtiyacını karşılamak için 1930'da genişletildi. 1970'lerin başında geçici süreliğine kapatılan pazarın ana binası, dönemin hükümetinin girişimiyle Malay kültürü ve sanatına dair unsurların yer alacağı yeni bir kapalı çarşı konseptiyle tekrar açıldı.
Pazar ve çevresinin yenilenme süreci 2004'te başladı. Önceden düzensiz halde duran küçük dükkanlar, sattıkları ürünlere göre gruplandırıldı ve Pasar Seni bugünkü halini aldı.
Tarihi çarşının ana binasında, Malay ve yerel topluluklara ait kültürel eşyalar, süs eşyaları, el sanatları ve hediyelik eşyalar bulunurken, Çin ve Hint kültürüne ait unsurlar da pazarda sergileniyor.
Pasar Seni'de Arap ve Türk kültürünü temsil eden ürünler de satılıyor.
- Kuala Lumpur'un simgelerinden
Pasar Seni, Malayların özel günlerde giydiği "Baju Melayu" isimli geleneksel kıyafetleri, Malay hançeri "keris" ve daha pek çok geleneksel giyecek ile eşyayı bulmak isteyenlerin geldiği ilk yer olma özelliğini taşıyor.
Pazar binasının yanında bulunan Kasturi Yolu da Kuala Lumpur'a ayak basan turistlerin uğradığı en popüler mekanlar arasında bulunuyor.
Tarihi yol üzerinde genellikle Malezya'ya özgü tatlılar, içecekler ve meyve suları satan dükkanlar yer alırken, Asya kültürüne ait yiyecek ve içecekleri tanımak isteyen yabancılar, buradaki lezzetleri tecrübe etmek için bazen uzun kuyruklar oluşturuyor.
Kuala Lumpur'un önemli simgelerinden Pasar Seni, ülkedeki önemli kültürel etkinliklere de ev sahipliği yapıyor.