Küçük akbaba 50 bin kilometre uçup, 18 ülke geçti

Kuzey Doğa Derneği tarafından soyu tehlikede olduğu için vericilerle takip edilen Ardahan adlı küçük akbabanın bir yıl içinde 18 ülke üzerinde 50 bin kilometreden fazla uçtuğu açıklandı.

ABD'deki Utah Üniversitesi ile Orman Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü işbirliğiyle Türkiye'de ilk kez takip edilen ve dünya çapında soyu tehlikede olan küçük akbabalara en son teknoloji GPS/GSM vericileri takıldı.

Kuzey Doğa Derneği Başkanı Doç. Dr. Çağan Hakkı Şekercioğlu, 24 Haziran 2013'te verici takılan 'Ardahan' adlı küçük akbaba, bir yıldan kısa bir süre içinde 50 bin, aynı süreçte 'Tuzluca' adındaki küçük akbabanın ise 40 bin kilometreden fazla uçtuğu tespit ettiklerini bildirdi. Kuşların Türkiye rekoru kırdığına dikkati çeken Kuzey Doğa Derneği Başkanı Doç.Dr. Çağan Hakkı Şekercioğlu, bu konuda şunları söyledi:

Reklam
Reklam

"Akbabalara vericiler, 252 kuş türü ile Doğu Anadolu'nun en zengin kuş cenneti olan, ama planlanan Tuzluca Barajı tarafından yok edilme tehlikesi ile karşı karşıya olan Kars-Iğdır Aras Nehri Kus Cenneti çevresinde takıldı. İsimleri Arpaçay, Aras, Iğdır, Ağrı, Tuzluca ve Ardahan olan altı küçük akbaba, küresel çapta soyu tehlikede olan bu türün inanılmaz göçleri için eşsiz bir örnek teşkil ediyor.Türkiye'de küçük akbabalarının uydular ile takibine Kuzey Doğa Derneği DKMP'nin sağladığı vericiler ile Ağustos 2012'de Iğdır'ın Tuzluca ilçesindeki Aras Nehri Kus Cenneti çevresinde başlandı. Ayrıca öğrencilerimiz tarafından iki küçük akbabaya kışı geçirdikleri Etiyopya'da uydu vericisi taktık. 2013 yılında Tuzluca ve Ardahan'a takılan vericiler ise, cep telefonu şebekesi (GSM) üzerinden SMS mesajlarıyla biyologlara veri iletimi sağlayacak özelliklere sahip yeni bir teknolojiyi kullanıyor. Küçük akbabalar gittikleri her ülkeden biyologlara cep mesajı atarak dakika dakika GPS konumlarını, yüksekliklerini ve hızlarını bildiriyor. Bu yeni teknoloji, küçük akbabaların hareketleri hakkında önceki bilgilerden daha fazla detay içeren bilgiler elde edilmesini sağladı ve uydu vericilerinin gösterdiğinden iki misli kadar yol kat ettikleri öğrenildi. Öte yandan küçük akbabaların göç ederken Türkiye, Azerbaycan, Ermenistan, Gürcistan, İran, Irak, Suriye, Lübnan, Filistin, İsrail, Ürdün, Suudi Arabistan, Yemen, Cibuti, Etiyopya, Somali, Eritre, Sudan'dan geçiyor. Göç sırasında hızları yer yer saatte 60 kilometreyi geçen küçük akbabalar, deniz seviyesinden 8 bin metre kadar yani Everest Dağı'nın yüksekliğine kadar yükseliyorlar."

Reklam
Reklam

Öte yandan Kuzey Doğa Derneği, Aras Nehri Kus Cennetini kurtarmak için düzenlediği 'www.arasikurtar.org' kampanyasında 17 bine yakın imza topladı. Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu toplanan imzaları, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'na ilettiklerini belirtti. (DHA)