Afyonkarahisar Orman İşletme Müdürü Metin Kalyoncu, "Yangınlar küçük bir dumanla başlar. Vatandaşlarımız ciddi ya da ciddi olmayan herhangi bir dumanı Alo 177'ye bildirsinler. Çünkü önemsiz gördüğünüz bir duman çok şiddetli bir rüzgarla ya da hava koşullarıyla büyük bir yangına dönüşebilir. Öncelikli olarak 177'yi aktif olarak kullansınlar. Bu sayede yangınlar çıkmadan önüne geçebiliriz" dedi.
Kalyoncu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yangınlar çıkmadan önce tedbir almanın çok önemli olduğunu belirtti.
Yangın çıktıktan sonra yapılacak tek şeyin yangını söndürmek olacağını ifade eden Kalyoncu, şunları kaydetti:
"Önemli olan yangın çıkmadan önceki faaliyetlerdir. Bu da ancak eğitimle oluyor. Yapılan istatistiklere göre vuku bulan yangınlarının yüzde 97'si insan kaynaklı. İnsan olmayan yerde yangın çıkmaz desek yeridir. İnsanı tamamen coğrafya dışına çıkarmamız mümkün olmadığına göre, insanları eğitmemiz gerekiyor. Yangınlar küçük bir dumanla başlar. Vatandaşlarımız ciddi ya da ciddi olmayan herhangi bir dumanı Alo 177'ye bildirsinler. Çünkü önemsiz gördüğünüz bir duman çok şiddetli bir rüzgarın ya da hava koşullarıyla gelişebiliyor. Öncelikli olarak 177'yi aktif olarak kullansınlar. Bu sayede yangınlar çıkmadan önüne geçebiliriz"
Türkiye'nin Akdeniz ülkesi olduğunu anlatan Kalyoncu, "Akdeniz ülkesi olduğumuz için öyle ya da böyle sürekli yangınlar olacaktır. Bizim bu yangınlarla mücadele etmemiz gerekiyor. Bu doğal, tabi bir afettir. Sadece Türkiye'nin değil komşu ülkelerinde gerekli tedbirleri almaları gerekiyor. İklim değişiklikleri, doğal dengenin bozulmaması için herkesin önlem alması gerekiyor. Entegre düşünmek gerekiyor" diye konuştu.
Kalyoncu, Türkiye'nin komşularında da çıkan yangınlara müdahale ettiğini, Dünya'nın artık ortak bir ev olduğunu vurguladı.
-"Bu yıl yangınsız bir sezon olmasını diliyoruz"-
Kalyoncu, Afyonkarahisar Orman İşletme Müdürlüğü olarak yangın önlemlerini aldıklarını belirterek, Afyonkarahisar'da iki İşletme Müdürlüğü bulunduğunu bildirdi.
Orman yangınlarıyla mücadelenin Orman İşletme Müdürlükleri'nin görevi olduğuna dikkati çeken Kalyoncu, şöyle devam etti:
"Kurum olarak sadece orman yangınlarını değil, diğer arazi yangınlarına da destek oluyoruz. Yangınlar uzmanlık gerektiren bir iştir. Bizim ekiplerimiz orman yangınları konusunda eğitim aldılar. Dolayısıyla bizde 1. derece yangına hassas olan bir İşletme Müdürlüğü'nde görev yapıyoruz. Afyonkarahisar İşletme Müdürlüğü'nde şuanda 74 tane işçimiz gece gündüz 24 saat yangın ekipleriyle birlikte bekliyorlar. Bu yıl yangınsız bir sezon olmasını diliyoruz."
Afyonkarahisar'ın yangınlar açısından dezavantajlı bir bölge olduğunu aktaran Kalyoncu, Afyonkarahisar bölgesinde ağaçlandırma sahalarının çok fazla olduğunu, yangınlarda da en çok zararı fidanlık sahaların gördüğünü bildirdi.
Fidelerin boylarının uzun olmaması nedeniyle yangınlarda tamamen yok olduklarını anımsatan Kalyoncu, "Fidelerin boylarının uzaması için belli bir yılın geçmesi gerekiyor. Olası anız ve ot yangınlarıyla beraber yeni fidelerde çok hızlı yanıyor. Afyonkarahisar'da ağaçlandırma faaliyetlerimiz fazla olduğu için çok daha fazla dikkat etmemiz gerekiyor. İş makinalarımızla bu ağaçlandırma sahaları etrafında hem ulaşım hem de yangına karşı tedbirlerimizi aldık ve almaya devam ediyoruz. Afyonkarahisar'da özellikle ürünlerin kalkmasından sonra anız tehlikesi baş gösteriyor. Bizim canımızı en fazla anız yangınları yakıyor. Çünkü yangınlar buradan çok hızlı şekilde ormanlara, evlere, köylere kadar ulaşıyor. En hassas noktamız maalesef bu. Yangınlarda tüm toplumun bilinçli şekilde mücadelesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.
Muhabir: Mustafa Güngör
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz