Küçük Burhan seruma kavuştu

VAN (İHA) - Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Rüstem Zeydan, bakanlık olarak kullandıkları ilaç, aşı ve serumların yüzde 80'inin yurt dışından ithal ettiklerini belirterek, "Sağlık Bakanlığı'ndan kuduz serumun olmaması söz konusu olamaz" dedi.

Hakkari'nin Yüksekova İlçesi Esentepe Mahallesi'nde kuduz olduğu belirlenen aç kurtların saldırısı sonucu yararlanan 15 kişiden biri olan ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Servisi'nde tedavisi süren Burhan Ateş (5), beklediği kuduz serumuna kavuştu. Üç kişilik sağlık ekibi ile bugün Van'a gelen Sağlık Bakanlığı Müsteşar Rüstem Zeydan, Burhan Ateş'in tedavi gördüğü YYÜ Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi'ni ziyaret etti. Hastane Başhekimi Doç. Dr. Hüseyin Avni Şahin'i ziyaretinde basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Zeydan, Türkiye'de kuduz serumu sıkıntısının çekilmediğini belirtti. Meydana gelen kurt saldırısının ardından bütün sağlık ekiplerinin imkanlarını seferber ettiğini söyleyen Zeydan, böyle vakalarda yapılması gereken ilk müdahale yaranın temizliği olduğunu dile getirdi. Zeydan şöyle konuştu:

Reklam
Reklam

"Kamuoyu ve basında dile getirildiği gibi kuduz serumunun kullanma zorunluluğu çok gerekli olmamakla birlikte kullanılması halinde daha iyi sonuçlar alınabileceği Dünya Sağlık Örgütü önerileri arasında mevcuttur. Yabani hayvanlar tarafında yapılan yaralamalarda kuduz şüphesi ile hastaya yapılan ilk müdahale yaranın temizliğidir. Ardından ise hastalığa karşı tetanos aşısının yapılmasıdır. Dünya Sağlık Örgütü'nün önerdiği ilk günde 2, 7. günde 1 ve 21. günde ise 1 doz olarak tekrar yapılmasıdır. Yararlıların hepsine de ilk gün aşıları yapılmış ve 7. gün daha tamamlanmamıştır".

Kuduz serumu sansasyonel olarak kamuoyunda dile getirildiği için arkadaşları ile birlikte bölgeye geldiklerini hatırlatan Zeydan, yararlılara gereken tüm müdahalelerin yapıldığını dile getirdi. Zeydan, "Bakanlığımız, ilaç, aşı ve serumların yüzde 80'ini yurt dışından alıyor. Bulunmaması sözkonusu olamaz. Zaten gerekli olan aşıları yapılmıştır. Fazla sansasyonel olmasın diye serumu yanımda getirdim" şeklinde konuştu.

Daha sonra beraberindekilerle birlikte Burhan Ateş'in tedavi gördüğü Kulak Burun Boğaz Servisi'ne çıkan Zeydan, yanlarında getirdiği kuduz serumunu servisin doktor ve hemşiresine teslim etti. Ateş ve refakatçisi olan halası Fatma Akbulak ile Kürtçe konuşup, durumlarını soran Zeydan gerekli olan her şeyin yapılacağını dile getirdi. YYÜ Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Hüseyin Avni Şahin'e de teşekkür eden Zeydan'ın, beraberindekilerle birlikte Hakkari'nin Yüksekova İlçesi'ne giderek buradaki hastaları da ziyaret edeceği belirtildi.

Reklam
Reklam