Küçük Esnaf’ta 'iş Sağlığı Yasası' Sancısı Başladı

Aydın Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Semih Özmeriç, 01 Temmuz 2013 tarihi itibariyle uygulamaya geçecek...

Aydın Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Semih Özmeriç, 01 Temmuz 2013 tarihi itibariyle uygulamaya geçecek olan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun birilerine rant küçük esnafa da dert olduğunu belirtti. 30 Haziran’a kadar kanun kapsamında iş sağlığı ve güvenliği eğitiminin tamamlanması gerektiğini ve 01 Temmuz’dan itibaren de uygulamanın başlayacağını belirten Aydın Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Semih Özmeriç, yasanın yeniden düzenlemesini istediklerini söyledi.

Bu konuda, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken’in, girişimleri olduğunu belirten Semih Özmeriç, “Sayın TESK Başkanımıza destekliyoruz. Uygulamada ciddi sıkıntılar var. Kanun eskiden bünyesinde 50 ve üzeri işçi çalıştıran iş yerlerini kapsıyordu. Şu anda bir kişi dahi olsa bu eğitimi almak zorunda. Bu kapsamda örenğin bir takssici esnafı yanında bir kişi çalıştıryorsa özel kursa parası verip bunun için eğitim sertifikası alacak. Eğer çalışan kişi bir ay çalıp bırakırsa diğer çalışan için yine aynı işlem yapılmak zorunda. Her çalışanın iş sağlığı ve iş güvenliği eğitimi almasına ve bu konuda eğitilmesine kesinlikle karşı değiliz. Ancak uygulama bizim gözlemlediğimiz kadarıyla kesinlikle eğitime yönelik değil sadece belge ve ranta yönelik. Aydın’da bir çok yerde şahit oluyoruz. 350-400 kişi bir salona toplanıp bir iki saat slayt eşliğinde birşeyler anlatılıp çıkışta usulen yapılan bir sınav ile bence kişi iş sağlığı ve güvenliği eğitimini tamamlamış olmuyor. Ben yetkililerin bu kanunu yeniden gözden geçirmesini talep ediyorum” dedi.

Reklam
Reklam

Uygulama ile ilgili yasada düzenleme yapılmaması halinde zor durumda olan binlerce esnafın, 01 Temmuz’dan ittibaren daha da zora düşeceğini belirten Özmeriç, “Uygulama kapsamında yapılan denetimlerde yasaya aykırılık bulunursa iş yerine ya da işverene ceza yazılacak. Cezalar da o kadar ağır ki, iş yeri sahibi ya da esnaf iş yerini satsa bile o cezayı ödemekte güçlük çekecek. Bu durum da ülkede ciddi soruna neden olacak. Bu nedenle yasanın yeniden gözden geçirilmesini talep ediyoruz” diye konuştu.

"KAYITDIŞI ARTAR"

Ülke genelinde olduğu gibi Aydın'da da bir çok esnafın büyük özveri ile hem para kazanma hem de isthdam oluşturma çabası içinde olduğunu belirten Semih Özmeriç, "Korkumuz şu ki; istihdam oluşturmaya çalışan bu kişiler ya cezadan korkusuna ya da bu büroktaik işler dolayısıyla faaliyetlerine son verecek. Bunu yapmayanlar denetimden muaf kalmak için yanında çalıştırdıkları kişilerin çıkışını verip kayıt dışı çalıştırmaya başlayacaklar" ifadelerine yer verdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: